Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- pół pęczka kolendry
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki octu jabłkowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na przyprawę do grilla:
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano i czosnek - wszystkiego po jednej łyżeczce
wykonanie:
Składniki na przyprawę mieszam w misce. Obtaczam w niej umyte i osuszone skrzydełka, a na koniec oprószam kawałki mięsa w mące ziemniaczanej. W drugiej misce przygotowuję sos. Mieszam miód, posiekaną kolendrę, ketchup, imbir i ocet jabłkowy. Skrzydełka układam na gorącym grillu. Podczas grillowania smaruję je miksturą miodowo-imbirową. Piekę przez około 30-40 minut - w zależności od wielkości skrzydełek.
Jak marynować mięso z kurczaka?
Do marynaty warto dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
Jak przyrządzać dania z grilla
Do drobiu pasują właściwie wszystkie przyprawy. Można go również podać w marynacie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu, sosu sojowego i miodu. Idealnie pasuje do grillowanych owoców. Kurczaka grillujmy ze skórą, która uchroni mięso przed wysuszeniem. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Smakosze skrzydełek muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami np. sezamu. Udka z kurczaka należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony.