Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Dla domu - Kulinaria 2 lutego 2025 06:42 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 2 lutego 2025 09:41
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Źródło: ungvar / Adobe Stock
Rosół to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Może się też wydawać, że jest prosta w przygotowaniu, jednak mnogość porad na rosół idealny może zaskoczyć. Jedną z zastanawiających kwestii jest gotowanie pod przykrywką.
Spis treści:

    Podstawą rosołu są warzywa oraz dowolnie wybrane mięso, które należy gotować długo, aby bulion był aromatyczny i pyszny. Choć przepis wydaje się prosty, uzyskanie odpowiedniego smaku i klarowności bywa trudne. Różnicę może robić nawet to, czy zupę gotować będziemy z przykrywką, czy bez. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół?

    Przede wszystkim, aby uzyskać esencjonalny rosół, który zachwyci smakiem, należy go gotować na małym ogniu przez długi czas. Ważne są również użyte warzywa, przyprawy i mięso, a także to, czy rosół jest klarowny. Na mętność i aromat może wpłynąć między innymi użycie przykrywki.

    Czy przykrywać rosół podczas gotowania? Tak, ale tylko na początku gotowania – dzięki pokrywce woda szybciej zacznie wrzeć. Kiedy jednak zobaczysz, że bulion się gotuje, pokrywkę należy zdjąć. Może ona bowiem sprawić, że rosół będzie mętny, a smak zupy – niezadowalający. Ponadto dzięki temu, że bulion podczas gotowania nie będzie przykryty, można uniknąć jego wykipienia, które wiąże się nie tylko z utratą zawartości, lecz także sporym bałaganem. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Jakie przyprawy do rosołu? Nadadzą smak i kolor

    Ważnym elementem przygotowania rosołu jest także użycie odpowiednich przypraw, które wpłynąć mogą nie tylko na smak i aromat, lecz także na kolor bulionu. Przede wszystkim rosół należy posolić i popieprzyć – te dwie przyprawy to podstawa i niektórzy decydują się tylko na nie. Jednak idealnie do wywaru pasuje również ziele angielskie i liść laurowy, a także lubczyk, który podkręca smak. Co ciekawe, do rosołu można dodać także kurkumy, która co prawda nie wpłynie szczególnie na aromat, ale nada zupie piękną, złocistą barwę.  

    Czytaj też: Ważne zmiany dotyczące ROD. Nowe obowiązki dla działkowców

    Mętny rosół pod przykrywką – jak go uratować? 

    Gotowanie rosołu pod przykrywką może sprawić, że rosół stanie się mętny. Co zrobić, by przywrócić mu klarowność? Znanych jest co najmniej kilka sposobów. 

    • Przede wszystkim, jeśli na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, można je zebrać łyżką. Najlepiej poczekać na moment, kiedy bulion przestanie szumieć i pozbyć się całości.
    • Do mętnego rosołu po zebraniu szumowin, jeśli jego klarowność nadal nie będzie zadowalająca, można wrzucić obranego, surowego ziemniaka.
    • Jeśli i to nie pomaga, do zupy należy wlać szklankę zimnej wody i gotować ją nadal bez przykrycia na wolnym ogniu. Szumowiny nie znikną, ale spadną na dno garnka, dzięki czemu rosół odzyska klarowność.
    • Niektórzy decydują się również na dodanie do bulionu w temperaturze około 60 do 70 stopni lekko ubitego białka kurzego. Następnie wywar podgrzewamy i delikatnie mieszamy, czekając, aż białko się zetnie i zbierze w sobie całą mętność. Po ugotowaniu rosołu z białkiem zupę należy przecedzić. 

    Czytaj też: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Nie przegap terminów

    Źródło: smakosze.pl, przepisy.pl, pysznosci.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • jak gotować rosół
    • gotowanie rosołu
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    8 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Maszyny
    AI dla nawozów, "myślące" opony, innowacje w zbiorach. Agritechnika Cię zaskoczy
    7 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
    7 października 2025
    Dla domu
    Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
    6 października 2025
    Dla domu
    Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
    6 października 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
    6 października 2025
    Dla domu
    Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
    5 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności