Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
      Skontrolowali tysiące środków ochrony roślin. Niektóre wycofano z obrotu
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
      Budżet dla rolników zagrożony? Decyzje w trakcie żniw. Trwa zbiórka podpisów
      121 tys. emerytów i rencistów KRUS otrzyma za chwilę ten przelew
      Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Plamy na pomidorach? Działaj szybko, bo choroba zniszczy uprawy w kilka dni
      Egzotyczny i długo kwitnący krzew. Warto posadzić zamiast hortensji czy róży
      Żeby pięknie rosła, trzeba pamiętać o przycinaniu. Nawet dwa razy w roku
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Kongres Trzoda 3.0. O produkcji świń w Europie

Trzoda chlewna

Kongres Trzoda 3.0. O produkcji świń w Europie [ZDJĘCIA]

  • 1/9
  • następne zdjęcie
Źródło: D. Jańczak

O opłacalności produkcji trzody chlewnej, problemach na jakie napotykają hodowcy, nowoczesnych systemach żywienia oraz warunkach ekonomiczno - gospodarczych dla rolnictwa w różnych krajach rozmawiano podczas Wschodnioeuropejskiego Kongresu 3.0. Odbył się on w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem.

Była to już trzecia edycja wydarzenia. Wcześniej odbywał się on pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem do uczestnictwa zaproszono także gości z innych krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Łącznie w Pig Congress wzięło udział około 300 osób, w tym rolnicy, lekarze weterynarii, zootechnicy, doradcy żywieniowi, ekonomiści oraz przedstawiciele świata nauki.

Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: zarządzanie, żywienie oraz dobrostan.

Bezsprzecznie najważniejszym tematem, jaki przewijał się w trakcie spotkania był wirus ASF. Rozmawiano m.in. na temat tego, w jaki sposób wpływa na krajową i globalną produkcję świń. Jacek Strzelecki, ekspert ds. chińskiego rynku rolno - spożywczego opowiedział także o wpływie wirusa afrykańskiego pomoru świń na rynek chiński.

- Chiny wkładają mnóstwo wysiłku w walkę  z ASF. Średnio na prowincję przeznaczone pieniądze w ubiegłym roku wyniosły około 270 mln zł, a każda prowincja jest wielkości Polski. W skali tego całego kraju to są duże pieniądze - zaznaczył.

Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie omówiła kwestię oddziaływania ASF na zmiany rynku wieprzowego w kraju. - Zmniejsza się liczba gospodarstw utrzymujących świnie w Polsce, jest to związanie z ASF, ale nie tylko. W 2012 r. mieliśmy 260 tys. gospodarstw produkujących świnie, w 2019 r. liczba zmniejszyła się o ponad 50% - powiedziała. Zaznaczyła, że wysokie ceny żywca wieprzowego, a co za tym idzie i warchlaka będą utrzymywać się, według prognoz, do września 2020 roku.

Czytaj także: Trzoda chlewna. Podsumowanie i prognozy na 2020 rok

O pogłowiu trzody chlewnej w Polsce mówił Robert Chmiel z firmy Sokołów Polska. Z danych, które przedstawił, wynika, że w 2009 roku w naszym kraju było 14,3 mln sztuk świń, a w 2019 roku już tylko 10,8 mln sztuk. - W porównaniu do lat 90-tych pogłowie w Polsce spadło o nawet 100 procent, bo rekord wynosił 19 mln sztuk świń. Natomiast najwyższy ubój w naszym kraju wynosił aż 24 mln sztuk. Od 2009 roku uboje w Polsce nigdy nie spadły poniżej 20 mln i Polska w ubojach dalej jest w czołówce europejskiej, a nawet światowej - stwierdził Robert Chmiel. Przedstawiciel firmy Sokołów zwrócił uwagę na dynamicznie zwiększającą się z roku na rok liczbę zakupu zwierząt z Unii Europejskiej. Jeszcze w 2009 roku wynosiła 2 mln, by w ciągu 10 lat zwiększyć się aż kilkukrotnie do prawie 7 mln sztuk.

Uczestnicy Kongresu 3.0 mieli okazję także zapoznać się z sytuacją na rynkach zagranicznych. O największej zmorze węgierskich producentów, którą jest wirus ASF, mówił Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo - Gospodarczej. O łotewskiej produkcji trzody chlewnej opowiedział natomiast Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej.

Ciekawą prelekcję przedstawił pochodzący z Austrii, a prowadzący farmę na Ukrainie Thomas Bruner. Prowadzi on chlewnię, w której nie stosuje w żywieniu antybiotyków.

- Antybiotyki rekompensują wszystkie problemy, którym nie jesteśmy w stanie zaradzić w zarządzaniu. W naszym gospodarstwie koncentrujemy się przede wszystkim na zarządzaniu. W wielu krajach, na wielu farmach ludzie zapomnieli o tych podstawach. (...) Jeśli są złe wyniki to się przedstawia powody związane ze złym wyposażeniem, złą paszą, a tak naprawdę ważne jest jak to wszystko jest zarządzane. Mamy 25 tys. świń. Od 8 lat praktycznie nie podaliśmy więcej niż 2% świń antybiotyków. I były to antybiotyki w postaci zastrzyków - mówił Thomas Bruner.

W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa” czy „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.

Organizatorem wydarzenia był InConventus.

  • 1/9
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Zdrowie i dobrostan
Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
21 czerwca 2025
Uprawy
Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
21 czerwca 2025
Prawo i finanse
Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
21 czerwca 2025
Najnowsze
Zdrowie i dobrostan
Jeszcze tylko do środy możesz złożyć ten wniosek
21 czerwca 2025
Bydło i mleko
Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
17 czerwca 2025
Trzoda chlewna
Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
17 czerwca 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy