Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
      Tej chorobie sprzyja zbyt gęsty siew i wilgoć przy chłodzie. Eksperci ostrzegają
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważna wiadomość dla rolników z woj. mazowieckiego. Kontrole ARiMR w 30 gminach
      Ci rolnicy nie muszą martwić się o składki KRUS. Jest jednak kilka warunków
      Rolnicy wybrali. Oto najpopularniejszy ekoschemat 2025 roku. Jaka stawka?
      1,8 mln zł. Po takiej stracie nie utrzyma się nawet dobrze prosperujący rolnik
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Faszerowane mięsem ziemniaki

Faszerowane mięsem ziemniaki

Hotblog - Hotblog 22 października 2025 22:00 Aktualizacja: 22 października 2025 22:14
Faszerowane mięsem ziemniaki
Źródło: Adobe Stock
Spis treści:

    składniki na faszerowane ziemniaki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 4 duże ziemniaki
    • 15 dag kabanosów lub chudego, parzonego boczku
    • 1 czerwona papryka
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • ostra mielona papryka
    • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • sól
    • pieprz mielony (biały, czarny lub czerwony)

    wykonanie faszerowanych ziemniaków:

    ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kabanosy lub boczek pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę podzielić na ćwiartki, wykroić ogonek i gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić na ostro pieprzem i papryką. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką tak, żeby została warstwa o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść, wymieszać z kabanosami i kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i papryką. Taką masą napełnić wydrążone ziemniaki i zapiekać przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.

    właściwości ziemniaków

    Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo ważne do utrzymania równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie.

    W bulwie składniki nie są rozmieszczone równomiernie, bo najwięcej jest ich tuż pod skórką, a w środku jest głównie skrobia.

    Ziemniaki mają cenne właściwości lecznicze, które wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia oparzeń, chorób skóry czy wrzodów żołądka. Gotowane w wodzie czy na parze mogą być jedną z pierwszych potraw podawanych przy zatruciach pokarmowych.

    Podczas przechowywania ziemniaki tracą część witaminy C.

    Bulwy z kiełkami mają mniejszą wartość odżywczą. Pamiętajmy też, że w kiełkach i pod skórką wytwarza się trująca solanina. Dlatego należy obierać je grubiej i starannie wykrawać oczka. Kupując ziemniaki wybierać bulwy foremne (okrągłe lub owalne), o gładkiej skórce (bez narośli), o płytkich oczkach i bez zazieleń.

    • Tagi:
    • farsz
    • obiad
    • mięso
    • przepis
    • Hotka
    • jesień
    • ziemniak
    • kartofle
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów

    21 października 2025
    Hotblog

    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

    12 października 2025
    Hotblog

    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków

    9 października 2025
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Inne hodowle

    Niezwykłe góralskie święto. Gdzie jeszcze zobaczysz jesienne redyki 2025? Terminy

    2 października 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Prawo i finanse

    Jesienny start ubezpieczeń upraw. Państwo pokrywa nawet 65% składki

    30 września 2025
    Uprawy

    Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego

    30 września 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Newsy
    Kim są nowi szefowie instytucji podległych ministrowi rolnictwa?
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę
    12 października 2025
    Hotblog
    Malinowe kostki lodu - idealne na upalne dni i do drinków
    9 października 2025
    Hotblog
    Jogurtowy deser z malinami
    4 października 2025
    Hotblog
    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie
    2 października 2025
    Hotblog
    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku
    26 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności