Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
      Jeden jęczmień zszedł z pola, czas pomyśleć o kolejnym
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
      Ta dotacja z ARiMR może się okazać dużym wparciem dla wielu rolników
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
      Nie wyrzucaj do śmieci. Świetnie sprawdzą się jako nawóz organiczny w ogrodzie
      Kwitnie, gdy inne rośliny nawet o tym nie myślą. Na dodatek odstrasza ślimaki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Owoce i warzywa 26 maja 2025 04:16 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 27 maja 2025 15:03
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Źródło: Pixabay
Wiele osób odlicza dni do pojawienia się w sprzedaży młodego bobu. Sezon na to warzywo trwa od końca czerwca do końca sierpnia – jego miłośnicy mają więc niewiele czasu, by się nim nacieszyć. Jak go ugotować, by był smaczny i zachował swoje właściwości?
Spis treści:

    Bób ma specyficzny smak, który jednak docenia wielu jego zwolenników. Często spożywają go oni po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem soli. To smaczna i zdrowa przekąska. Bób jest bowiem bogaty w witaminy i minerały – na przykład kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Może pomóc w przypadku anemii, wysokiego cholesterolu oraz w zaparciach. Dobrze działa też na układ nerwowy. Ponadto zawiera dużo białka – co jest dobrą informacją dla osób, które nie jedzą mięsa. Młody bób można też zamrozić, by móc jeść go przez cały rok – zachowuje on swoje właściwości i walory smakowe. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    Czy bób można jeść na surowo? 

    Młody jasnozielony bób doskonale sprawdzi się jako surowa przekąska. Wystarczy go dokładnie przepłukać wodą. Wtedy oferuje najwięcej witamin i minerałów. Jest jednak minut spożywania go na surowo – trudniej się go wówczas trawi. 

    Zobacz, ile kosztuje bób - KLIKNIJ

    Gotowanie młodego bobu krok po kroku

    Choć surowy bób jest smaczny, dla wielu najlepszą opcją jest jego ugotowanie. Cały proces jest prosty – wystarczy dokładnie wypłukać bób w wodzie, umieścić go w garnku i zalać wodą – najlepiej, by było jej dwa razy więcej niż bobu. W tym przypadku wymieniane są dwa główne sposoby: albo zalewamy bób zimną, albo gorącą wodą. 

    W przypadku zimnej wody warto od razu dodać do niej łyżkę cukru, która wydobędzie słodycz i pomoże zachować kolor bobu. Sól do smaku dodajemy, gdy woda zaczyna się gotować. Na średnim ogniu pod przykryciem bób powinien gotować się około 15 minut. Najlepiej smakuje, gdy nie jest zbyt miękki, dlatego warto, by po średnio 10 minutach wyciągnąć jedną fasolkę i sprawdzić, czy należy gotować dalej. 

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jeśli jednak bób zalewamy wodą gorącą, sól i cukier warto dodać od razu. Czas gotowania jest wówczas znacznie krótszy – zazwyczaj od 6 do 8 minut w przypadku młodego bobu. Wówczas fasolki są bardziej chrupiące i twardsze.

    Gotowanie bobu na parze

    Bób można również ugotować na parze. Wówczas do garnka wlewamy wodę, czekamy, aż zacznie się gotować i wówczas na garnek nakładamy specjalny koszyczek, w którym umieszczamy bób. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, warto gotować go pod przykryciem. Ten sposób przygotowania wymaga nieco więcej czasu – od 20 do nawet 25 minut. 

    Czytaj też:
    Ceny czereśni znów szokują. Kiedy pojawią się polskie owoce?

    Co dodać do wody, by bób nie pachniał intensywnie przy gotowaniu?

    Podczas gotowania bób wydziela intensywny zapach, który nie dla każdego jest przyjemny. Warto dodać do wody koperek lub kminek, który nieco zniweluje intensywny aromat. 

    Czy można jeść bób ze skórką? 

    Gotowany bób można śmiało jeść ze skórką, choć bardzo popularne jest jej ściągnięcie przed spożyciem. 

    Co dodać do ugotowanego bobu? 

    By podbić i urozmaicić smak bobu, można do niego dodać po ugotowaniu między innymi koperek, czosnek czy chociażby polać go masłem. 

    • Tagi:
    • młody bób
    • jak gotować bób
    • bób
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?

    5 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Bobowe kotlety

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Pasta kanapkowa z bobu

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Sałatka bób z burakiem

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Krem z bobu

    28 czerwca 2022
    Inne uprawy

    Groch, bobik, bób i fasola  - zgoda na stosowanie zaprawy wieloskładnikowej

    22 lutego 2022
    Owoce i warzywa

    Warzywa strączkowe. Jakie ceny fasolki szparagowej i bobu?

    6 lipca 2020
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Minister Krajewski o swoich priorytetach. Będzie przełom w kilku sprawach
    30 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Za te pieniądze można kupić nowe maszyny rolnicze. Czasu na wniosek zostało mało
    30 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
    30 lipca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Pierwsze pomidory gruntowe już na giełdach. "Zbiory będą niższe". Co z ceną?
    29 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Liście ogórków żółkną? To może być objaw tej choroby
    29 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Borówka amerykańska potrzebuje tego właśnie teraz. Za rok obsypie się owocami
    28 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Wygrywa z borówką amerykańską na wielu polach. Zdobędzie serca Polaków?
    27 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Najszybsza i najprostsza metoda pasteryzacji. Do wszystkich przetworów
    26 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności