Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

Dla domu - Hotblog 4 maja 2025 05:54 Aktualizacja: 9 czerwca 2025 23:18
Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa
Źródło: Adobe Stock
Ananas doskonale nadaje się do grillowania. Może być piknikowym deserem, ale może też być dodatkiem do grillowanego mięsa - kurczaka lub schabu.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 6 plastrów świeżego, obranego ze skórki ananasa
    • 6 gałek lodów śmietankowych lub waniliowych

    wykonanie:

    Ananasa grilluję przez kilka minut z każdej strony, aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękki. Przekładam go na talerz i układam na niego lody. Polewam sosem karmelowym lub czekoladowym i dekoruję zielonymi liśćmi mięty lub melisy.

    Co warto wiedzieć przygotowując grilla?

    - do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste,

    - uważajmy, by przygotowując mięso, nie przesolić go - podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje,

    - szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli - soli używajmy więc dopiero po upieczeniu,

    - do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu,

    - nie możemy dopuścić, by mięso miało bezpośredni kontakt z płomieniami - pod wpływem ciepła w mięsie wytwarzają się związki szkodliwe dla zdrowia,

    - ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel - unikniemy tego, używając specjalnych tacek,

    - mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pędzelka kuchennego,

    - jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie kwaśnych składników - np. pomidorów,

    - jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca,

    - cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche,

    - przygotowując się do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które będą pomocne - rękawice kuchenne ochronią nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda się również woda w pojemniku ze sprayem - tłuszcz wytapiający się z mięsa może się zapalić,

    - jeżeli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość - zabrudzenia z prętów usuniemy drucianą szczotką. Papierowe ręczniki, które zwilżymy olejem roślinnym, sprawdzą się natomiast do natłuszczenia rusztu - w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu mięsa,

    - jako ciekawy dodatek do grilla możemy wykorzystać z powodzeniem świeże zioła, takie jak tymianek czy owoce jałowca, które rzucane wprost na węgiel dodadzą potrawom wspaniałego aromatu,

    - warto pamiętać, by przed smażeniem mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, posmarować go tłuszczem, co zapobiegnie przywieraniu potraw podczas grillowania,

    - przy grillowaniu ryb najlepiej używać specjalnego rusztu zapobiegającemu ich rozpadaniu,

    - decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić,

    - dobrym pomysłem jest moczenie w zimnej wodzie patyczków do szaszłyków. Wilgotny patyczek nie ulegnie tak szybko zapaleniu w przypadku, gdyby miał kontakt z ogniem podczas grillowania,

    - jeśli grillujemy na węglu to sygnałem, że temperatura jest już odpowiednia jest warstwa popiołu która gromadzi się na rozżarzonych węglach.

    • Tagi:
    • ananas
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • grill
    • porady
    • deser
    • owoce
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Supermarkety dołują ceny dla rolników. Kto da mniej, ten sprzeda?

    3 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?

    30 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Minister zapowiada nowe porządki w kredytach dla rolników. Chodzi o rok 2026
    19 grudnia 2025
    Przepisy
    Chcesz robić to ze swoim zbożem? Resort rolnictwa przygotował ważne zmiany w przepisach od 2026
    19 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
    19 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
    19 grudnia 2025
    Dla domu
    Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
    18 grudnia 2025
    Hotblog
    Makowiec dla leniuszków
    17 grudnia 2025
    Dla domu
    Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
    17 grudnia 2025
    Dla domu
    Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
    16 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności