Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]
      Tego lepiej nie rób przed siewem. Tu potrzebny jest czas
      Wystartowała Gdańska Giełda Zboża [VIDEO]
      Już od jutra zmiany w sprowadzaniu do Polski tych produktów rolnych z Ukrainy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ośrodki Produkcji Rolniczej  - wkrótce istotne zmiany w kryteriach przetargów?
      Ten rzecznik będzie chronił praw rolników. Jakie będzie miał kompetencje?
      Co od ARiMR dla producentów ziemniaków?
      Te dopłaty można dostać już od 0,1 ha. Stawki sięgają nawet do kilkuset zł
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie tylko podlewanie. Lista rzeczy, do których wykorzystasz wodę deszczową
      Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach
      Te kwiaty będą zdobić twój ogród przez lata. Pięć najlepszych gatunków
      Nie zapomnij o tym zabiegu w lipcu. Za rok piwonie obsypią się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Dla domu - Kulinaria 2 lutego 2025 06:42 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 2 lutego 2025 09:41
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Źródło: ungvar / Adobe Stock
Rosół to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Może się też wydawać, że jest prosta w przygotowaniu, jednak mnogość porad na rosół idealny może zaskoczyć. Jedną z zastanawiających kwestii jest gotowanie pod przykrywką.
Spis treści:

    Podstawą rosołu są warzywa oraz dowolnie wybrane mięso, które należy gotować długo, aby bulion był aromatyczny i pyszny. Choć przepis wydaje się prosty, uzyskanie odpowiedniego smaku i klarowności bywa trudne. Różnicę może robić nawet to, czy zupę gotować będziemy z przykrywką, czy bez. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół?

    Przede wszystkim, aby uzyskać esencjonalny rosół, który zachwyci smakiem, należy go gotować na małym ogniu przez długi czas. Ważne są również użyte warzywa, przyprawy i mięso, a także to, czy rosół jest klarowny. Na mętność i aromat może wpłynąć między innymi użycie przykrywki.

    Czy przykrywać rosół podczas gotowania? Tak, ale tylko na początku gotowania – dzięki pokrywce woda szybciej zacznie wrzeć. Kiedy jednak zobaczysz, że bulion się gotuje, pokrywkę należy zdjąć. Może ona bowiem sprawić, że rosół będzie mętny, a smak zupy – niezadowalający. Ponadto dzięki temu, że bulion podczas gotowania nie będzie przykryty, można uniknąć jego wykipienia, które wiąże się nie tylko z utratą zawartości, lecz także sporym bałaganem. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Jakie przyprawy do rosołu? Nadadzą smak i kolor

    Ważnym elementem przygotowania rosołu jest także użycie odpowiednich przypraw, które wpłynąć mogą nie tylko na smak i aromat, lecz także na kolor bulionu. Przede wszystkim rosół należy posolić i popieprzyć – te dwie przyprawy to podstawa i niektórzy decydują się tylko na nie. Jednak idealnie do wywaru pasuje również ziele angielskie i liść laurowy, a także lubczyk, który podkręca smak. Co ciekawe, do rosołu można dodać także kurkumy, która co prawda nie wpłynie szczególnie na aromat, ale nada zupie piękną, złocistą barwę.  

    Czytaj też: Ważne zmiany dotyczące ROD. Nowe obowiązki dla działkowców

    Mętny rosół pod przykrywką – jak go uratować? 

    Gotowanie rosołu pod przykrywką może sprawić, że rosół stanie się mętny. Co zrobić, by przywrócić mu klarowność? Znanych jest co najmniej kilka sposobów. 

    • Przede wszystkim, jeśli na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, można je zebrać łyżką. Najlepiej poczekać na moment, kiedy bulion przestanie szumieć i pozbyć się całości.
    • Do mętnego rosołu po zebraniu szumowin, jeśli jego klarowność nadal nie będzie zadowalająca, można wrzucić obranego, surowego ziemniaka.
    • Jeśli i to nie pomaga, do zupy należy wlać szklankę zimnej wody i gotować ją nadal bez przykrycia na wolnym ogniu. Szumowiny nie znikną, ale spadną na dno garnka, dzięki czemu rosół odzyska klarowność.
    • Niektórzy decydują się również na dodanie do bulionu w temperaturze około 60 do 70 stopni lekko ubitego białka kurzego. Następnie wywar podgrzewamy i delikatnie mieszamy, czekając, aż białko się zetnie i zbierze w sobie całą mętność. Po ugotowaniu rosołu z białkiem zupę należy przecedzić. 

    Czytaj też: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Nie przegap terminów

    Źródło: smakosze.pl, przepisy.pl, pysznosci.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • jak gotować rosół
    • gotowanie rosołu
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    8 grudnia 2024
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Wzięli dotacje i przeinwestowali. To duża grupa rolników
    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Kolejne stado świń do likwidacji. Służby prowadzą dochodzenie epidemiologiczne
    11 lipca 2025
    Drób
    Mercosur to poważne zagrożenie dla europejskich producentów drobiu
    11 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wykorzystaj deszczówkę w ogrodzie. Zaoszczędzisz spore kwoty
    10 lipca 2025
    Dla domu
    Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach
    10 lipca 2025
    Dla domu
    Te kwiaty będą zdobić twój ogród przez lata. Pięć propozycji banalnych w uprawie
    10 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności