Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzoda chlewna
  • Kongres Trzoda 3.0. O produkcji świń w Europie

Trzoda chlewna

Kongres Trzoda 3.0. O produkcji świń w Europie [ZDJĘCIA]

  • 1/9
  • następne zdjęcie
Źródło: D. Jańczak

O opłacalności produkcji trzody chlewnej, problemach na jakie napotykają hodowcy, nowoczesnych systemach żywienia oraz warunkach ekonomiczno - gospodarczych dla rolnictwa w różnych krajach rozmawiano podczas Wschodnioeuropejskiego Kongresu 3.0. Odbył się on w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem.

Była to już trzecia edycja wydarzenia. Wcześniej odbywał się on pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem do uczestnictwa zaproszono także gości z innych krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Łącznie w Pig Congress wzięło udział około 300 osób, w tym rolnicy, lekarze weterynarii, zootechnicy, doradcy żywieniowi, ekonomiści oraz przedstawiciele świata nauki.

Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: zarządzanie, żywienie oraz dobrostan.

Bezsprzecznie najważniejszym tematem, jaki przewijał się w trakcie spotkania był wirus ASF. Rozmawiano m.in. na temat tego, w jaki sposób wpływa na krajową i globalną produkcję świń. Jacek Strzelecki, ekspert ds. chińskiego rynku rolno - spożywczego opowiedział także o wpływie wirusa afrykańskiego pomoru świń na rynek chiński.

- Chiny wkładają mnóstwo wysiłku w walkę  z ASF. Średnio na prowincję przeznaczone pieniądze w ubiegłym roku wyniosły około 270 mln zł, a każda prowincja jest wielkości Polski. W skali tego całego kraju to są duże pieniądze - zaznaczył.

Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie omówiła kwestię oddziaływania ASF na zmiany rynku wieprzowego w kraju. - Zmniejsza się liczba gospodarstw utrzymujących świnie w Polsce, jest to związanie z ASF, ale nie tylko. W 2012 r. mieliśmy 260 tys. gospodarstw produkujących świnie, w 2019 r. liczba zmniejszyła się o ponad 50% - powiedziała. Zaznaczyła, że wysokie ceny żywca wieprzowego, a co za tym idzie i warchlaka będą utrzymywać się, według prognoz, do września 2020 roku.

Czytaj także: Trzoda chlewna. Podsumowanie i prognozy na 2020 rok

O pogłowiu trzody chlewnej w Polsce mówił Robert Chmiel z firmy Sokołów Polska. Z danych, które przedstawił, wynika, że w 2009 roku w naszym kraju było 14,3 mln sztuk świń, a w 2019 roku już tylko 10,8 mln sztuk. - W porównaniu do lat 90-tych pogłowie w Polsce spadło o nawet 100 procent, bo rekord wynosił 19 mln sztuk świń. Natomiast najwyższy ubój w naszym kraju wynosił aż 24 mln sztuk. Od 2009 roku uboje w Polsce nigdy nie spadły poniżej 20 mln i Polska w ubojach dalej jest w czołówce europejskiej, a nawet światowej - stwierdził Robert Chmiel. Przedstawiciel firmy Sokołów zwrócił uwagę na dynamicznie zwiększającą się z roku na rok liczbę zakupu zwierząt z Unii Europejskiej. Jeszcze w 2009 roku wynosiła 2 mln, by w ciągu 10 lat zwiększyć się aż kilkukrotnie do prawie 7 mln sztuk.

Uczestnicy Kongresu 3.0 mieli okazję także zapoznać się z sytuacją na rynkach zagranicznych. O największej zmorze węgierskich producentów, którą jest wirus ASF, mówił Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo - Gospodarczej. O łotewskiej produkcji trzody chlewnej opowiedział natomiast Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej.

Ciekawą prelekcję przedstawił pochodzący z Austrii, a prowadzący farmę na Ukrainie Thomas Bruner. Prowadzi on chlewnię, w której nie stosuje w żywieniu antybiotyków.

- Antybiotyki rekompensują wszystkie problemy, którym nie jesteśmy w stanie zaradzić w zarządzaniu. W naszym gospodarstwie koncentrujemy się przede wszystkim na zarządzaniu. W wielu krajach, na wielu farmach ludzie zapomnieli o tych podstawach. (...) Jeśli są złe wyniki to się przedstawia powody związane ze złym wyposażeniem, złą paszą, a tak naprawdę ważne jest jak to wszystko jest zarządzane. Mamy 25 tys. świń. Od 8 lat praktycznie nie podaliśmy więcej niż 2% świń antybiotyków. I były to antybiotyki w postaci zastrzyków - mówił Thomas Bruner.

W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.

W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa” czy „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.

Organizatorem wydarzenia był InConventus.

  • 1/9
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Przepisy
Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
20 października 2025
Uprawy
Za tę pszenicę firmy płacą więcej
20 października 2025
Prawo i finanse
Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
20 października 2025
Najnowsze
Trzoda chlewna
Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
20 października 2025
Trzoda chlewna
Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
17 października 2025
Bydło i mleko
Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
17 października 2025
Hodowla
Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
16 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności