Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
      Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
      Trwają III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane [ZDJĘCIA]
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
      OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
      Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
      To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Dla domu - Kulinaria 5 lutego 2025 05:08 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Źródło: Adobe Stock
Zupa pomidorowa jest zdecydowanie – obok rosołu – jedną z najpopularniejszych polskich zup. Często przygotowywana właśnie z pozostałego rosołu jest pełna smaku i wyrazista.
Spis treści:

    Jeśli mowa o klasykach polskiej kuchni i królowych polskich zup, pomidorowa zdecydowanie nie ma konkurencji. Podawana z ryżem, makaronem, zrobiona ze świeżych pomidorów lub przecieru, zabielona śmietanką, a nawet z dodatkiem sera – przypadnie do gustu wielu podniebieniom. Jak ją przygotować, by jej smak zachwycił? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przepis na zupę pomidorową 

    Zupę pomidorową często przyrządza się na bazie rosołu, choć zamiast niego można przygotować bulion na bazie warzyw (samych lub z dodatkiem mięsa), gotując je w wodzie przez co najmniej godzinę. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżych pomidorów, jak i passaty czy przecieru. 

    Pierwszym krokiem do przygotowania zupy pomidorowej jest pokrojenie w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. W przypadku zupy ze świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy oliwę lub odrobinę masła i smażymy na niej cebulę na małym ogniu. Kiedy zmięknie i zmieni kolor na złocisty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy świeże pomidory, pomidory z puszki, passatę lub przecier pomidorowy i podsmażamy wszystko przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka, w którym smażyły się pomidory (w dowolnej formie), wymieszanie zawartości, dodanie przypraw i pozostawienie do zagotowania. Kolejno zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie, by gotowała się jeszcze przez co najmniej 20 minut, by smaki mogły się przegryźć. Jeśli zupa okaże się za słona, można pod koniec gotowania wrzucić do niej i ugotować w wywarze ryż lub makaron. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Jak przyprawić zupę pomidorową? 

    Zupa pomidorowa nabiera głębi smaku nie tylko dzięki pomidorom, lecz także odpowiednim przyprawom. Standardowym zestawem jest sól, pieprz oraz cukier (szczególnie gdy po dodaniu pomidorów wywar okazuje się zbyt kwaśny), a także liść laurowy i ziele angielskie do bulionu. 

    Z pomidorową jednak doskonale komponują się też zioła, takie jak bazylia lub oregano – zarówno świeże, jak i suszone. Podobnie jak w przypadku rosołu do zupy można dodać również lubczyk. Świetnie sprawdzi się też podanie pomidorowej ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Warto wzbogacić ją o smak, który jest sprawdzony i lubiany. 

    Co ciekawe, w celu uzyskania nietypowego, korzennego smaku zupy można do niej dodać płaską łyżkę cynamonu. Może on zmniejszyć kwaskowaty smak pomidorów i nadać wywarowi głębi. Płaską łyżkę cynamonu warto dodać do koncentratu pomidorowego i wymieszać z zupą pod koniec gotowania. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Słodka pomidorowa – jak zniwelować kwaskowatość zupy? 

    Pomidory nadają zupie kwaśnego smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Dlatego jest kilka sposobów, by wydobyć z bulionu pożądaną słodycz. Oprócz wspomnianego już cynamonu używa się w tym celu również cukru czy ksylitolu, ale nie tylko. Na smak mogą wpłynąć też słodkie warzywa, takie jak marchewka lub korzeń selera, które warto dodać do zupy nie tylko, by była słodsza, lecz także by jej smak był bogatszy. 

    W zmniejszeniu kwaskowatości zupy pomidorowej pomoże również zabielenie zupy. W tym celu użyć można nieco śmietany lub mleka. Warto jednak pamiętać, by nie wlewać śmietany bezpośrednio do zupy. Należy przelać nieco gorącego wywaru do osobnej miseczki, powoli wymieszać go ze śmietaną i następnie wlać całość do garnka. 

    Czytaj też: Posadź te warzywa obok siebie. Będą zdrowsze i dadzą lepszy plon 

    Jak sprawić, by zupa pomidorowa była aksamitna? 

    Jak uzyskać aksamitną i kremową zupę pomidorową? Można zabielić ją śmietanką, dodać odrobinę mąki lub też ser mozzarellę. Gdy rozpuści się on w gorącej zupie i dojdzie do połączenia jego delikatnego smaku z kwaskowatością pomidorów, zupa pomidorowa nabierze zupełnie nowego wymiaru.

    Źródło: pysznosci.pl, Bacówka, Onet, Ania Gotuje
    • Tagi:
    • zupa pomidorowa
    • idealna zupa pomidorowa
    • przepis na zupę pomidorową
    • jak przygotować zupę pomidorową
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
    20 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
    20 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
    19 sierpnia 2025
    Dla domu
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
    18 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności