Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Jak uzyskać znak "Jakość Tradycja"?

Jak uzyskać znak "Jakość Tradycja"?

Dla domu - Kulinaria 25 grudnia 2023 07:00 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 25 grudnia 2023 08:54
Jak uzyskać znak "Jakość Tradycja"?
Źródło: prezes OSM Marzena Pawlak
System „Jakość Tradycja” od prawie 30 lat stoi na straży kulinarnego dziedzictwa i jakości żywności.
Spis treści:

    Znak „Jakość Tradycja” gwarantuje wysoką jakość produktu, umożliwia wgląd w proces jego wytwarzania oraz przejrzystość procedur kontrolnych - kontroli i certyfikacji dokonują

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    niezależne, uprawnione do tego, jednostki. - Kupując produkt oznaczony Znakiem „Jakość Tradycja” konsumenci mogą poznać pochodzenie surowców i metody wytworzenia produktu, a nawet prześledzić drogę „od pola do stołu”, bo w tym przypadku wytwórca przestaje być anonimowy - podkreśla Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

                System jest otwarty - mogą w nim uczestniczyć, m.in. rolnicy, producenci rolni i przetwórcy polscy i zagraniczni. - Przyznanie znaku „Jakość Tradycja” określonemu produktowi i jego wytwórcy nie zamyka drogi innym producentom do otrzymania znaku dla podobnego lub takiego samego produktu - dodaje prezes izby.

                Uczestnictwo w systemie jest całkowicie dobrowolne, ale rodzi określone zobowiązania: wytwórca musi zgodzić się na kontrolę wszystkich etapów produkcji, a także na monitorowanie pochodzenia użytych surowców. Producenci zobowiązani są też do prowadzenia dokumentacji, która pozwala na pełną identyfikację produktu. Znakiem „Jakość Tradycja” mogą zostać wyróżnione produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe wytworzone z naturalnych surowców (pochodzących z gospodarstwa ekologicznego lub gospodarstwa stosującego Dobrą Praktykę Rolniczą i Dobrą Praktykę Hodowlaną z wyłączeniem GMO) oraz produkty runa leśnego i  dziczyzny. - Powinny mieć także szczególną reputację, odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii oraz co najmniej 50-letni rodowód. Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 rokiem - dodaje Izabella Byszewska.

                W ciągu kilkunastu lat istnienia systemu, znakiem „Jakość Tradycja” wyróżnionych zostało kilkaset produktów z kategorii, m.in. pieczywo i wyroby cukiernicze, mleko i produkty mleczarskie, mięso i  produkty wędliniarskie, ryby i  przetwory, a także takie specjały jak: nalewki, piwo, majonezy, octy, musztarda, lody czy kajmak. - Pierwszymi uczestnikami systemu były mleczarnie. To ich produkty można było najszybciej udokumentować, zarówno zachowaną recepturą, jak i historią wytwarzania. Certyfikat „Jakość Tradycja” stał się dla lokalnych, niewielkich mleczarni wyróżnikiem wysokiej jakości, był dla nich podobnie jak dla innych lokalnych firm rodzinnych i spółdzielczych – wartością dodaną, wzmacniającą konkurencyjność na rynku – wspomina prezes PIPRiL. W gronie wyróżnionych jest m.in. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie z ponad 135-letnią tradycją. Jej prezes, Marzena Pawlak potwierdza, że w asortymencie produktów aż pięć posiada certyfikat „Jakość Tradycja”. Są to: „Masło Ekstra tradycyjnie wyrabiane z Jarocina”, „Stołowy Śmietankowy tradycyjnie wyrabiany z Jarocina”, „Śmietanka kremowa 30% z Jarocina”, „Twaróg Półtłusty Krajanka z Jarocina” oraz „Maślanka Naturalna z Jarocina”. - Tradycja jest nieodzowną częścią naszej działalności. Oferowane przez nas produkty posiadają znak „Jakość Tradycja”, który przyznawany jest produktom tradycyjnym, spełniającym wysokie standardy jakości. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość lub recepturę. Przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania danego produktu – zaznacza Marzena Pawlak.

                Prawo do używania znaku jest udzielane na okres 3 lat, z możliwością przedłużenia na kolejne 3 lata. Kapituła opracowała formularz do składania wniosków. Zarówno wniosek, jak i wszelkie dokumenty, informacje i regulaminy dotyczące przyznania znaku można znaleźć na stronie www.produktyregionalne.pl.

    (HD)

     

    W ramce:

    Pomysł stworzenia krajowego systemu, dającego możliwość wyróżniania, certyfikacji i  promocji rodzimej żywności wysokiej jakości zainicjował w 2005 roku Grzegorz Russak, pierwszy prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 12 czerwca 2007 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności, a dwa lata później został on uznany przez Komisję Europejską za kwalifikujący się do wsparcia w ramach

    Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W 2011 roku Urząd Patentowy przyznał izbie Prawo Ochronne na wspólny Znak Towarowy Gwarancyjny „Jakość Tradycja”, zgodnie z prawem własności przemysłowej.

    RASTER

    311 produktów posiada aktualny certyfikat „Jakość Tradycja” (dane z 29 sierpnia 2023 roku)

     

     

    RASTER 2

    Aby uzyskać Znak „Jakość Tradycja” należy:

     

    RASTER 2

    Po otrzymaniu certyfikatu należy:

    • dokonać jednorazowej opłaty w wysokości 500 zł za jeden produkt
    • zwrócić się do biura izby o przesłanie logo znaku, aby móc go umieścić na etykiecie i materiałach promujących produkt
    • opłacać 50 zł miesięcznie za jeden produkt ze znakiem – za użytkowanie licencji Znaku.

     

    Marzena Pawlak, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie:

    Specjalizujemy się w produkcji artykułów nabiałowych świeżych, do których należą: mleka, śmietany, napoje mleczne, twarogi, twarożki i masła. Są to wyroby, których produkcja oparta jest na oryginalnych recepturach, tradycyjnej technologii przetwarzania, bez środków konserwujących, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, barwników i innych składników chemicznych, co w efekcie pozwala zachować tradycję smaku i naturalność poszczególnych produktów. Doceniane jest to zarówno przez naszych klientów, jak i instytucje przyznające nagrody i certyfikaty. Masło ze znakiem „Jakość Tradycja” to nasz sztandarowy produkt. Na jego szczególną jakość wpływa przede wszystkim tradycyjna, niezmienna od lat metoda wytwarzania. Do wyrobu masła używano drewnianej masielnicy, zastąpionej w 1958 roku masielnicą ze stali kwasoodpornej, która do dnia dzisiejszego jest wykorzystywana do jego produkcji. Nasze masło ekstra jest wyrobem unikatowym i coraz mniej spotykanym na rynku, ponieważ w obecnych czasach rzadko która mleczarnia produkuje masło w sposób tradycyjny -  czyli z kwaśnej śmietany. Nasze masło zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny - minimum 82%. Charakteryzuje się brakiem barwników oraz jakichkolwiek dodatków do żywności. Na wysoką jakość masła wpływa również surowiec pochodzący od lokalnych dostawców, których gospodarstwa są zlokalizowane na terenach wolnych od przemysłu, mocno zintegrowanych z naturą.

     

    • Tagi:
    • zdrowa żywność
    • tradycyjne produkty
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

    28 października 2025
    Newsy

    Zdrowa dieta dla uczniów szkół podstawowych

    10 stycznia 2018
    Newsy

    Mleko z marketu to trucizna! Kontrowersyjna wypowiedź i kontra!

    9 grudnia 2017
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Kulinaria
    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności