Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Faszerowane mięsem ziemniaki

Faszerowane mięsem ziemniaki

Hotblog - Hotblog 22 października 2025 22:00 Aktualizacja: 22 października 2025 22:14
Faszerowane mięsem ziemniaki
Źródło: Adobe Stock
Spis treści:

    składniki na faszerowane ziemniaki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 4 duże ziemniaki
    • 15 dag kabanosów lub chudego, parzonego boczku
    • 1 czerwona papryka
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • ostra mielona papryka
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • sól
    • pieprz mielony (biały, czarny lub czerwony)

    wykonanie faszerowanych ziemniaków:

    ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kabanosy lub boczek pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę podzielić na ćwiartki, wykroić ogonek i gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić na ostro pieprzem i papryką. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką tak, żeby została warstwa o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść, wymieszać z kabanosami i kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Taką masą napełnić wydrążone ziemniaki i zapiekać przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.

    właściwości ziemniaków

    Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne do utrzymania równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie.

    W bulwie składniki nie są rozmieszczone równomiernie, bo najwięcej jest ich tuż pod skórką, a w środku jest głównie skrobia.

    Ziemniaki mają cenne właściwości lecznicze, które wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia oparzeń, chorób skóry czy wrzodów żołądka. Gotowane w wodzie czy na parze mogą być jedną z pierwszych potraw podawanych przy zatruciach pokarmowych.

    Podczas przechowywania ziemniaki tracą część witaminy C.

    Bulwy z kiełkami mają mniejszą wartość odżywczą. Pamiętajmy też, że w kiełkach i pod skórką wytwarza się trująca solanina. Dlatego należy obierać je grubiej i starannie wykrawać oczka. Kupując ziemniaki wybierać bulwy foremne (okrągłe lub owalne), o gładkiej skórce (bez narośli), o płytkich oczkach i bez zazieleń.

    • Tagi:
    • farsz
    • obiad
    • mięso
    • przepis
    • Hotka
    • jesień
    • ziemniak
    • kartofle
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Niepokojąca sytuacja na rynku bydła. Co się dzieje z cenami?
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy i sadownicy ruszyli po pieniądze. 1.800 wniosków o rekompensaty za przymrozki
    2 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym
    30 listopada 2025
    Hotblog
    Kacze udka w ziołach prowansalskich
    27 listopada 2025
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    23 listopada 2025
    Hotblog
    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
    20 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności