Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

Tłusty czwartek w 2025 roku wypada 27 lutego. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem poprzedzającym Wielkanoc. Zgodnie z tradycją tego dnia można zapomnieć o diecie i bez wyrzutów sumienia ulec słodkiej pokusie.
Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?
Kiedy wypada tłusty czwartek 2025?
W tym roku miłośnicy słodyczy muszą poczekać na swoje święto dłużej niż w ostatnich latach. Tłusty czwartek wypada tym razem dopiero z końcem lutego. Rok temu obchodziliśmy go 8 lutego, a w 2026 roku przypadnie 12 lutego. Jego data jest ruchoma i zależy od tego, kiedy w danym roku są Święta Wielkanocne.
Tłusty czwartek obchodzimy zawsze 52 dni przed Wielkanocą, a więc może on wypaść między 29 stycznia a 4 marca. W tym roku Święta Wielkanocne wypadają dopiero 20 kwietnia. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Poprzedza on Środę Popielcową, która w kalendarzu chrześcijańskim jest początkiem Wielkiego Postu.
Ile pączków Polacy zjadają w tłusty czwartek?
W tłusty czwartek pączki i faworki królują na polskich stołach. Zgodnie z tradycją tego dnia wypada zjeść przynajmniej jednego pączka. Jak mówi przesąd, kto tego nie zrobi, może ściągnąć na siebie pecha. Polacy chętnie więc tę tradycję kultywują i jak pokazują statystyki, w tłusty czwartek zjadamy średnio dwa i pół pączka. Łącznie daje to nawet 100 milionów zjedzonych pączków jednego dnia. I to mimo rosnących cen.
Jak podaje "Fakt" za pączki zapłacimy w tym roku od 2-3 złotych w dyskontach do nawet 20 zł w niektórych cukierniach. A bywa i drożej. Warto więc skorzystać ze sprawdzonego przepisu i spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu tego tradycyjnego przysmaku.
Czytaj też: Zmiana czasu na letni 2025: Kiedy wypada? Czy to już dziś?
Tradycja tłustego czwartku
Tłusty czwartek znany jest także jako zapusty, mięsopust lub karnawał. Zwyczaj wywodzi się z tradycji pogańskiej. Tego dnia świętowano zbliżający się koniec zimy i nadejście wiosny. Początkowo w tłusty czwartek jedzono głównie mięsne potrawy, do których podawano pączki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. W Polsce dopiero około XVI wieku pojawił się zwyczaj smażenia pączków na słodko.
Obchodzony w Polsce tłusty czwartek ma swoje odpowiedniki w innych krajach Europy. Niemcy świętują go również w czwartek i objadają się pączkami. W Wielkiej Brytanii i we Francji podobne święto wypada we wtorek, tuż przed Środą Popielcową. Brytyjczycy podczas Pancake Tuesday jedzą głównie naleśniki, a Francuzi z okazji Mardi Gras oprócz pączków i faworków jedzą także gofry oraz naleśniki z sosem pomarańczowym (crepes suzette). W Norwegii tzw. Fastelavnssøndag obchodzony jest w niedzielę. Norwegowie zajadają się także pączkami w formie oponek i słodkimi bułkami.
- Tagi:
- tłusty czwartek
- święta
- wypieki