Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
      Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
      Trwają III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane [ZDJĘCIA]
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
      OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
      Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
      To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Dla domu - Kulinaria 20 lutego 2025 06:12 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Źródło: alex9500 / Adobe Stock
W kuchni często wykorzystywane są różne tłuszcze – między innymi do smażenia. Często zupełnie nie zastanawiamy się, co wlewamy na patelnię, a to może być błędem. Sprawdź, które tłuszcze są najgorsze do smażenia.
Spis treści:

    Oleje są wykorzystywane w kuchni często i chętnie – zarówno na zimno, jak i w wysokich temperaturach. Do smażenia warto jednak wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bezpieczne są oleje rafinowane o niskiej zawartości kwasów nienasyconych. Powinny mieć również wysoką temperaturę dymienia. Jeżeli w oleju przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, stosowanie ich na zimno jest najlepszą opcją. Podgrzewane w wysokiej temperaturze nie tylko pozbawia ich zdrowotnych właściwości, lecz także może tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Olej słonecznikowy – lepiej na nim nie smażyć

    Olej słonecznikowy to bardzo popularny wybór. Wiele osób używa go do smażenia – co mogłaby tłumaczyć chociażby wysoka temperatura dymienia (w przypadku rafinowanego oleju słonecznikowego jest to 227 stopni Celsjusza). Dlaczego jednak nie jest to najlepszy pomysł? Olej słonecznikowy zawiera w przewadze kwasy wielonienasycone omega-6. W związku z tym, jeśli już z niego korzystać, to raczej na zimno. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna 

    Zdrowy, ale tylko na zimno – olej rydzowy

    Warto stosować olej rydzowy w kuchni – w 90 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3 oraz omega-6, w związku z czym pozytywnie działa na układ nerwowy czy układ krążenia. Ponadto zawiera między innymi witaminę E, A, witaminy z grupy B oraz lecytynę. Jego temperatura dymienia jest jednak niska, dlatego bardzo ważne jest stosowanie go jedynie na zimno – podgrzany traci zdrowotne właściwości i może zaszkodzić. 

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Olej z pestek winogron – czy można na nim smażyć?

    Olej z pestek winogron ma wysoką temperaturę dymienia i w związku z tym można by uznać, że smażenie na nim jest dopuszczalne. Co jednak istotne, warto zwrócić uwagę na jego skład (70 proc. kwasów wielonienasyconych), wynika z niego bowiem, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie go jedynie na zimno. Kwasy wielonienasycone poddane wysokiej temperaturze mogą się bowiem utlenić i tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Smażenie na maśle – czy jest zdrowie? 

    Do smażenia sięgamy także po masło. Jego charakterystyczny smak sprawia, że niektórzy bardzo lubią używać tego tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że ma ono niską temperaturę dymienia i może szybko się spalić. Jeśli już więc smażyć na maśle, to krótko. Bezpiecznym tłuszczem do tego celu będzie masło klarowane. 

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Czy można smażyć na margarynie?

    Jednym z najgorszych tłuszczów do smażenia jest też margaryna. Najlepiej zupełnie ograniczyć jej stosowanie, może bowiem zawierać tłuszcze trans. Margaryny do smarowania pieczywa mają wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, co także przemawia za tym, by ich nie podgrzewać.

    Na jakich olejach smażyć? 

    Najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych. Polecany jest na przykład olej kokosowy – w tym przypadku jednak bardzo ważne jest to, by wybierać olej rafinowany – jego temperatura dymienia wynosi bowiem 232 stopnie Celsjusza. Ponadto nie zawiera on cholesterolu, który uwalnia się podczas smażenia. Tak dzieje się między innymi w przypadku smalcu, który choć ma wysoką temperaturę dymienia i można go w ten sposób wykorzystywać, to ostatecznie może nie wpłynąć dobrze na zdrowie. 

    Dobrym wyborem do smażenia jest też olej rzepakowy – rafinowany ma temperaturę dymienia przekraczającą 200 stopni Celsjusza. Do krótkiego smażenia można również wybrać oliwę z oliwek, również rafinowaną – tutaj jednak istotne jest to, by cały proces był szybki, a temperatura smażenia nie przekroczyła 180 stopni Celsjusza. 

    • Tagi:
    • oleje do smażenia
    • na czym smażyć
    • olej
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Newsy

    Cena zbóż, mleka, mięsa w dół – najnowsze informacje ze świata

    7 września 2022
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę wybrali dla pieniędzy. Jakie dopłaty i za ile można sprzedać sztukę?
    20 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
    20 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Kontrowersje wokół "aktywnego rolnika". Postulaty rolników trafiły do ministra
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą 1:3 i podlej borówki w sierpniu. Zbierzesz więcej owoców
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    Coś dziwnego dzieje się hortensją? Na te objawy trzeba reagować szybko
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    To teraz ogromne zagrożenie dla jabłek, śliwek i gruszek. Porady na sierpień
    20 sierpnia 2025
    Dla domu
    Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
    19 sierpnia 2025
    Dla domu
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
    18 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności