Kukurydza. Jaką odmianę wybrać?
HR Smolice:
Rosomak (Z) – (FAO 250-260) doświadczenia rejestrowe i porejestrowe potwierdziły stabilność plonowania odmiany – 102% w doświadczeniach rejestrowych i 103,5% w PDO w 2013 r. Podczas suszy w 2015 r. potwierdziła swoją przydatność na stanowiskach słabszych i stosunkowo suchych. Szybki wzrost początkowy oraz bardzo dobra sztywność łodyg. Rosomak jest odporny na głownię guzowatą i fuzariozy.
Kanonier (Z) - (FAO 240) - niezawodne plonowanie powyżej wzorca w 3-latach oficjalnych badań COBORU (2013-2014 - 104% wzorca oraz 101% w 2015 r.). W badaniach ziarnowych dla III rejonu (północnego) - 100% wzorca. Na tle odmian o FAO 240, zarejestrowanych w tym samym roku - 1. miejsce w plonie ziarna. W dośw. rejestr. uzyskał najwyższą ocenę wczesnego wigoru. Toleruje słabsze stanowiska glebowe. Ziarno zbliżone do flint - pozwala na wcześniejszy siew, dobrze znosi chłody wiosenne, wcześniej kwitnie. Mniejsze od wzorca porażenie omacnicą.
SM Pokusa (U) – (FAO 230) nowość 2018. Odmiana zbadana przez COBORU w testach ziarnowych i kiszonkowych. Wyniki rejestr.: 102% wzorca w plonie ziarna i 102% w plonie ogólnym s.m. Pośredni typ ziarna flint/dent predysponuje odmianę do uprawy na dwa kierunki: flint to szklista skrobia bardziej preferowana w produkcji pasz, dent to wyższy plon w uprawie ziarnowej. Dobre ulistnienie i pokrój odmiany dają dużą ilość kiszonki o dobrej jakości (z pożądanym ponad 50% udziałem kolb).
Fortop (K) – (FAO 230) nowa odmiana o wczesnym kwitnieniu i krótkim okresie wegetacyjnym. Nadaje się do uprawy na północy Polski, zarówno na kiszonkę, jak i na ziarno. W 1. roku doświadczeń rejestrowych (bardzo suchy 2015 r.) pokazała, że znosi okresowe niedobory wody, uzyskując najwyższy plon suchej masy wśród wszystkich badanych odmian. Dobra jakość kiszonki z całych roślin o strawności 73%. W badaniach PDO w 2017 r. zajęła 1. miejsce w plonie świeżej masy i zawartości suchej masy w kolbach w swojej grupie wczesności, 2. miejsce w plonie suchej masy ogółem; plon jednostek pokarmowych – 101% wzorca.
SM Polonez (Z) – (FAO 220-230) nowość 2018. Dobre połączenie wczesności i plonu. Stay-green utrzymujący się dłużej w stosunku do odmian wzorcowych, co daje dłuższe pobieranie składników pokarmowych i wyższy plon ziarna. Wyjątkowa zdrowotność odmiany: - najniższe pośród badanych odmian porażenie plamistością pochew liściowych; - bardzo wysoka odporność na fuzariozy kolb (najlepszy wynik pośród wszystkich badanych odmian w 2017) roku oraz najlepsza średnia za 2-lecie doświadczeń rejestrowych. 102,3% wzorca plonu CCM (COBORU 2016-2017)
SM Kurant (K) – (FAO 250) odmiana uzyskująca wysokie plony suchej masy – doświadczenia COBORU w ostatnich 4 latach: rejestrowe 2015 r. (109%); 2016 r. (106%) i porejestrowe 2017 r. (106%) oraz 2018 r. (104%), przy najwyższym plonie zielonej masy. Cechuje ją wierność plonowania w zmiennych warunkach pogodowych oraz wysoka tolerancja na stres niedoboru wody. Do uprawy na wszystkich glebach, także mozaikowych. Wysoka strawność – 73% s.m. jest wynikiem dużego udział skrobi 39% w s.m. roślin, kolb 50–52% pl. og. s.m. i niższej zawartości lignin w łodygach.