Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Krowie na Zdrowie. Dobre żywienie krów mlecznych to podstawa. O to musisz zadbać

Krowie na Zdrowie. Dobre żywienie krów mlecznych to podstawa. O to musisz zadbać

Hodowla - Bydło i mleko 21 października 2021 11:16 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 28 października 2021 14:45
Krowie na Zdrowie. Dobre żywienie krów mlecznych to podstawa. O to musisz zadbać
Źródło: Łukasz Tyrakowski
Kluczowym czynnikiem warunkującym zdrowotność i produktywność zwierząt jest żywienie. Podstawą dawki paszowej w zdecydowanej większości gospodarstw utrzymujących bydło jest kiszonka z kukurydzy.
Spis treści:

    Kluczowym czynnikiem warunkującym zdrowotność i produktywność zwierząt jest żywienie. Podstawą dawki paszowej w zdecydowanej większości gospodarstw utrzymujących bydło jest kiszonka z kukurydzy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W gospodarstwie Brzysko-Rol uprawiającym areał 1.000 ha, utrzymującym 800 krów dojnych i posiadającym 42 ciągniki (więcej TUTAJ) mieliśmy okazję spotkać się z przedstawicielami firm: Barenbrug, CLAAS, Corteva oraz De Heus, które wspierają program Krowie na Zdrowie. Każdy z przedstawicieli podkreślił wagę poszczególnych elementów produkcji rolniczej w hodowli bydła. Oprócz genetyki, czynnikiem warunkującym zdrowotność i produktywność zwierząt jest żywienie. Podstawą dawki paszowej w zdecydowanej większości gospodarstw utrzymujących bydło jest kiszonka z kukurydzy. Przygotowanie odpowiedniej kiszonki zaczyna się tak naprawdę już w momencie wyboru odmiany.

    - Hodowca powinien zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj ziarna

    - mówi Hanna Nowak - przedstawicielka firmy Corteva, która posiada w swojej ofercie szeroką paletę odmian kukurydzy o różnych klasach wczesności.

    - Jeżeli chodzi o kiszonki dla krów wysokowydajnych, polecamy odmiany typu dent, które cechują się wyższą wydajnością, a to z kolei zapewnia wyższą wydajność w przeliczeniu na zebrany z hektara materiał - podkreśla ekspertka.

    Jak zaznacza, w obrębie każdego gospodarstwa, często spotykamy się z różnymi klasami bonitacyjnymi gleb, więc wybór konkretnej odmiany najlepiej jest skonsultować z przedstawicielem terenowym firmy nasiennej.  

    Mobilne laboratorium

    Sama odmiana kukurydzy to jednak nie wszystko. Równie ważnym elementem układanki jest zbiór w odpowiednim terminie.

    - Monitorując pola wchodzimy w łan, wybieramy kolbę przełamujemy ją i sprawdzamy, na jakiej wysokości jest linia mleczna. Zbiór powinniśmy wykonywać nie wcześniej niż w momencie, w którym 2/3 ziarniaka jest wypełnione skrobią - zaznacza przedstawicielka firmy Corteva.

    Jak podkreśla, rolnicy dużą wagę powinni przykładać również do starannego ugniatania pryzmy oraz stosowania inokulantów - zwanych zakiszaczami.

    - Jeśli chodzi o naszą firmę, posiadamy trzy rodzaje produktów do zakiszania kukurydzy. Przeznaczone są one do różnego rodzaju materiałów oraz oczekiwań rolnika względem kiszonki

    - zaznacza ekspertka, podkreślając, że jeszcze trudniejsze jest przygotowywanie kiszonek z traw i lucerny.

    - Organizacja jest wymagająca, ponieważ wymaga skupienia i pracy wielu osób. Zgranie właściwego terminu zbioru z pogodą również do najprostszych nie należy - tłumaczy.

    Jak dodaje, gospodarstwo Brzysko-Rol korzysta na bieżąco z naszego mobilnego laboratorium SILAB, sprawdzając jakość materiału przed zbiorem jak również bada jakość uzyskanych kiszonek.

    - Przygotowanie paszy objętościowej rozpoczyna się od zbioru traw i lucerny na kiszonkę w maju, a kończy zbiorem kukurydzy w październiku. Jest to więc pół roku wzmożonej pracy, od której zależy wynik ekonomiczny gospodarstwa - mówi przedstawicielka firmy Corteva.

    - W Brzysko-Rol-u kiszonki z traw i lucerny przygotowywane są w oparciu o inokulanty marki Pioneer. Produkty dobierane są do aktualnych potrzeb i warunków atmosferycznych panujących podczas zbiorów w gospodarstwie, a inokulanty dozowane są precyzyjnie przy użyciu aplikatorów APLI Pro marki Pioneer - wyjaśnia przedstawicielka firmy Corteva. 

    Sianokiszonka z lucerny i traw 

    Równie ważnym elementem dawki paszowej jest dla hodowców sianokiszonka, którą można pozyskiwać zarówno z lucerny, jak i z traw - najczęściej trwałych użytków zielonych. W trakcie realizacji materiału w Brzyskorzystewku przyglądaliśmy się zbiorom lucerny na sianokiszonkę. Właściciele gospodarstwa postawili na odmianę Yellow Jacket, oferowaną przez firmę Barengrug - drugiego z członków programu Krowie na Zdrowie. Więcej o niej i roli sianokiszonki w żywieniu opowiedział nam Piotr Kowalski, przedstawiciel firmy.

    - Lucerna Yellow Jacket wyróżnia się tym, że jest otoczkowana bakteriami Rhizobium, które żyją w symbiozie z roślinami motylkowatymi i wiążą oraz wprowadzają do gleby azot atmosferyczny umożliwiając tym samym redukcję kosztów nawożenia azotem

    - tłumaczy Kowalski zaznaczając, że dzięki temu rolnik może także liczyć na dobry plon już w pierwszym roku po wysianiu roślin.

    - Kolejną zaletą lucerny o której muszę wspomnieć jest jej odporność na suszę, którą zapewnia jej bardzo głęboki system korzeniowy - dodaje przedstawiciel firmy Barenbrug.

    Kowalski zwraca jednak uwagę na to, że lucerna wymaga "dosyć dobrych" stanowisk glebowych. - Najważniejsze są: pH oraz zasobność gleby w składniki pokarmowe - uzupełnia specjalista. 

    Jeśli chodzi o trwałe użytki zielone, Kowalski podkreśla rolę odpowiedniej miesznki traw.

    - Nie powinniśmy siać tego, co uda nam się kupić na zasadzie loterii, tylko dobrać odpowiednie trawy pod dane stanowisko - mówi przedstawiciel firmy Barenbrug.

    - Kolejna rzecz to odpowiednie nawożenie. Należy je dostosować do tego, co siedzi w glebie. Moim zdaniem powinno być tak, że dostosowujemy się do warunków. Nie powinniśmy próbować dostosowywać warunków do produkcji

    - tłumaczy Kowalski dodając, że plan nawozowy powinien być ułożony na podstawie analizy gleby i plonów, jakie chcemy osiągać. Chcąc zachować jakość i produktywność użytku zielonego należy go regularnie uzupełniać wysokojakościowymi gatunkami traw.

    - Przy podsiewie musimy wziąć pod uwagę to, co mamy na polu. Dobrze jest po prostu co 4 lata ten użytek odnawiać, a czasami pozostaje wręcz pełna uprawa np. w przypadku dużego zachwaszczenia - wyjaśnia Kowalski. 

    Ratunkiem poplony 

    Przedstawiciel firmy Barenbrug podkreśla, że ze względu na coraz częściej występujące w ostatnich latach okresowe susze, dla hodowców chcących zabezpieczyć odpowiednią bazę paszowej wysokiej jakości, jedynym ratunkiem są poplony.

    - My w swojej ofercie posiadamy np. mieszankę poplonową - typowo paszową, o nazwie BG13 Milkawy Poplon. Jest to mieszanka, którą możemy posiać po zbożach i jeszcze w tym samym roku zebrać pełnowartościowy plon. Możemy też zastosować go jako międzyplon w uprawie kukurydzy - mówi Kowalski.

    - Wykorzystujemy wtedy okres w którym mamy wolne pole, nie brakuje nam opadów, a więc mimo tego, że mamy np. słabsze stanowisko i tak jesteśmy w stanie uzyskać dobry plon... Odpowiednia ilość opadów i nawożenie przynoszą efekty - dodaje.

    Specjalista uzupełnia te informacje, wymieniając kilka gatunków traw i roślin motylkowych, które potrafią radzić sobie dobrze nawet w przypadku braku opadów.

    - Warto zwrócić uwagę na kostrzewę trzcinową miękkolistną. Jest to gatunek trawy szlachetnej, która w naszych warunkach wytwarza bardzo głęboki system korzeniowy - może mieć nawet ponad metr długości. Bardzo dobre są również późne odmany kupkówki oraz rośliny motylkowe, takie jak np. koniczyna czerwona - tłumaczy przedstawiciel firmy Barenbrug.

    • Tagi:
    • bydło mleczne
    • CLAAS
    • Krowie na Zdrowie
    • Barenbrug
    • Corteva
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Newsy

    Stabilizator fosforu wkrótce w Europie. To efekt współpracy Cortevy z Simbiose

    11 marca 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Uprawy

    Produkty Cortevy na wysokim poziomie

    6 grudnia 2024
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności