Jak uzyskać znak "Jakość Tradycja"?
Znak „Jakość Tradycja” gwarantuje wysoką jakość produktu, umożliwia wgląd w proces jego wytwarzania oraz przejrzystość procedur kontrolnych - kontroli i certyfikacji dokonują
niezależne, uprawnione do tego, jednostki. - Kupując produkt oznaczony Znakiem „Jakość Tradycja” konsumenci mogą poznać pochodzenie surowców i metody wytworzenia produktu, a nawet prześledzić drogę „od pola do stołu”, bo w tym przypadku wytwórca przestaje być anonimowy - podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
System jest otwarty - mogą w nim uczestniczyć, m.in. rolnicy, producenci rolni i przetwórcy polscy i zagraniczni. - Przyznanie znaku „Jakość Tradycja” określonemu produktowi i jego wytwórcy nie zamyka drogi innym producentom do otrzymania znaku dla podobnego lub takiego samego produktu - dodaje prezes izby.
Uczestnictwo w systemie jest całkowicie dobrowolne, ale rodzi określone zobowiązania: wytwórca musi zgodzić się na kontrolę wszystkich etapów produkcji, a także na monitorowanie pochodzenia użytych surowców. Producenci zobowiązani są też do prowadzenia dokumentacji, która pozwala na pełną identyfikację produktu. Znakiem „Jakość Tradycja” mogą zostać wyróżnione produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe wytworzone z naturalnych surowców (pochodzących z gospodarstwa ekologicznego lub gospodarstwa stosującego Dobrą Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO) oraz produkty runa leśnego i dziczyzny. - Powinny mieć także szczególną reputację, odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii oraz co najmniej 50-letni rodowód. Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem - dodaje Izabella Byszewska.
W ciągu kilkunastu lat istnienia systemu, znakiem „Jakość Tradycja” wyróżnionych zostało kilkaset produktów z kategorii, m.in. pieczywo i wyroby cukiernicze, mleko i produkty mleczarskie, mięso i produkty wędliniarskie, ryby i przetwory, a także takie specjały jak: nalewki, piwo, majonezy, octy, musztarda, lody czy kajmak. - Pierwszymi uczestnikami systemu były mleczarnie. To ich produkty można było najszybciej udokumentować, zarówno zachowaną recepturą, jak i historią wytwarzania. Certyfikat „Jakość Tradycja” stał się dla lokalnych, niewielkich mleczarni wyróżnikiem wysokiej jakości, był dla nich podobnie jak dla innych lokalnych firm rodzinnych i spółdzielczych – wartością dodaną, wzmacniającą konkurencyjność na rynku – wspomina prezes PIPRiL. W gronie wyróżnionych jest m.in. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie z ponad 135-letnią tradycją. Jej prezes, Marzena Pawlak potwierdza, że w asortymencie produktów aż pięć posiada certyfikat „Jakość Tradycja”. Są to: „Masło Ekstra tradycyjnie wyrabiane z Jarocina”, „Stołowy Śmietankowy tradycyjnie wyrabiany z Jarocina”, „Śmietanka kremowa 30% z Jarocina”, „Twaróg Półtłusty Krajanka z Jarocina” oraz „Maślanka Naturalna z Jarocina”. - Tradycja jest nieodzowną częścią naszej działalności. Oferowane przez nas produkty posiadają znak „Jakość Tradycja”, który przyznawany jest produktom tradycyjnym, spełniającym wysokie standardy jakości. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość lub recepturę. Przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania danego produktu – zaznacza Marzena Pawlak.
Prawo do używania znaku jest udzielane na okres 3 lat, z możliwością przedłużenia na kolejne 3 lata. Kapituła opracowała formularz do składania wniosków. Zarówno wniosek, jak i wszelkie dokumenty, informacje i regulaminy dotyczące przyznania znaku można znaleźć na stronie www.produktyregionalne.pl.
(HD)
W ramce:
Pomysł stworzenia krajowego systemu, dającego możliwość wyróżniania, certyfikacji i promocji rodzimej żywności wysokiej jakości zainicjował w 2005 roku Grzegorz Russak, pierwszy prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 12 czerwca 2007 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności, a dwa lata później został on uznany przez Komisję Europejską za kwalifikujący się do wsparcia w ramach
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W 2011 roku Urząd Patentowy przyznał izbie Prawo Ochronne na wspólny Znak Towarowy Gwarancyjny „Jakość Tradycja”, zgodnie z prawem własności przemysłowej.
RASTER
311 produktów posiada aktualny certyfikat „Jakość Tradycja” (dane z 29 sierpnia 2023 roku)
RASTER 2
Aby uzyskać Znak „Jakość Tradycja” należy:
- Dokładnie wypełnić wniosek o przyznanie Znaku
- Udokumentować 50 lat wytwarzania produktu z zachowaniem tradycyjnej receptury, surowców i technologii (oryginalne receptury, informacje prasowe, zapis etnograficzny itp.) zgodnie z regulaminem Znaku
- Przesłać wypełniony wniosek razem z dokumentacją do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa)
- Uiścić opłatę manipulacyjną – 100 zł za jeden produkt
- Czekać na rozpatrzenie wniosku przez Kapitułę Znaku - jeżeli decyzja będzie pozytywna, produkt zostanie skierowany na badania zgodności z zadeklarowaną przez producenta specyfikacją (badania certyfikacyjne przeprowadzają jednostki uznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi)
- Po otrzymaniu pozytywnego wyniku badań - Kapituła Znaku przyznaje produktowi Certyfikat Znaku - aktualny przez trzy lata
RASTER 2
Po otrzymaniu certyfikatu należy:
- dokonać jednorazowej opłaty w wysokości 500 zł za jeden produkt
- zwrócić się do biura izby o przesłanie logo znaku, aby móc go umieścić na etykiecie i materiałach promujących produkt
- opłacać 50 zł miesięcznie za jeden produkt ze znakiem – za użytkowanie licencji Znaku.
Marzena Pawlak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie:
Specjalizujemy się w produkcji artykułów nabiałowych świeżych, do których należą: mleka, śmietany, napoje mleczne, twarogi, twarożki i masła. Są to wyroby, których produkcja oparta jest na oryginalnych recepturach, tradycyjnej technologii przetwarzania, bez środków konserwujących, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, barwników i innych składników chemicznych, co w efekcie pozwala zachować tradycję smaku i naturalność poszczególnych produktów. Doceniane jest to zarówno przez naszych klientów, jak i instytucje przyznające nagrody i certyfikaty. Masło ze znakiem „Jakość Tradycja” to nasz sztandarowy produkt. Na jego szczególną jakość wpływa przede wszystkim tradycyjna, niezmienna od lat metoda wytwarzania. Do wyrobu masła używano drewnianej masielnicy, zastąpionej w 1958 roku masielnicą ze stali kwasoodpornej, która do dnia dzisiejszego jest wykorzystywana do jego produkcji. Nasze masło ekstra jest wyrobem unikatowym i coraz mniej spotykanym na rynku, ponieważ w obecnych czasach rzadko która mleczarnia produkuje masło w sposób tradycyjny - czyli z kwaśnej śmietany. Nasze masło zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny - minimum 82%. Charakteryzuje się brakiem barwników oraz jakichkolwiek dodatków do żywności. Na wysoką jakość masła wpływa również surowiec pochodzący od lokalnych dostawców, których gospodarstwa są zlokalizowane na terenach wolnych od przemysłu, mocno zintegrowanych z naturą.