Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

Bób ma specyficzny smak, który jednak docenia wielu jego zwolenników. Często spożywają go oni po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem soli. To smaczna i zdrowa przekąska. Bób jest bowiem bogaty w witaminy i minerały – na przykład kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Może pomóc w przypadku anemii, wysokiego cholesterolu oraz w zaparciach. Dobrze działa też na układ nerwowy. Ponadto zawiera dużo białka – co jest dobrą informacją dla osób, które nie jedzą mięsa. Młody bób można też zamrozić, by móc jeść go przez cały rok – zachowuje on swoje właściwości i walory smakowe.
Czytaj też: Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
Czy bób można jeść na surowo?
Młody jasnozielony bób doskonale sprawdzi się jako surowa przekąska. Wystarczy go dokładnie przepłukać wodą. Wtedy oferuje najwięcej witamin i minerałów. Jest jednak minut spożywania go na surowo – trudniej się go wówczas trawi.
Zobacz, ile kosztuje bób - KLIKNIJ
Gotowanie młodego bobu krok po kroku
Choć surowy bób jest smaczny, dla wielu najlepszą opcją jest jego ugotowanie. Cały proces jest prosty – wystarczy dokładnie wypłukać bób w wodzie, umieścić go w garnku i zalać wodą – najlepiej, by było jej dwa razy więcej niż bobu. W tym przypadku wymieniane są dwa główne sposoby: albo zalewamy bób zimną, albo gorącą wodą.
W przypadku zimnej wody warto od razu dodać do niej łyżkę cukru, która wydobędzie słodycz i pomoże zachować kolor bobu. Sól do smaku dodajemy, gdy woda zaczyna się gotować. Na średnim ogniu pod przykryciem bób powinien gotować się około 15 minut. Najlepiej smakuje, gdy nie jest zbyt miękki, dlatego warto, by po średnio 10 minutach wyciągnąć jedną fasolkę i sprawdzić, czy należy gotować dalej.
Czytaj też: Najlepsza zupa pomidorowa. Co dodać, by polepszyć jej smak?
Jeśli jednak bób zalewamy wodą gorącą, sól i cukier warto dodać od razu. Czas gotowania jest wówczas znacznie krótszy – zazwyczaj od 6 do 8 minut w przypadku młodego bobu. Wówczas fasolki są bardziej chrupiące i twardsze.
Gotowanie bobu na parze
Bób można również ugotować na parze. Wówczas do garnka wlewamy wodę, czekamy, aż zacznie się gotować i wówczas na garnek nakładamy specjalny koszyczek, w którym umieszczamy bób. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, warto gotować go pod przykryciem. Ten sposób przygotowania wymaga nieco więcej czasu – od 20 do nawet 25 minut.
Co dodać do wody, by bób nie pachniał intensywnie przy gotowaniu?
Podczas gotowania bób wydziela intensywny zapach, który nie dla każdego jest przyjemny. Warto dodać do wody koperek lub kminek, który nieco zniweluje intensywny aromat.
Czy można jeść bób ze skórką?
Gotowany bób można śmiało jeść ze skórką, choć bardzo popularne jest jej ściągnięcie przed spożyciem.
Co dodać do ugotowanego bobu?
By podbić i urozmaicić smak bobu, można do niego dodać po ugotowaniu między innymi koperek, czosnek czy chociażby polać go masłem.
- Tagi:
- młody bób
- jak gotować bób
- bób