Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

Dla domu - Hotblog 30 kwietnia 2025 19:11 Aktualizacja: 30 kwietnia 2025 19:13
Grillowanie czas zacząć
Grillowanie czas zacząć
Źródło: Adobe Stock
Maj to zazwyczaj pierwsze naprawdę ciepłe dni w roku. Zaczyna się więc sezon na grillowanie. Podpowiadamy, co przyrządzić i podajemy kilka rad, które warto wziąć pod uwagę przygotowując biesiadę na świeżym powietrzu.
Spis treści:

    Do grillowania nadaje się zarówno mięso wieprzowe, wołowe, jak i drób.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Majówka 2025. Jak dobrze grillować? Podstawowe zasady

    Pamiętajmy, by nie grillować mięsa wędzonego, peklowanego, ani też mrożonego.

    Kawałki powinny być podobnej grubości (około 2 cm), by go nie przypalając można było dokładnie wysmażyć. Wcześniej warto je zamarynować. Dzięki temu, po zdjęciu z grilla, będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Z rusztu dobrze smakują również ryby i warzywa, ale nie tylko. Na grillu możemy przyrządzać także hamburgery, hot dogi, pieczywo, sery, owoce (banany, jabłka, gruszki), a nawet ulubione owoce morza. Pamiętajmy jednak, że na samych smażonych potrawach nie kończy się ucztowanie. Do karkówki, kiełbas czy szaszłyków warto przygotować pyszne sałatki, grzanki i sosy. 

    Majówka 2025. Jak wybrać miejsce do grillowania?

    Najważniejszą i podstawową zasadą grillowania jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym będzie się rozpalać ogień. Trzeba je tak wybrać, by z jednej strony mieć ciągle na oku przygotowywane potrawy, a z drugiej by nie przeszkadzał nikomu dym wydobywający się z paleniska. W zasięgu grilla powinno się ułożyć podstawowe akcesoria, takie jak: spryskiwacz z wodą, pozwalający ugasić ewentualny płomień, który mógłby spalić potrawy oraz szczypce do przewracania potraw.

    Co warto wiedzieć planując grillowanie? Te zasady warto znać!

    • do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste,
    • uważajmy, by przygotowując mięso, nie przesolić go - podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje,
    • szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli - soli używajmy więc dopiero po upieczeniu,
    • do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu,
    • nie możemy dopuścić, by mięso miało bezpośredni kontakt z płomieniami - pod wpływem ciepła w mięsie wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia,
    • ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek,
    • mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pędzelka kuchennego,
    • jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów,
    • jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca,
    • cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche,
    • przygotowując się do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które będą pomocne - rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda się również woda w pojemniku ze sprayem - tłuszcz wytapiający się z mięsa może się zapalić,
    • jeżeli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość - zabrudzenia z prętów usuniemy drucianą szczotką. Papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem roślinnym, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia rusztu - w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa,
    • jako ciekawy dodatek do grilla możemy wykorzystać z powodzeniem świeże zioła, takie jak tymianek czy owoce jałowca, które rzucane wprost na węgiel dodadzą potrawom wspaniałego aromatu,
    • warto pamiętać, by przed smażeniem mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, posmarować go tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu potraw podczas grillowania, 
    • przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu,
    • decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić,
    • dobrym pomysłem jest moczenie w zimnej wodzie patyczków do szaszłyków. Wilgotny patyczek nie ulegnie tak szybko zapaleniu w przypadku, gdyby miał kontakt z ogniem podczas grillowania,
    • jeśli grillujemy na węglu to sygnałem, że temperatura jest już odpowiednia jest warstwa popiołu która gromadzi się na rozżarzonych węglach. 

    Jak marynować mięso na grilla?

    • wieprzowina - najlepiej ją marynować w musztardzie, ziołach albo czosnku.
    • jagnięcina - warto ją skropić odrobiną octu balsamicznego, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku lub oprószyć kolendrą i kuminem, by zyskała orientalnego charakteru. dziczyzna - zanurzyć ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzą się nam z lasem, jak rozmaryn czy jałowiec. Warto połączyć ją z suszonymi słodkawymi owocami
    • kurczak - warto do marynaty dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
    • ryba - tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.

    Jak przyrządzać dania z grilla?

    Drób - pasują do niego właściwie wszystkie przyprawy. Można go również podać w marynacie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu, sosu sojowego i miodu. Idealnie pasuje do grillowanych owoców. Kurczaka grillujmy ze skórą, która uchroni mięso przed wysuszeniem. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Smakosze skrzydełek muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami np. sezamu. Udka z kurczaka należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony.

    Wieprzowina - najczęściej przyprawiana jest majerankiem, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pasuje do niej czerwone wino, piwo, miód pitny i wódka. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania warto używać przykrycia - wtedy mamy pewność, że kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steku z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony.

    Wołowina - nie można jej solić przed grillowaniem. Warto zamarynować ją wcześniej w czerwonym winie, co spowoduje jej skruszenie. Z przypraw najlepiej pasujących do tego mięsa to: tymianek, rozmaryn i estragon. Nie należy jej długo trzymać na ruszcie, ponieważ stanie się twarda i sucha.

    Ryby - najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Możemy ją też umieścić w specjalnej stalowej siatce do grillowania. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu.

    Warzywa - na grilla świetnie nadaje się pokrojona w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi można owinąć kawałki sera, np. fety lub oscypka. Wielu smakoszom przypadła do gustu cebula z rusztu. W taki sam sposób można przyrządzać też czosnek. Należy jednak pamiętać, że marynując warzywa, takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.

    Owoce - najlepsze z grilla są ananasy, papaja, mango, banany czy melon. Doskonale smakują jako samodzielny deser, ale również jako dodatek do mięs i ryb, a nawet serów - w szczególności camemberta czy oscypka.

    Czytaj też:
    Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

     

    • Tagi:
    • ryby
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • grill
    • porady
    • owoce
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Newsy

    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Owoce i warzywa

    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach

    11 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Walczysz o dopłaty? Od 2026 roku w życie wejdą trzy kluczowe zmiany w ARiMR
    28 listopada 2025
    Drób
    Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
    28 listopada 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: w Polsce można za to stracić dopłaty. Chodzi o specjalny system upraw
    28 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    To nowa królowa salonu? Kwiaty osiągają nawet 15 centymetrów
    28 listopada 2025
    Dla domu
    Oto sekret zimowej pielęgnacji hortensji. Zbliża się odpowiedni moment
    28 listopada 2025
    Dla domu
    Kolejny atak zimy, czy powrót jesieni? Nowa prognoza pogody szykuje niespodzianki
    28 listopada 2025
    Hotblog
    Kacze udka w ziołach prowansalskich
    27 listopada 2025
    Dla domu
    Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
    26 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności