Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Owoce i warzywa 26 maja 2025 04:16 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 27 maja 2025 15:03
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Gotowany bób to smaczna i zdrowa przekąska
Źródło: Pixabay
Wiele osób odlicza dni do pojawienia się w sprzedaży młodego bobu. Sezon na to warzywo trwa od końca czerwca do końca sierpnia – jego miłośnicy mają więc niewiele czasu, by się nim nacieszyć. Jak go ugotować, by był smaczny i zachował swoje właściwości?
Spis treści:

    Bób ma specyficzny smak, który jednak docenia wielu jego zwolenników. Często spożywają go oni po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem soli. To smaczna i zdrowa przekąska. Bób jest bowiem bogaty w witaminy i minerały – na przykład kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Może pomóc w przypadku anemii, wysokiego cholesterolu oraz w zaparciach. Dobrze działa też na układ nerwowy. Ponadto zawiera dużo białka – co jest dobrą informacją dla osób, które nie jedzą mięsa. Młody bób można też zamrozić, by móc jeść go przez cały rok – zachowuje on swoje właściwości i walory smakowe. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    Czy bób można jeść na surowo? 

    Młody jasnozielony bób doskonale sprawdzi się jako surowa przekąska. Wystarczy go dokładnie przepłukać wodą. Wtedy oferuje najwięcej witamin i minerałów. Jest jednak minut spożywania go na surowo – trudniej się go wówczas trawi. 

    Zobacz, ile kosztuje bób - KLIKNIJ

    Gotowanie młodego bobu krok po kroku

    Choć surowy bób jest smaczny, dla wielu najlepszą opcją jest jego ugotowanie. Cały proces jest prosty – wystarczy dokładnie wypłukać bób w wodzie, umieścić go w garnku i zalać wodą – najlepiej, by było jej dwa razy więcej niż bobu. W tym przypadku wymieniane są dwa główne sposoby: albo zalewamy bób zimną, albo gorącą wodą. 

    W przypadku zimnej wody warto od razu dodać do niej łyżkę cukru, która wydobędzie słodycz i pomoże zachować kolor bobu. Sól do smaku dodajemy, gdy woda zaczyna się gotować. Na średnim ogniu pod przykryciem bób powinien gotować się około 15 minut. Najlepiej smakuje, gdy nie jest zbyt miękki, dlatego warto, by po średnio 10 minutach wyciągnąć jedną fasolkę i sprawdzić, czy należy gotować dalej. 

    Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak? 

    Jeśli jednak bób zalewamy wodą gorącą, sól i cukier warto dodać od razu. Czas gotowania jest wówczas znacznie krótszy – zazwyczaj od 6 do 8 minut w przypadku młodego bobu. Wówczas fasolki są bardziej chrupiące i twardsze.

    Gotowanie bobu na parze

    Bób można również ugotować na parze. Wówczas do garnka wlewamy wodę, czekamy, aż zacznie się gotować i wówczas na garnek nakładamy specjalny koszyczek, w którym umieszczamy bób. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, warto gotować go pod przykryciem. Ten sposób przygotowania wymaga nieco więcej czasu – od 20 do nawet 25 minut. 

    Czytaj też:
    Ceny czereśni znów szokują. Kiedy pojawią się polskie owoce?

    Co dodać do wody, by bób nie pachniał intensywnie przy gotowaniu?

    Podczas gotowania bób wydziela intensywny zapach, który nie dla każdego jest przyjemny. Warto dodać do wody koperek lub kminek, który nieco zniweluje intensywny aromat. 

    Czy można jeść bób ze skórką? 

    Gotowany bób można śmiało jeść ze skórką, choć bardzo popularne jest jej ściągnięcie przed spożyciem. 

    Co dodać do ugotowanego bobu? 

    By podbić i urozmaicić smak bobu, można do niego dodać po ugotowaniu między innymi koperek, czosnek czy chociażby polać go masłem. 

    • Tagi:
    • młody bób
    • jak gotować bób
    • bób
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?

    5 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd

    19 czerwca 2025
    Hotblog

    Bobowe kotlety

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Pasta kanapkowa z bobu

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Sałatka bób z burakiem

    28 czerwca 2022
    Hotblog

    Krem z bobu

    28 czerwca 2022
    Inne uprawy

    Groch, bobik, bób i fasola  - zgoda na stosowanie zaprawy wieloskładnikowej

    22 lutego 2022
    Owoce i warzywa

    Warzywa strączkowe. Jakie ceny fasolki szparagowej i bobu?

    6 lipca 2020
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ostatnie opryski w sadzie. Nie przegap terminów, bo za rok stracisz zbiory
    10 września 2025
    Owoce i warzywa
    Zbliża się najlepszy termin sadzenia wiśni. Eksperci podpowiadają dobre odmiany
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Chcesz, by borówka za rok obrodziła owocami? Zacznij od jednej, prostej rzeczy
    9 września 2025
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę
    6 września 2025
    Owoce i warzywa
    Polska czwartym producentem tego owocu na świecie
    4 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności