Majówka 2025. Planujesz grilla? Dzięki tym zasadom twoi goście będą zachwyceni!

Do grillowania nadaje się zarówno mięso wieprzowe, wołowe, jak i drób.
Majówka 2025. Jak dobrze grillować? Podstawowe zasady
Pamiętajmy, by nie grillować mięsa wędzonego, peklowanego, ani też mrożonego.
Kawałki powinny być podobnej grubości (około 2 cm), by go nie przypalając można było dokładnie wysmażyć. Wcześniej warto je zamarynować. Dzięki temu, po zdjęciu z grilla, będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Z rusztu dobrze smakują również ryby i warzywa, ale nie tylko. Na grillu możemy przyrządzać także hamburgery, hot dogi, pieczywo, sery, owoce (banany, jabłka, gruszki), a nawet ulubione owoce morza. Pamiętajmy jednak, że na samych smażonych potrawach nie kończy się ucztowanie. Do karkówki, kiełbas czy szaszłyków warto przygotować pyszne sałatki, grzanki i sosy.
Majówka 2025. Jak wybrać miejsce do grillowania?
Najważniejszą i podstawową zasadą grillowania jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym będzie się rozpalać ogień. Trzeba je tak wybrać, by z jednej strony mieć ciągle na oku przygotowywane potrawy, a z drugiej by nie przeszkadzał nikomu dym wydobywający się z paleniska. W zasięgu grilla powinno się ułożyć podstawowe akcesoria, takie jak: spryskiwacz z wodą, pozwalający ugasić ewentualny płomień, który mógłby spalić potrawy oraz szczypce do przewracania potraw.
Co warto wiedzieć planując grillowanie? Te zasady warto znać!
- do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste,
- uważajmy, by przygotowując mięso, nie przesolić go - podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje,
- szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli - soli używajmy więc dopiero po upieczeniu,
- do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu,
- nie możemy dopuścić, by mięso miało bezpośredni kontakt z płomieniami - pod wpływem ciepła w mięsie wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia,
- ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek,
- mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pędzelka kuchennego,
- jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów,
- jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca,
- cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche,
- przygotowując się do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które będą pomocne - rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda się również woda w pojemniku ze sprayem - tłuszcz wytapiający się z mięsa może się zapalić,
- jeżeli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość - zabrudzenia z prętów usuniemy drucianą szczotką. Papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem roślinnym, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia rusztu - w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa,
- jako ciekawy dodatek do grilla możemy wykorzystać z powodzeniem świeże zioła, takie jak tymianek czy owoce jałowca, które rzucane wprost na węgiel dodadzą potrawom wspaniałego aromatu,
- warto pamiętać, by przed smażeniem mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, posmarować go tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu potraw podczas grillowania,
- przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu,
- decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić,
- dobrym pomysłem jest moczenie w zimnej wodzie patyczków do szaszłyków. Wilgotny patyczek nie ulegnie tak szybko zapaleniu w przypadku, gdyby miał kontakt z ogniem podczas grillowania,
- jeśli grillujemy na węglu to sygnałem, że temperatura jest już odpowiednia jest warstwa popiołu która gromadzi się na rozżarzonych węglach.
Jak marynować mięso na grilla?
- wieprzowina - najlepiej ją marynować w musztardzie, ziołach albo czosnku.
- jagnięcina - warto ją skropić odrobiną octu balsamicznego, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku lub oprószyć kolendrą i kuminem, by zyskała orientalnego charakteru. dziczyzna - zanurzyć ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzą się nam z lasem, jak rozmaryn czy jałowiec. Warto połączyć ją z suszonymi słodkawymi owocami
- kurczak - warto do marynaty dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
- ryba - tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.
Jak przyrządzać dania z grilla?
Drób - pasują do niego właściwie wszystkie przyprawy. Można go również podać w marynacie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu, sosu sojowego i miodu. Idealnie pasuje do grillowanych owoców. Kurczaka grillujmy ze skórą, która uchroni mięso przed wysuszeniem. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Smakosze skrzydełek muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami np. sezamu. Udka z kurczaka należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony.
Wieprzowina - najczęściej przyprawiana jest majerankiem, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Pasuje do niej czerwone wino, piwo, miód pitny i wódka. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania warto używać przykrycia - wtedy mamy pewność, że kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steku z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony.
Wołowina - nie można jej solić przed grillowaniem. Warto zamarynować ją wcześniej w czerwonym winie, co spowoduje jej skruszenie. Z przypraw najlepiej pasujących do tego mięsa to: tymianek, rozmaryn i estragon. Nie należy jej długo trzymać na ruszcie, ponieważ stanie się twarda i sucha.
Ryby - najlepsze na grilla są filety z łososia, pstrągi, sandacze i dorady. Do ich pieczenia warto użyć folii aluminiowej posmarowanej oliwą lub masłem. Możemy ją też umieścić w specjalnej stalowej siatce do grillowania. Grillowanie ryby wymaga zaledwie kilkunastu minut i nie ma potrzeby jej przewracania. Do jej przyprawienia należy dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki. Pstrąga najlepiej przyprawić koperkiem lub natką pietruszki. Z kolei dorada świetnie komponuje się z kolendrą, czosnkiem i czerwonym pieprzem. Zioła najlepiej włożyć do środka ryby, ale dobrym sposobem jest też ułożenie mięsa na pokrojonych warzywach: marchewce czy pietruszce - wtedy skóra ryby nie przyklei się do rusztu.
Warzywa - na grilla świetnie nadaje się pokrojona w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi można owinąć kawałki sera, np. fety lub oscypka. Wielu smakoszom przypadła do gustu cebula z rusztu. W taki sam sposób można przyrządzać też czosnek. Należy jednak pamiętać, że marynując warzywa, takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.
Owoce - najlepsze z grilla są ananasy, papaja, mango, banany czy melon. Doskonale smakują jako samodzielny deser, ale również jako dodatek do mięs i ryb, a nawet serów - w szczególności camemberta czy oscypka.