Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
      Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Polska wyprzedaje ziemię cudzoziemcom? PSL kontra OOPR
      W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe i rolników
      Spadają ceny cukru i buraków. Sektorowi grozi bankructwo?
      Parlament zgodzi się na przedłużenie zakazu sprzedaży ziemi o kolejne lata?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Postaw na parapecie lub spryskaj okno. Pająki ominą twój dom
      Ten domowy oprysk to „pożeracz chwastów” z kostki. Wystarczą dwa składniki
      Jak uratować przesuszony trawnik? Nie popełnij tych dwóch popularnych błędów
      Pojedynczy kwiat kwitnie tylko jeden dzień, cała roślina do trzech miesięcy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Owoce i warzywa 26 maja 2025 04:16 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 27 maja 2025 15:03
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Źródło: Pixabay
Wiele osób odlicza dni do pojawienia się w sprzedaży młodego bobu. Sezon na to warzywo trwa od końca czerwca do końca sierpnia – jego miłośnicy mają więc niewiele czasu, by się nim nacieszyć. Jak go ugotować, by był smaczny i zachował swoje właściwości?
Spis treści:

    Bób ma specyficzny smak, który jednak docenia wielu jego zwolenników. Często spożywają go oni po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem soli. To smaczna i zdrowa przekąska. Bób jest bowiem bogaty w witaminy i minerały – na przykład kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Może pomóc w przypadku anemii, wysokiego cholesterolu oraz w zaparciach. Dobrze działa też na układ nerwowy. Ponadto zawiera dużo białka – co jest dobrą informacją dla osób, które nie jedzą mięsa. Młody bób można też zamrozić, by móc jeść go przez cały rok – zachowuje on swoje właściwości i walory smakowe. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    Czy bób można jeść na surowo? 

    Młody jasnozielony bób doskonale sprawdzi się jako surowa przekąska. Wystarczy go dokładnie przepłukać wodą. Wtedy oferuje najwięcej witamin i minerałów. Jest jednak minut spożywania go na surowo – trudniej się go wówczas trawi. 

    Zobacz, ile kosztuje bób - KLIKNIJ

    Gotowanie młodego bobu krok po kroku

    Choć surowy bób jest smaczny, dla wielu najlepszą opcją jest jego ugotowanie. Cały proces jest prosty – wystarczy dokładnie wypłukać bób w wodzie, umieścić go w garnku i zalać wodą – najlepiej, by było jej dwa razy więcej niż bobu. W tym przypadku wymieniane są dwa główne sposoby: albo zalewamy bób zimną, albo gorącą wodą. 

    W przypadku zimnej wody warto od razu dodać do niej łyżkę cukru, która wydobędzie słodycz i pomoże zachować kolor bobu. Sól do smaku dodajemy, gdy woda zaczyna się gotować. Na średnim ogniu pod przykryciem bób powinien gotować się około 15 minut. Najlepiej smakuje, gdy nie jest zbyt miękki, dlatego warto, by po średnio 10 minutach wyciągnąć jedną fasolkę i sprawdzić, czy należy gotować dalej. 

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jeśli jednak bób zalewamy wodą gorącą, sól i cukier warto dodać od razu. Czas gotowania jest wówczas znacznie krótszy – zazwyczaj od 6 do 8 minut w przypadku młodego bobu. Wówczas fasolki są bardziej chrupiące i twardsze.

    Gotowanie bobu na parze

    Bób można również ugotować na parze. Wówczas do garnka wlewamy wodę, czekamy, aż zacznie się gotować i wówczas na garnek nakładamy specjalny koszyczek, w którym umieszczamy bób. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, warto gotować go pod przykryciem. Ten sposób przygotowania wymaga nieco więcej czasu – od 20 do nawet 25 minut. 

    Czytaj też:
    Ceny czereśni znów szokują. Kiedy pojawią się polskie owoce?

    Co dodać do wody, by bób nie pachniał intensywnie przy gotowaniu?

    Podczas gotowania bób wydziela intensywny zapach, który nie dla każdego jest przyjemny. Warto dodać do wody koperek lub kminek, który nieco zniweluje intensywny aromat. 

    Czy można jeść bób ze skórką? 

    Gotowany bób można śmiało jeść ze skórką, choć bardzo popularne jest jej ściągnięcie przed spożyciem. 

    Co dodać do ugotowanego bobu? 

    By podbić i urozmaicić smak bobu, można do niego dodać po ugotowaniu między innymi koperek, czosnek czy chociażby polać go masłem. 

    • Tagi:
    • młody bób
    • jak gotować bób
    • bób
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?

    5 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd

    19 czerwca 2025
    Hotblog

    Bobowe kotlety

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Pasta kanapkowa z bobu

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Sałatka bób z burakiem

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Krem z bobu

    28 czerwca 2022
    Inne uprawy

    Groch, bobik, bób i fasola  - zgoda na stosowanie zaprawy wieloskładnikowej

    22 lutego 2022
    Owoce i warzywa

    Warzywa strączkowe. Jakie ceny fasolki szparagowej i bobu?

    6 lipca 2020
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
    8 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Za mleko płacą tu średnio 2,31 zł. W planie spółdzielnia ma ogromną inwestycję
    8 lipca 2025
    Ekonomika
    Handel soją nabiera tempa – prognozy mówią o 183 mln ton w 2025 r.
    8 lipca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Zastosuj do marchwi, a korzeń mocno wyrośnie. Lipiec to dobry moment
    7 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Wsparcie unijne dla rolników: sprawdź, kto i na co może dostać pieniądze
    7 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Liście pomidorów zwijają się i żółkną? To wynik tych błędów
    7 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Te dwie choroby to teraz największe zagrożenie dla malin. Działaj szybko
    6 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Wysiej warzywa na poplon w lipcu. Jesienią będziesz mieć świeże zbiory
    5 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności