Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

składniki:
- 6 plastrów świeżego, obranego ze skórki ananasa
- 6 gałek lodów śmietankowych lub waniliowych
wykonanie:
Ananasa grilluję przez kilka minut z każdej strony, aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękki. Przekładam go na talerz i układam na niego lody. Polewam sosem karmelowym lub czekoladowym i dekoruję zielonymi liśćmi mięty lub melisy.
Co warto wiedzieć przygotowując grilla?
- do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste,
- uważajmy, by przygotowując mięso, nie przesolić go - podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje,
- szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli - soli używajmy więc dopiero po upieczeniu,
- do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu,
- nie możemy dopuścić, by mięso miało bezpośredni kontakt z płomieniami - pod wpływem ciepła w mięsie wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia,
- ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek,
- mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pędzelka kuchennego,
- jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów,
- jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca,
- cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche,
- przygotowując się do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które będą pomocne - rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda się również woda w pojemniku ze sprayem - tłuszcz wytapiający się z mięsa może się zapalić,
- jeżeli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość - zabrudzenia z prętów usuniemy drucianą szczotką. Papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem roślinnym, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia rusztu - w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa,
- jako ciekawy dodatek do grilla możemy wykorzystać z powodzeniem świeże zioła, takie jak tymianek czy owoce jałowca, które rzucane wprost na węgiel dodadzą potrawom wspaniałego aromatu,
- warto pamiętać, by przed smażeniem mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, posmarować go tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu potraw podczas grillowania,
- przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu,
- decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić,
- dobrym pomysłem jest moczenie w zimnej wodzie patyczków do szaszłyków. Wilgotny patyczek nie ulegnie tak szybko zapaleniu w przypadku, gdyby miał kontakt z ogniem podczas grillowania,
- jeśli grillujemy na węglu to sygnałem, że temperatura jest już odpowiednia jest warstwa popiołu która gromadzi się na rozżarzonych węglach.