Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnik dostał ogromną karę za smród chlewni. PSL pokryje tę kwotę
      Ta choroba ponownie wywołuje u rolników coraz większy niepokój
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
      Ten nabór kończy się już 4 sierpnia. Przypomina ARiMR
      Co z wynagrodzeniami dla członków komisji klęskowych?
      Ukłon w stronę małych gospodarstw. Ważne zmiany wejdą w życie już niebawem
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
      Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
      Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
      Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Dla domu - Kulinaria 2 lutego 2025 06:42 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 2 lutego 2025 09:41
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Źródło: ungvar / Adobe Stock
Rosół to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Może się też wydawać, że jest prosta w przygotowaniu, jednak mnogość porad na rosół idealny może zaskoczyć. Jedną z zastanawiających kwestii jest gotowanie pod przykrywką.
Spis treści:

    Podstawą rosołu są warzywa oraz dowolnie wybrane mięso, które należy gotować długo, aby bulion był aromatyczny i pyszny. Choć przepis wydaje się prosty, uzyskanie odpowiedniego smaku i klarowności bywa trudne. Różnicę może robić nawet to, czy zupę gotować będziemy z przykrywką, czy bez. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół?

    Przede wszystkim, aby uzyskać esencjonalny rosół, który zachwyci smakiem, należy go gotować na małym ogniu przez długi czas. Ważne są również użyte warzywa, przyprawy i mięso, a także to, czy rosół jest klarowny. Na mętność i aromat może wpłynąć między innymi użycie przykrywki.

    Czy przykrywać rosół podczas gotowania? Tak, ale tylko na początku gotowania – dzięki pokrywce woda szybciej zacznie wrzeć. Kiedy jednak zobaczysz, że bulion się gotuje, pokrywkę należy zdjąć. Może ona bowiem sprawić, że rosół będzie mętny, a smak zupy – niezadowalający. Ponadto dzięki temu, że bulion podczas gotowania nie będzie przykryty, można uniknąć jego wykipienia, które wiąże się nie tylko z utratą zawartości, lecz także sporym bałaganem. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Jakie przyprawy do rosołu? Nadadzą smak i kolor

    Ważnym elementem przygotowania rosołu jest także użycie odpowiednich przypraw, które wpłynąć mogą nie tylko na smak i aromat, lecz także na kolor bulionu. Przede wszystkim rosół należy posolić i popieprzyć – te dwie przyprawy to podstawa i niektórzy decydują się tylko na nie. Jednak idealnie do wywaru pasuje również ziele angielskie i liść laurowy, a także lubczyk, który podkręca smak. Co ciekawe, do rosołu można dodać także kurkumy, która co prawda nie wpłynie szczególnie na aromat, ale nada zupie piękną, złocistą barwę.  

    Czytaj też: Ważne zmiany dotyczące ROD. Nowe obowiązki dla działkowców

    Mętny rosół pod przykrywką – jak go uratować? 

    Gotowanie rosołu pod przykrywką może sprawić, że rosół stanie się mętny. Co zrobić, by przywrócić mu klarowność? Znanych jest co najmniej kilka sposobów. 

    • Przede wszystkim, jeśli na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, można je zebrać łyżką. Najlepiej poczekać na moment, kiedy bulion przestanie szumieć i pozbyć się całości.
    • Do mętnego rosołu po zebraniu szumowin, jeśli jego klarowność nadal nie będzie zadowalająca, można wrzucić obranego, surowego ziemniaka.
    • Jeśli i to nie pomaga, do zupy należy wlać szklankę zimnej wody i gotować ją nadal bez przykrycia na wolnym ogniu. Szumowiny nie znikną, ale spadną na dno garnka, dzięki czemu rosół odzyska klarowność.
    • Niektórzy decydują się również na dodanie do bulionu w temperaturze około 60 do 70 stopni lekko ubitego białka kurzego. Następnie wywar podgrzewamy i delikatnie mieszamy, czekając, aż białko się zetnie i zbierze w sobie całą mętność. Po ugotowaniu rosołu z białkiem zupę należy przecedzić. 

    Czytaj też: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Nie przegap terminów

    Źródło: smakosze.pl, przepisy.pl, pysznosci.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • jak gotować rosół
    • gotowanie rosołu
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    8 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Ciągnik na drodze. Kiedy można narazić się na mandat?
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
    2 sierpnia 2025
    Hodowla
    Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
    2 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Zbierz w lesie lub we własnym ogrodzie i zrób nawóz. Rośliny odwdzięczą się obfitymi plonami
    31 lipca 2025
    Dla domu
    Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc
    31 lipca 2025
    Dla domu
    Chcesz zmienić kolor kwiatów hortensji? Zaopatrz się w te produkty
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Na liściach róż pojawiły się ciemne plamy? Do walki z nimi użyj tych domowych środków
    30 lipca 2025
    Dla domu
    Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
    29 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności