Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Za to zboże dostaniesz 100 zł więcej
      Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Będzie upalnie w tym tygodniu. Bez dwóch zdań. Małe żniwa ruszą pełną parą?
      Te zmiany w prawie budzą obawę rolników. Domagają się pilnego wstrzymania prac
      Suszę już widać w kukurydzy. Tam mogą być straty
      Ta uprawa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Dobrze radzi sobie z suszą
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten projekt pochłonął aż 100 milionów. Będą maszyny rolnicze o zerowej emisji?
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR przypomina rolnikom: zostały tylko dwa dni. Potem już będzie za późno
      Krajowy System e-Faktur - co musisz wiedzieć, zanim zacznie obowiązywać?
      Rolnicy jednak nie będą składać tych deklaracji od 2026? "To może być przełom"
      Dostałeś dotację? Zobacz, jak prawidłowo rozliczyć amortyzację w rolnictwie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Może rosnąć na słońcu i nie wymaga podlewania. Ma charakterystyczną cechę
      Klasycznie czy oryginalnie? Pięć pnączy idealnych na pergole i altany
      Podlewaj rośliny w taki sposób. Ogród przetrwa suszę i upały
      Uważaj, by upały nie zniszczyły ogrodu. Pamiętaj nie tylko o podlewaniu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

Dla domu - Hotblog 30 kwietnia 2025 19:11 Aktualizacja: 30 kwietnia 2025 19:13
Grillowanie czas zacząć
Grillowanie czas zacząć
Źródło: Adobe Stock
Maj to zazwyczaj pierwsze naprawdę ciepłe dni w roku. Zaczyna się więc sezon na grillowanie. Podpowiadamy, co przyrządzić i podajemy kilka rad, które warto wziąć pod uwagę przygotowując biesiadę na świeżym powietrzu.
Spis treści:

    Do grillowania nadaje się zarówno mięso wieprzowe, wołowe, jak i drób.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Majówka 2025. Jak dobrze grillować? Podstawowe zasady

    Pamiętajmy, by nie grillować mięsa wędzonego, peklowanego, ani też mrożonego.

    Kawałki powinny być podobnej grubości (około 2 cm), by go nie przypalając można było dokładnie wysmażyć. Wcześniej warto je zamarynować. Dzięki temu, po zdjęciu z grilla, będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Z rusztu dobrze smakują również ryby i warzywa, ale nie tylko. Na grillu możemy przyrządzać także hamburgery, hot dogi, pieczywo, sery, owoce (banany, jabłka, gruszki), a nawet ulubione owoce morza. Pamiętajmy jednak, że na samych smażonych potrawach nie kończy się ucztowanie. Do karkówki, kiełbas czy szaszłyków warto przygotować pyszne sałatki, grzanki i sosy. 

    Majówka 2025. Jak wybrać miejsce do grillowania?

    Najważniejszą i podstawową zasadą grillowania jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym będzie się rozpalać ogień. Trzeba je tak wybrać, by z jednej strony mieć ciągle na oku przygotowywane potrawy, a z drugiej by nie przeszkadzał nikomu dym wydobywający się z paleniska. W zasięgu grilla powinno się ułożyć podstawowe akcesoria, takie jak: spryskiwacz z wodą, pozwalający ugasić ewentualny płomień, który mógłby spalić potrawy oraz szczypce do przewracania potraw.

    Co warto wiedzieć planując grillowanie? Te zasady warto znać!

    • do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste,
    • uważajmy, by przygotowując mięso, nie przesolić go - podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje,
    • szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli - soli używajmy więc dopiero po upieczeniu,
    • do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu,
    • nie możemy dopuścić, by mięso miało bezpośredni kontakt z płomieniami - pod wpływem ciepła w mięsie wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia,
    • ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek,
    • mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pędzelka kuchennego,
    • jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów,
    • jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca,
    • cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche,
    • przygotowując się do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które będą pomocne - rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda się również woda w pojemniku ze sprayem - tłuszcz wytapiający się z mięsa może się zapalić,
    • jeżeli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość - zabrudzenia z prętów usuniemy drucianą szczotką. Papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem roślinnym, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia rusztu - w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa,
    • jako ciekawy dodatek do grilla możemy wykorzystać z powodzeniem świeże zioła, takie jak tymianek czy owoce jałowca, które rzucane wprost na węgiel dodadzą potrawom wspaniałego aromatu,
    • warto pamiętać, by przed smażeniem mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, posmarować go tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu potraw podczas grillowania, 
    • przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu,
    • decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić,
    • dobrym pomysłem jest moczenie w zimnej wodzie patyczków do szaszłyków. Wilgotny patyczek nie ulegnie tak szybko zapaleniu w przypadku, gdyby miał kontakt z ogniem podczas grillowania,
    • jeśli grillujemy na węglu to sygnałem, że temperatura jest już odpowiednia jest warstwa popiołu która gromadzi się na rozżarzonych węglach. 

    Jak marynować mięso na grilla?

    • wieprzowina - najlepiej ją marynować w musztardzie, ziołach albo czosnku.
    • jagnięcina - warto ją skropić odrobiną octu balsamicznego, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku lub oprószyć kolendrą i kuminem, by zyskała orientalnego charakteru. dziczyzna - zanurzyć ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzą się nam z lasem, jak rozmaryn czy jałowiec. Warto połączyć ją z suszonymi słodkawymi owocami
    • kurczak - warto do marynaty dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
    • ryba - tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.

    Jak przyrządzać dania z grilla?

    Drób - pasują do niego właściwie wszystkie przyprawy. Można go również podać w marynacie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu, sosu sojowego i miodu. Idealnie pasuje do grillowanych owoców. Kurczaka grillujmy ze skórą, która uchroni mięso przed wysuszeniem. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Smakosze skrzydełek muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami np. sezamu. Udka z kurczaka należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony.

    Wieprzowina - najczęściej przyprawiana jest majerankiem, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pasuje do niej czerwone wino, piwo, miód pitny i wódka. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania warto używać przykrycia - wtedy mamy pewność, że kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steku z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony.

    Wołowina - nie można jej solić przed grillowaniem. Warto zamarynować ją wcześniej w czerwonym winie, co spowoduje jej skruszenie. Z przypraw najlepiej pasujących do tego mięsa to: tymianek, rozmaryn i estragon. Nie należy jej długo trzymać na ruszcie, ponieważ stanie się twarda i sucha.

    Ryby - najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Możemy ją też umieścić w specjalnej stalowej siatce do grillowania. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu.

    Warzywa - na grilla świetnie nadaje się pokrojona w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi można owinąć kawałki sera, np. fety lub oscypka. Wielu smakoszom przypadła do gustu cebula z rusztu. W taki sam sposób można przyrządzać też czosnek. Należy jednak pamiętać, że marynując warzywa, takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.

    Owoce - najlepsze z grilla są ananasy, papaja, mango, banany czy melon. Doskonale smakują jako samodzielny deser, ale również jako dodatek do mięs i ryb, a nawet serów - w szczególności camemberta czy oscypka.

    Czytaj też:
    Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

     

    • Tagi:
    • ryby
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • grill
    • porady
    • owoce
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Letnie nawożenie porzeczki. Zastosuj teraz, a krzewy będą uginać się od owoców

    27 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Jak uprawiać truskawki? Które odmiany wybrać?

    25 czerwca 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Ceny rolnicze

    Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd

    19 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Nawożenie
    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?
    1 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Rolników czekają zmiany w płatnościach unijnych. Zyskać mają małe gospodarstwa
    30 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Żniwa 2025. Za to zboże dostaniesz 100 zł więcej
    30 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Może rosnąć na słońcu i nie wymaga podlewania. Ma charakterystyczną cechę
    30 czerwca 2025
    Dla domu
    Klasycznie czy oryginalnie? Pięć pnączy idealnych na pergole i altany
    30 czerwca 2025
    Dla domu
    Podlewaj rośliny w taki sposób. Ogród przetrwa suszę i upały
    30 czerwca 2025
    Dla domu
    Uważaj, by upały nie zniszczyły ogrodu. Pamiętaj nie tylko o podlewaniu
    29 czerwca 2025
    Dla domu
    Ożywi ogród kolorami. Czerwiec to wciąż dobry czas, by ją zasadzić
    29 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności