Deser biało-niebieski idealny na lato

składniki na posypkę:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru
składniki na masę:
- 275 g sera białego
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówki
pozostałe składniki:
- 200 g jagód
- 1 łyżka cukru
Zalety jagód.
Jagody to owoce szczególnie polecane na problemy zdrowotne. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, a świeże jagody wskazane są przy zaparciach. Z kolei sok z jagód usuwa toksyny z organizmu. Jagody przyspieszają regenerację barwnika w siatkówce oka, co ma wpływ na jakość wzroku. ponadto obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą.
wykonanie:
Na patelni bez tłuszczu prażę płatki owsiane z cukrem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Uprażone odstawiam do ostygnięcia. Biały ser miksuję z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym na bardzo gładką masę. Kremówkę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serem. Na dno pucharków rozsypuję połowę porcji uprażonych płatków (resztę zostawiam do posypania wierzchu). Na to wsypuję warstwę jagód i białą masę. Na nią wsypuję ponownie warstwę płatków i jagody. Dekoruję listkami melisy. Podaję od razu po przygotowaniu.
Mycie jagód jest niezbędne!
Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.