Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

Dla domu - Kulinaria 20 lutego 2025 06:12 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Nie na każdym tłuszczu można smażyć
Źródło: alex9500 / Adobe Stock
W kuchni często wykorzystywane są różne tłuszcze – między innymi do smażenia. Często zupełnie nie zastanawiamy się, co wlewamy na patelnię, a to może być błędem. Sprawdź, które tłuszcze są najgorsze do smażenia.
Spis treści:

    Oleje są wykorzystywane w kuchni często i chętnie – zarówno na zimno, jak i w wysokich temperaturach. Do smażenia warto jednak wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu. Bezpieczne są oleje rafinowane o niskiej zawartości kwasów nienasyconych. Powinny mieć również wysoką temperaturę dymienia. Jeżeli w oleju przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, stosowanie ich na zimno jest najlepszą opcją. Podgrzewane w wysokiej temperaturze nie tylko pozbawia ich zdrowotnych właściwości, lecz także może tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Olej słonecznikowy – lepiej na nim nie smażyć

    Olej słonecznikowy to bardzo popularny wybór. Wiele osób używa go do smażenia – co mogłaby tłumaczyć chociażby wysoka temperatura dymienia (w przypadku rafinowanego oleju słonecznikowego jest to 227 stopni Celsjusza). Dlaczego jednak nie jest to najlepszy pomysł? Olej słonecznikowy zawiera w przewadze kwasy wielonienasycone omega-6. W związku z tym, jeśli już z niego korzystać, to raczej na zimno. 

    Czytaj też: Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna 

    Zdrowy, ale tylko na zimno – olej rydzowy

    Warto stosować olej rydzowy w kuchni – w 90 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3 oraz omega-6, w związku z czym pozytywnie działa na układ nerwowy czy układ krążenia. Ponadto zawiera między innymi witaminę E, A, witaminy z grupy B oraz lecytynę. Jego temperatura dymienia jest jednak niska, dlatego bardzo ważne jest stosowanie go jedynie na zimno – podgrzany traci zdrowotne właściwości i może zaszkodzić. 

    Czytaj też: Kiedy wypada tłusty czwartek 2025? W tym roku znacznie później niż ostatnio

    Olej z pestek winogron – czy można na nim smażyć?

    Olej z pestek winogron ma wysoką temperaturę dymienia i w związku z tym można by uznać, że smażenie na nim jest dopuszczalne. Co jednak istotne, warto zwrócić uwagę na jego skład (70 proc. kwasów wielonienasyconych), wynika z niego bowiem, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie go jedynie na zimno. Kwasy wielonienasycone poddane wysokiej temperaturze mogą się bowiem utlenić i tworzyć szkodliwe związki chemiczne.

    Smażenie na maśle – czy jest zdrowie? 

    Do smażenia sięgamy także po masło. Jego charakterystyczny smak sprawia, że niektórzy bardzo lubią używać tego tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że ma ono niską temperaturę dymienia i może szybko się spalić. Jeśli już więc smażyć na maśle, to krótko. Bezpiecznym tłuszczem do tego celu będzie masło klarowane. 

    Czytaj też:
    Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Czy można smażyć na margarynie?

    Jednym z najgorszych tłuszczów do smażenia jest też margaryna. Najlepiej zupełnie ograniczyć jej stosowanie, może bowiem zawierać tłuszcze trans. Margaryny do smarowania pieczywa mają wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych, co także przemawia za tym, by ich nie podgrzewać.

    Na jakich olejach smażyć? 

    Najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych. Polecany jest na przykład olej kokosowy – w tym przypadku jednak bardzo ważne jest to, by wybierać olej rafinowany – jego temperatura dymienia wynosi bowiem 232 stopnie Celsjusza. Ponadto nie zawiera on cholesterolu, który uwalnia się podczas smażenia. Tak dzieje się między innymi w przypadku smalcu, który choć ma wysoką temperaturę dymienia i można go w ten sposób wykorzystywać, to ostatecznie może nie wpłynąć dobrze na zdrowie. 

    Dobrym wyborem do smażenia jest też olej rzepakowy – rafinowany ma temperaturę dymienia przekraczającą 200 stopni Celsjusza. Do krótkiego smażenia można również wybrać oliwę z oliwek, również rafinowaną – tutaj jednak istotne jest to, by cały proces był szybki, a temperatura smażenia nie przekroczyła 180 stopni Celsjusza. 

    • Tagi:
    • oleje do smażenia
    • na czym smażyć
    • olej
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Newsy

    Cena zbóż, mleka, mięsa w dół – najnowsze informacje ze świata

    7 września 2022
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
    18 listopada 2025
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności