Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

Lód - zaskakujący dodatek do napojów
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lód towarzyszy nam nie tylko w upalne dni, ale znajdziemy go również w najbardziej wyszukanych koktajlach i domowych barkach. Choć wydaje się,że kostka lodu to tylko mały dodatek do drinka - zarówno tego alkoholowego, jak i bezalkoholowego, jej wpływ na smak i estetykę napojów jest zaskakująco duży.
Jak zrobić malinową kostkę lodu?
Dokładnie umyte i jędrne maliny umieszczam w przegródkach naczynia silikonowego do kostek lodu. Do każdej dokładam małe listki mięty lub melisy. Zalewam je zimną, przegotowaną wodą i wstawiam do zamrażarki. Wyciągam po zamrożeniu tuż przed podaniem.
Przezroczystość kostek lodu
Idealna kostka lodu powinna być krystalicznie czysta, co nie tylko wygląda lepiej, ale także świadczy o jej jakości. Dlatego do zrobienia lodu używamy czystej, przegotowane wody.
Kształt kostek lodu
Tu mamy dowolność. Wybieramy taki kształt, jaki nam odpowiada, bądź jakie mamy foremki. Różne kształty kostek mogą podkreślić różnorodność drinków - od klasycznych sześcianów, po eleganckie kule.