Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
      Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
      Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
      Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nie tylko ARiMR, PIP i PIORiN. Oni także kontrolują rolników [VIDEO]
      Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
      Jak od 5 czerwca będzie wyglądać import towarów z Ukrainy?
      Krajowe truskawki, maliny, a nawet jeżyny i czereśnie można już kupić na giełdach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół? Zasada jest jedna

Dla domu - Kulinaria 2 lutego 2025 06:42 Justyna Szymczyk-Mielniczyn Aktualizacja: 2 lutego 2025 09:41
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Przykrywka może przydać się do rosołu, ale nie na długo
Źródło: ungvar / Adobe Stock
Rosół to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Może się też wydawać, że jest prosta w przygotowaniu, jednak mnogość porad na rosół idealny może zaskoczyć. Jedną z zastanawiających kwestii jest gotowanie pod przykrywką.
Spis treści:

    Podstawą rosołu są warzywa oraz dowolnie wybrane mięso, które należy gotować długo, aby bulion był aromatyczny i pyszny. Choć przepis wydaje się prosty, uzyskanie odpowiedniego smaku i klarowności bywa trudne. Różnicę może robić nawet to, czy zupę gotować będziemy z przykrywką, czy bez. 

    Z przykrywką czy bez? Jak gotować rosół?

    Przede wszystkim, aby uzyskać esencjonalny rosół, który zachwyci smakiem, należy go gotować na małym ogniu przez długi czas. Ważne są również użyte warzywa, przyprawy i mięso, a także to, czy rosół jest klarowny. Na mętność i aromat może wpłynąć między innymi użycie przykrywki.

    Czy przykrywać rosół podczas gotowania? Tak, ale tylko na początku gotowania – dzięki pokrywce woda szybciej zacznie wrzeć. Kiedy jednak zobaczysz, że bulion się gotuje, pokrywkę należy zdjąć. Może ona bowiem sprawić, że rosół będzie mętny, a smak zupy – niezadowalający. Ponadto dzięki temu, że bulion podczas gotowania nie będzie przykryty, można uniknąć jego wykipienia, które wiąże się nie tylko z utratą zawartości, lecz także sporym bałaganem. 

    Czytaj też: Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    Jakie przyprawy do rosołu? Nadadzą smak i kolor

    Ważnym elementem przygotowania rosołu jest także użycie odpowiednich przypraw, które wpłynąć mogą nie tylko na smak i aromat, lecz także na kolor bulionu. Przede wszystkim rosół należy posolić i popieprzyć – te dwie przyprawy to podstawa i niektórzy decydują się tylko na nie. Jednak idealnie do wywaru pasuje również ziele angielskie i liść laurowy, a także lubczyk, który podkręca smak. Co ciekawe, do rosołu można dodać także kurkumy, która co prawda nie wpłynie szczególnie na aromat, ale nada zupie piękną, złocistą barwę.  

    Czytaj też: Ważne zmiany dotyczące ROD. Nowe obowiązki dla działkowców

    Mętny rosół pod przykrywką – jak go uratować? 

    Gotowanie rosołu pod przykrywką może sprawić, że rosół stanie się mętny. Co zrobić, by przywrócić mu klarowność? Znanych jest co najmniej kilka sposobów. 

    • Przede wszystkim, jeśli na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, można je zebrać łyżką. Najlepiej poczekać na moment, kiedy bulion przestanie szumieć i pozbyć się całości.
    • Do mętnego rosołu po zebraniu szumowin, jeśli jego klarowność nadal nie będzie zadowalająca, można wrzucić obranego, surowego ziemniaka.
    • Jeśli i to nie pomaga, do zupy należy wlać szklankę zimnej wody i gotować ją nadal bez przykrycia na wolnym ogniu. Szumowiny nie znikną, ale spadną na dno garnka, dzięki czemu rosół odzyska klarowność.
    • Niektórzy decydują się również na dodanie do bulionu w temperaturze około 60 do 70 stopni lekko ubitego białka kurzego. Następnie wywar podgrzewamy i delikatnie mieszamy, czekając, aż białko się zetnie i zbierze w sobie całą mętność. Po ugotowaniu rosołu z białkiem zupę należy przecedzić. 

    Czytaj też: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Nie przegap terminów

    Źródło: smakosze.pl, przepisy.pl, pysznosci.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • jak gotować rosół
    • gotowanie rosołu
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

    8 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
    30 maja 2025
    Ekonomika
    Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował
    30 maja 2025
    Drób
    Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
    30 maja 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
    30 maja 2025
    Dla domu
    Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
    30 maja 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
    29 maja 2025
    Hotblog
    Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
    29 maja 2025
    Dla domu
    Spryskaj tym chwasty, a szybko się ich pozbędziesz. Stosuj miejscowo
    29 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy