Gospodynie kusiły nie tylko Waldemara. Zobacz zdjęcia KGW

Degustacja tradycyjnych, zdrowych i ekologicznych przetworów była niewątpliwą atrakcją pierwszego dnia konferencji pod nazwą "Kobiety to dobry klimat". Dania nie tylko były pyszne, ale także zaprezentowane w ciekawy sposób na specjalnie przygotowanych stoiskach. Gospodynie zadbały nie tylko o estetyke podania, ale także o wlasne stroje, czasem nawiazujące do nazwy koła, a czasem do tradycji regionu. Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: na owoce, warzywa i mięsiwa. Jury stanęło przed nie lada problemem, ponieważ musiało posmakować dwudziestu, a czasami nawet trzydziestu dań. - Możemy tylko jury współczuć - komentowała Zofia Stankiewicz, koodrynująca prezentacje KGW. - Ja wiem, co te dziewczynu potrafią zrobić. I jak tu wybrać, co jest najlepsze? Dr Katarzyna Stańczyk-Wiślicz brała udział w pracach komisji oceniającej przetwory owocowe. Jak dała radę? - Było ciężko, ale bardzo smacznie. Najtrudniej było wyłonić te najlepsze potrawy, bo wszystko było świetne. Były takie dania jak płatki róży w białku i cukrze, dżem z dodatkiem jarzębiny, wytrawne soki, octy malinowe... Kręciło się w głowie od ilości smaków. Spróbowałyśmy chyba ze 30 potraw - podsumowuje jurorka. Pracę gospodyń docenił też wiceminister rolnictwa Adam Nowak (na zdjęciu z KGW Ulkowianki oraz Karoliną Cygan - wicedyrektor warszawskiego oddziału CDR w Brwinowie) . - Kazda z tych grup produktów jest świetnie przetwarzana przez KGW. Bo to są receptury oparte o pewne tradycje, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, które charakteryzują dany region - podkreślał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Organizatorami są: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Warszawie oraz Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Pomorska Izba Rolnicza.
Jakie Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały konkursowe przetwory?