Wiadomo, które KGW zgarnęło 25 tys. zł! Wielki finał dużego konkursu za nami

W sobotę 6 września na PGE Narodowym, podczas pierwszego dnia III edycji Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, odbył się finał 10. odsłony konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie 2025
Przypomnijmy: Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to wyjątkowe wydarzenie, które promuje naszą żywność. To dwa dni (wydarzenie potrwa także 7 września) pełne smaku polskich produktów, spotkań z wystawcami, pokazów kulinarnych, degustacji, warsztatów, paneli dyskusyjnych, animacji dla dzieci.
- Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań - to współpraca lokalnych społeczności, np. kół gospodyń wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jednej strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich – zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – komentuje minister rolnctwa, Stefan Krajewski.
Szef resortu rolnictwa podczas imprezy zwracał uwagę na liczne wyzwania, jakie stoją przed branżą rolno-spożywczą. Zapewnił, że MRiRW, wraz z jednostkami podległymi i nadzorowanymi, podejmuje działania, aby tym wyzwaniom sprostać.
– Otwieramy się na świat. W najbliższym czasie będziemy mieli powołanych 9 radców rolnych. Ich zadaniem będzie podejmowanie inicjatyw, które pozwolą otwierać dla polskiej żywności nowe rynki zbytu – poinformował minister.
Podczas Festiwalu na uczestników czeka blisko 120 producentów z całej Polski, którzy oferują wyroby oznaczone prestiżowymi certyfikatami jakości – od PRODUKTU POLSKIEGO, Produktu Ekologicznego, Poznaj Dobrą Żywność, QAFP czy Jakości Tradycja, po unijne systemy ochrony, takie jak Chroniona Nazwa Pochodzenia czy Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kulminacyjnym momentem pierwszego dnia był finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” z udziałem 16 KGW z całej Polski.
Warto zaznaczyć, że konkurs podzielony był na etapy. W sumie do tegorocznej edycji przyjęto 1.843 zgłoszeń z całej Polski, a wcześniej zorganizowano aż 116 wydarzeń eliminacyjnych.
Ostatecznie z finałowej szesnastki wyłoniono zwycięzców i wyróżnionych.
Bitwa Regionów 2025. Które KGW wygrało?
Pierwsze miejsce - i nagroda główna - trafiła do KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy” za danie "Raki po polsku – derte koty". Zwycięskie KGW zgarnęło bon na 25 tys. zł oraz wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze dla 5 osób.
Drugie miejsce przypadło KGW w Węglinie za "Nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej" (nagroda 15 tys. zł)
Trzecie miejsce przyznano KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie za "Żur opoczyński" (nagroda to 10 tys. zł).
Wyróżnienia otrzymały:
- KGW w Kluszkowcach - Wolno pieconokrólico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
- KGW w Niesłabinie - Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
- KGW w Toczyłowie - Kurczak z podlaskiej zagrody
- KGW w Zdrojach - Zrolowana Biała Dama
- KGW Nasale - Nasalska dzika zalewajka z pajdą swojskiego chleba
- KGW „Sami Swoi” w Miczułach - Mazurskie dziady z leśnym twistem
- Gratuluję wszystkim zwyciężczyniom i finalistom. Wasza praca, talent i zaangażowanie to prawdziwe bogactwo polskiej kultury kulinarnej i społecznej. Dzięki Wam polska wieś smakuje coraz piękniej! Dziękuję także zespołowi KOWR oraz wszystkim partnerom za profesjonalną organizację wydarzenia - komentował minister rolnictwa, Stefan Krajewski.
- Tagi:
- Bitwa Regionów
- KGW