Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?

Dla domu - Kulinaria 5 lutego 2025 05:08 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Co dodać do pomidorowej, by smakowała lepiej?
Źródło: Adobe Stock
Zupa pomidorowa jest zdecydowanie – obok rosołu – jedną z najpopularniejszych polskich zup. Często przygotowywana właśnie z pozostałego rosołu jest pełna smaku i wyrazista.
Spis treści:

    Jeśli mowa o klasykach polskiej kuchni i królowych polskich zup, pomidorowa zdecydowanie nie ma konkurencji. Podawana z ryżem, makaronem, zrobiona ze świeżych pomidorów lub przecieru, zabielona śmietanką, a nawet z dodatkiem sera – przypadnie do gustu wielu podniebieniom. Jak ją przygotować, by jej smak zachwycił? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przepis na zupę pomidorową 

    Zupę pomidorową często przyrządza się na bazie rosołu, choć zamiast niego można przygotować bulion na bazie warzyw (samych lub z dodatkiem mięsa), gotując je w wodzie przez co najmniej godzinę. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżych pomidorów, jak i passaty czy przecieru. 

    Pierwszym krokiem do przygotowania zupy pomidorowej jest pokrojenie w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. W przypadku zupy ze świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki i pokroić w kostkę lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy oliwę lub odrobinę masła i smażymy na niej cebulę na małym ogniu. Kiedy zmięknie i zmieni kolor na złocisty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy świeże pomidory, pomidory z puszki, passatę lub przecier pomidorowy i podsmażamy wszystko przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu do garnka, w którym smażyły się pomidory (w dowolnej formie), wymieszanie zawartości, dodanie przypraw i pozostawienie do zagotowania. Kolejno zmniejszamy ogień i pozwalamy zupie, by gotowała się jeszcze przez co najmniej 20 minut, by smaki mogły się przegryźć. Jeśli zupa okaże się za słona, można pod koniec gotowania wrzucić do niej i ugotować w wywarze ryż lub makaron. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

    Jak przyprawić zupę pomidorową? 

    Zupa pomidorowa nabiera głębi smaku nie tylko dzięki pomidorom, lecz także odpowiednim przyprawom. Standardowym zestawem jest sól, pieprz oraz cukier (szczególnie gdy po dodaniu pomidorów wywar okazuje się zbyt kwaśny), a także liść laurowy i ziele angielskie do bulionu. 

    Z pomidorową jednak doskonale komponują się też zioła, takie jak bazylia lub oregano – zarówno świeże, jak i suszone. Podobnie jak w przypadku rosołu do zupy można dodać również lubczyk. Świetnie sprawdzi się też podanie pomidorowej ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Warto wzbogacić ją o smak, który jest sprawdzony i lubiany. 

    Co ciekawe, w celu uzyskania nietypowego, korzennego smaku zupy można do niej dodać płaską łyżkę cynamonu. Może on zmniejszyć kwaskowaty smak pomidorów i nadać wywarowi głębi. Płaską łyżkę cynamonu warto dodać do koncentratu pomidorowego i wymieszać z zupą pod koniec gotowania. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Słodka pomidorowa – jak zniwelować kwaskowatość zupy? 

    Pomidory nadają zupie kwaśnego smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Dlatego jest kilka sposobów, by wydobyć z bulionu pożądaną słodycz. Oprócz wspomnianego już cynamonu używa się w tym celu również cukru czy ksylitolu, ale nie tylko. Na smak mogą wpłynąć też słodkie warzywa, takie jak marchewka lub korzeń selera, które warto dodać do zupy nie tylko, by była słodsza, lecz także by jej smak był bogatszy. 

    W zmniejszeniu kwaskowatości zupy pomidorowej pomoże również zabielenie zupy. W tym celu użyć można nieco śmietany lub mleka. Warto jednak pamiętać, by nie wlewać śmietany bezpośrednio do zupy. Należy przelać nieco gorącego wywaru do osobnej miseczki, powoli wymieszać go ze śmietaną i następnie wlać całość do garnka. 

    Czytaj też: Posadź te warzywa obok siebie. Będą zdrowsze i dadzą lepszy plon 

    Jak sprawić, by zupa pomidorowa była aksamitna? 

    Jak uzyskać aksamitną i kremową zupę pomidorową? Można zabielić ją śmietanką, dodać odrobinę mąki lub też ser mozzarellę. Gdy rozpuści się on w gorącej zupie i dojdzie do połączenia jego delikatnego smaku z kwaskowatością pomidorów, zupa pomidorowa nabierze zupełnie nowego wymiaru.

    Źródło: pysznosci.pl, Bacówka, Onet, Ania Gotuje
    • Tagi:
    • zupa pomidorowa
    • idealna zupa pomidorowa
    • przepis na zupę pomidorową
    • jak przygotować zupę pomidorową
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności