Faszerowane mięsem ziemniaki

składniki na faszerowane ziemniaki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 4 duże ziemniaki
- 15 dag kabanosów lub chudego, parzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- ostra mielona papryka
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz mielony (biały, czarny lub czerwony)
wykonanie faszerowanych ziemniaków:
ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kabanosy lub boczek pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę podzielić na ćwiartki, wykroić ogonek i gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić na ostro pieprzem i papryką. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką tak, żeby została warstwa o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść, wymieszać z kabanosami i kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Taką masą napełnić wydrążone ziemniaki i zapiekać przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
właściwości ziemniaków
Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne do utrzymania równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie.
W bulwie składniki nie są rozmieszczone równomiernie, bo najwięcej jest ich tuż pod skórką, a w środku jest głównie skrobia.
Ziemniaki mają cenne właściwości lecznicze, które wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia oparzeń, chorób skóry czy wrzodów żołądka. Gotowane w wodzie czy na parze mogą być jedną z pierwszych potraw podawanych przy zatruciach pokarmowych.
Podczas przechowywania ziemniaki tracą część witaminy C.
Bulwy z kiełkami mają mniejszą wartość odżywczą. Pamiętajmy też, że w kiełkach i pod skórką wytwarza się trująca solanina. Dlatego należy obierać je grubiej i starannie wykrawać oczka. Kupując ziemniaki wybierać bulwy foremne (okrągłe lub owalne), o gładkiej skórce (bez narośli), o płytkich oczkach i bez zazieleń.