Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nordzucker Polska rusza z kampanią cukrowniczą. Jakie prognozy plonowania?
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      Ten szkodnik atakuje teraz maliny. Trzeba reagować
      Co posiać, żeby sypało? Mamy niezależne wyniki plonowania żyta ozimego 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Sekret na bujne i gęste trawy ozdobne. Wrzesień to świetny moment na ten zabieg
      To idealny czas na sadzenie paproci w ogrodzie. Będą bujnie rosnąć
      Wymieszaj z wodą i podlej bluszcz. Będzie gęsty i soczyście zielony
      Koniecznie posadź we wrześniu. Na wiosnę szybko stworzy piękną, kwitnącą ścianę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Dla domu - Kulinaria 20 lutego 2025 06:12 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Źródło: alex9500 / Adobe Stock
W kuchni często wykorzystywane są różne tłuszcze – między innymi do smażenia. Często zupełnie nie zastanawiamy się, co wlewamy na patelnię, a to może być błędem. Sprawdź, które tłuszcze są najgorsze do smażenia.
Spis treści:

    Oleje są wykorzystywane w kuchni często i chętnie – zarówno na zimno, jak i w wysokich temperaturach. Do smażenia warto jednak wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bezpieczne są oleje rafinowane o niskiej zawartości kwasów nienasyconych. Powinny mieć również wysoką temperaturę dymienia. Jeżeli w oleju przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, stosowanie ich na zimno jest najlepszą opcją. Podgrzewane w wysokiej temperaturze nie tylko pozbawia ich zdrowotnych właściwości, lecz także może tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Olej słonecznikowy – lepiej na nim nie smażyć

    Olej słonecznikowy to bardzo popularny wybór. Wiele osób używa go do smażenia – co mogłaby tłumaczyć chociażby wysoka temperatura dymienia (w przypadku rafinowanego oleju słonecznikowego jest to 227 stopni Celsjusza). Dlaczego jednak nie jest to najlepszy pomysł? Olej słonecznikowy zawiera w przewadze kwasy wielonienasycone omega-6. W związku z tym, jeśli już z niego korzystać, to raczej na zimno. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna 

    Zdrowy, ale tylko na zimno – olej rydzowy

    Warto stosować olej rydzowy w kuchni – w 90 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3 oraz omega-6, w związku z czym pozytywnie działa na układ nerwowy czy układ krążenia. Ponadto zawiera między innymi witaminę E, A, witaminy z grupy B oraz lecytynę. Jego temperatura dymienia jest jednak niska, dlatego bardzo ważne jest stosowanie go jedynie na zimno – podgrzany traci zdrowotne właściwości i może zaszkodzić. 

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Olej z pestek winogron – czy można na nim smażyć?

    Olej z pestek winogron ma wysoką temperaturę dymienia i w związku z tym można by uznać, że smażenie na nim jest dopuszczalne. Co jednak istotne, warto zwrócić uwagę na jego skład (70 proc. kwasów wielonienasyconych), wynika z niego bowiem, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie go jedynie na zimno. Kwasy wielonienasycone poddane wysokiej temperaturze mogą się bowiem utlenić i tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Smażenie na maśle – czy jest zdrowie? 

    Do smażenia sięgamy także po masło. Jego charakterystyczny smak sprawia, że niektórzy bardzo lubią używać tego tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że ma ono niską temperaturę dymienia i może szybko się spalić. Jeśli już więc smażyć na maśle, to krótko. Bezpiecznym tłuszczem do tego celu będzie masło klarowane. 

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Czy można smażyć na margarynie?

    Jednym z najgorszych tłuszczów do smażenia jest też margaryna. Najlepiej zupełnie ograniczyć jej stosowanie, może bowiem zawierać tłuszcze trans. Margaryny do smarowania pieczywa mają wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, co także przemawia za tym, by ich nie podgrzewać.

    Na jakich olejach smażyć? 

    Najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych. Polecany jest na przykład olej kokosowy – w tym przypadku jednak bardzo ważne jest to, by wybierać olej rafinowany – jego temperatura dymienia wynosi bowiem 232 stopnie Celsjusza. Ponadto nie zawiera on cholesterolu, który uwalnia się podczas smażenia. Tak dzieje się między innymi w przypadku smalcu, który choć ma wysoką temperaturę dymienia i można go w ten sposób wykorzystywać, to ostatecznie może nie wpłynąć dobrze na zdrowie. 

    Dobrym wyborem do smażenia jest też olej rzepakowy – rafinowany ma temperaturę dymienia przekraczającą 200 stopni Celsjusza. Do krótkiego smażenia można również wybrać oliwę z oliwek, również rafinowaną – tutaj jednak istotne jest to, by cały proces był szybki, a temperatura smażenia nie przekroczyła 180 stopni Celsjusza. 

    • Tagi:
    • oleje do smażenia
    • na czym smażyć
    • olej
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Newsy

    Cena zbóż, mleka, mięsa w dół – najnowsze informacje ze świata

    7 września 2022
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Będą nowe przepisy dla hodowców zwierząt. Co zakłada nowa ustawa?
    10 września 2025
    Pomoc unijna
    32 miliony złotych wciąż do wzięcia. Nie złożyłeś tego wniosku? Jest rozwiązanie
    10 września 2025
    Analizy rynkowe
    Ile wyniosą stawki dopłat za rok 2025? Zbliża się kluczowa data dla rolników
    10 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Czy robić wertykulację trawnika na jesień?
    10 września 2025
    Dla domu
    Sekret na bujne i gęste trawy ozdobne. Wrzesień to świetny moment na ten zabieg
    9 września 2025
    Dla domu
    To idealny czas na sadzenie paproci w ogrodzie. Będą bujnie rosnąć
    9 września 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej bluszcz. Będzie gęsty i soczyście zielony
    8 września 2025
    Dla domu
    Koniecznie posadź we wrześniu. Na wiosnę szybko stworzy piękną, kwitnącą ścianę
    8 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności