Kongres Trzoda 3.0. O produkcji świń w Europie [ZDJĘCIA]
- 1/9
- następne zdjęcie
O opłacalności produkcji trzody chlewnej, problemach na jakie napotykają hodowcy, nowoczesnych systemach żywienia oraz warunkach ekonomiczno - gospodarczych dla rolnictwa w różnych krajach rozmawiano podczas Wschodnioeuropejskiego Kongresu 3.0. Odbył się on w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem.
Była to już trzecia edycja wydarzenia. Wcześniej odbywał się on pod nazwą Narodowy Dzień Świni. Tym razem do uczestnictwa zaproszono także gości z innych krajów takich, jak: Holandia, Belgia, Węgry, Niemcy, Francja, Litwa, Łotwa, Ukraina, Rumunia i Wielka Brytania. Łącznie w Pig Congress wzięło udział około 300 osób, w tym rolnicy, lekarze weterynarii, zootechnicy, doradcy żywieniowi, ekonomiści oraz przedstawiciele świata nauki.
Uczestnicy mieli możliwość brania udziału w prelekcjach, odbywających się w ramach 3 sekcji: zarządzanie, żywienie oraz dobrostan.
Bezsprzecznie najważniejszym tematem, jaki przewijał się w trakcie spotkania był wirus ASF. Rozmawiano m.in. na temat tego, w jaki sposób wpływa na krajową i globalną produkcję świń. Jacek Strzelecki, ekspert ds. chińskiego rynku rolno - spożywczego opowiedział także o wpływie wirusa afrykańskiego pomoru świń na rynek chiński.
- Chiny wkładają mnóstwo wysiłku w walkę z ASF. Średnio na prowincję przeznaczone pieniądze w ubiegłym roku wyniosły około 270 mln zł, a każda prowincja jest wielkości Polski. W skali tego całego kraju to są duże pieniądze - zaznaczył.
Prof. Elżbieta Szymańska z SGGW w Warszawie omówiła kwestię oddziaływania ASF na zmiany rynku wieprzowego w kraju. - Zmniejsza się liczba gospodarstw utrzymujących świnie w Polsce, jest to związanie z ASF, ale nie tylko. W 2012 r. mieliśmy 260 tys. gospodarstw produkujących świnie, w 2019 r. liczba zmniejszyła się o ponad 50% - powiedziała. Zaznaczyła, że wysokie ceny żywca wieprzowego, a co za tym idzie i warchlaka będą utrzymywać się, według prognoz, do września 2020 roku.
Czytaj także: Trzoda chlewna. Podsumowanie i prognozy na 2020 rok
O pogłowiu trzody chlewnej w Polsce mówił Robert Chmiel z firmy Sokołów Polska. Z danych, które przedstawił, wynika, że w 2009 roku w naszym kraju było 14,3 mln sztuk świń, a w 2019 roku już tylko 10,8 mln sztuk. - W porównaniu do lat 90-tych pogłowie w Polsce spadło o nawet 100 procent, bo rekord wynosił 19 mln sztuk świń. Natomiast najwyższy ubój w naszym kraju wynosił aż 24 mln sztuk. Od 2009 roku uboje w Polsce nigdy nie spadły poniżej 20 mln i Polska w ubojach dalej jest w czołówce europejskiej, a nawet światowej - stwierdził Robert Chmiel. Przedstawiciel firmy Sokołów zwrócił uwagę na dynamicznie zwiększającą się z roku na rok liczbę zakupu zwierząt z Unii Europejskiej. Jeszcze w 2009 roku wynosiła 2 mln, by w ciągu 10 lat zwiększyć się aż kilkukrotnie do prawie 7 mln sztuk.
Uczestnicy Kongresu 3.0 mieli okazję także zapoznać się z sytuacją na rynkach zagranicznych. O największej zmorze węgierskich producentów, którą jest wirus ASF, mówił Udo Dul z Węgierskiej Izby Rolniczo - Gospodarczej. O łotewskiej produkcji trzody chlewnej opowiedział natomiast Dzintra Lejniece z Łotewskiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej.
Ciekawą prelekcję przedstawił pochodzący z Austrii, a prowadzący farmę na Ukrainie Thomas Bruner. Prowadzi on chlewnię, w której nie stosuje w żywieniu antybiotyków.
- Antybiotyki rekompensują wszystkie problemy, którym nie jesteśmy w stanie zaradzić w zarządzaniu. W naszym gospodarstwie koncentrujemy się przede wszystkim na zarządzaniu. W wielu krajach, na wielu farmach ludzie zapomnieli o tych podstawach. (...) Jeśli są złe wyniki to się przedstawia powody związane ze złym wyposażeniem, złą paszą, a tak naprawdę ważne jest jak to wszystko jest zarządzane. Mamy 25 tys. świń. Od 8 lat praktycznie nie podaliśmy więcej niż 2% świń antybiotyków. I były to antybiotyki w postaci zastrzyków - mówił Thomas Bruner.
W ramach sekcji „Żywienie” naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Zootechniki PIB, SGGW w Warszawie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju wygłosili prelekcje, które poruszały kwestie dotyczące: składników pokarmowych w żywieniu świń, nasion roślin bobowatych, nasion i produktów ubocznych roślin oleistych oraz zbóż i produktów ubocznych. Moderatorem tej sekcji był dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, który rzucił nowe światło na wykorzystanie żyta w żywieniu świń.
W sekcji „Dobrostan” lekarze weterynarii (specjaliści ds. chorób trzody chlewnej) przyciągnęli słuchaczy na salę takimi tematami jak: „Bioasekuracja na poziomie stada, gospodarstwa” czy „Efektywność rozrodu, sterowanie rozrodem loch”. Moderatorem tej sekcji był lek. wet. Tomasz Kruppa ze Stowarzyszenia Globalwet, który przestawił temat zastosowania altrenogestu w codziennej pracy lekarza weterynarii.
Organizatorem wydarzenia był InConventus.
- 1/9
- następne zdjęcie