Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak rolnicy odchwaszczają rzepak? Który system wygrywa?
      Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego
      Sorgo jako alternatywa dla wymagających upraw. Relacja z wydarzenia RAGT Polska
      Spore kary dla nieświadomych rolników. O tym zgłoszeniu nie wolno zapominać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty 2025. Ile wyniosą? Znany jest kurs euro
      Jesienny start ubezpieczeń upraw. Państwo pokrywa nawet 65% składki
      Limity zwolnienia z VAT. Jak ustalić wartość sprzedaży?
      Zaliczka na zakup od rolnika ryczałtowego – o czym musisz wiedzieć?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
      Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
      W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Dla domu - Kulinaria 5 lutego 2025 05:08 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Źródło: Adobe Stock
Zupa pomidorowa jest zdecydowanie – obok rosołu – jedną z najpopularniejszych polskich zup. Często przygotowywana właśnie z pozostałego rosołu jest pełna smaku i wyrazista.
Spis treści:

    Jeśli mowa o klasykach polskiej kuchni i królowych polskich zup, pomidorowa zdecydowanie nie ma konkurencji. Podawana z ryżem, makaronem, zrobiona ze świeżych pomidorów lub przecieru, zabielona śmietanką, a nawet z dodatkiem sera – przypadnie do gustu wielu podniebieniom. Jak ją przygotować, by jej smak zachwycił? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przepis na zupę pomidorową 

    Zupę pomidorową często przyrządza się na bazie rosołu, choć zamiast niego można przygotować bulion na bazie warzyw (samych lub z dodatkiem mięsa), gotując je w wodzie przez co najmniej godzinę. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżych pomidorów, jak i passaty czy przecieru. 

    Pierwszym krokiem do przygotowania zupy pomidorowej jest pokrojenie w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. W przypadku zupy ze świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy oliwę lub odrobinę masła i smażymy na niej cebulę na małym ogniu. Kiedy zmięknie i zmieni kolor na złocisty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy świeże pomidory, pomidory z puszki, passatę lub przecier pomidorowy i podsmażamy wszystko przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka, w którym smażyły się pomidory (w dowolnej formie), wymieszanie zawartości, dodanie przypraw i pozostawienie do zagotowania. Kolejno zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie, by gotowała się jeszcze przez co najmniej 20 minut, by smaki mogły się przegryźć. Jeśli zupa okaże się za słona, można pod koniec gotowania wrzucić do niej i ugotować w wywarze ryż lub makaron. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Jak przyprawić zupę pomidorową? 

    Zupa pomidorowa nabiera głębi smaku nie tylko dzięki pomidorom, lecz także odpowiednim przyprawom. Standardowym zestawem jest sól, pieprz oraz cukier (szczególnie gdy po dodaniu pomidorów wywar okazuje się zbyt kwaśny), a także liść laurowy i ziele angielskie do bulionu. 

    Z pomidorową jednak doskonale komponują się też zioła, takie jak bazylia lub oregano – zarówno świeże, jak i suszone. Podobnie jak w przypadku rosołu do zupy można dodać również lubczyk. Świetnie sprawdzi się też podanie pomidorowej ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Warto wzbogacić ją o smak, który jest sprawdzony i lubiany. 

    Co ciekawe, w celu uzyskania nietypowego, korzennego smaku zupy można do niej dodać płaską łyżkę cynamonu. Może on zmniejszyć kwaskowaty smak pomidorów i nadać wywarowi głębi. Płaską łyżkę cynamonu warto dodać do koncentratu pomidorowego i wymieszać z zupą pod koniec gotowania. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Słodka pomidorowa – jak zniwelować kwaskowatość zupy? 

    Pomidory nadają zupie kwaśnego smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Dlatego jest kilka sposobów, by wydobyć z bulionu pożądaną słodycz. Oprócz wspomnianego już cynamonu używa się w tym celu również cukru czy ksylitolu, ale nie tylko. Na smak mogą wpłynąć też słodkie warzywa, takie jak marchewka lub korzeń selera, które warto dodać do zupy nie tylko, by była słodsza, lecz także by jej smak był bogatszy. 

    W zmniejszeniu kwaskowatości zupy pomidorowej pomoże również zabielenie zupy. W tym celu użyć można nieco śmietany lub mleka. Warto jednak pamiętać, by nie wlewać śmietany bezpośrednio do zupy. Należy przelać nieco gorącego wywaru do osobnej miseczki, powoli wymieszać go ze śmietaną i następnie wlać całość do garnka. 

    Czytaj też: Posadź te warzywa obok siebie. Będą zdrowsze i dadzą lepszy plon 

    Jak sprawić, by zupa pomidorowa była aksamitna? 

    Jak uzyskać aksamitną i kremową zupę pomidorową? Można zabielić ją śmietanką, dodać odrobinę mąki lub też ser mozzarellę. Gdy rozpuści się on w gorącej zupie i dojdzie do połączenia jego delikatnego smaku z kwaskowatością pomidorów, zupa pomidorowa nabierze zupełnie nowego wymiaru.

    Źródło: pysznosci.pl, Bacówka, Onet, Ania Gotuje
    • Tagi:
    • zupa pomidorowa
    • idealna zupa pomidorowa
    • przepis na zupę pomidorową
    • jak przygotować zupę pomidorową
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    TYLKO U NAS. Czesi odpowiadają rolnikom w sprawie afery z pietruszką
    1 października 2025
    Newsy
    Plantatorzy ziemniaków w tarapatach. Jest apel o interwencje
    1 października 2025
    Newsy
    700 milionów na kredyty dla rolników. Związkowcy krytykują propozycję MRiRW
    1 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
    30 września 2025
    Dla domu
    Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
    30 września 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
    30 września 2025
    Dla domu
    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"
    29 września 2025
    Dla domu
    W twoim ogrodzie rosną purchawki? Co to tak naprawdę oznacza?
    29 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności