Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • KIŁA groźna dla roślin

KIŁA groźna dla roślin

Uprawy - Choroby i szkodniki 5 kwietnia 2016 09:00 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 5 kwietnia 2016 09:19
KIŁA groźna dla roślin
Źródło: Anetta Przespolewska
Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia kiłą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła choroba przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych.
Spis treści:

    Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia kiłą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła choroba przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Kiła kapusty staje się coraz większym problemem w uprawie roślin z rodziny kapustowatych. Uważa się, że jest to choroba płodozmianowa i występuje powszechnie tam, gdzie intensywnie uprawia się rośliny należące do tej rodziny: kapustę głowiastą i pekińską, kalafior, kalarepę, brokuły, rzepak ozimy i jary oraz rzepę. - Wzrastający areał uprawy gorczycy w przedplonie to również potencjalne niebezpieczeństwo namnażania kiły kapusty. Choroba ta atakuje także pospolite chwasty, należące do tej samej rodziny botanicznej. Są to m.in. rzodkiew świrzepa, gorczyca polna i tobołki polne, tasznik pospolity. Nie należy zapominać o samosiewach rzepaku, ponieważ one również są żywicielami i przyczyniają się do rozwoju tej choroby. W związku z tym należy prowadzić skuteczną ochronę chwastów należących do tej samej rodziny - wyjaśnia Dorota Piękna-Paterczyk, specjalistka ds. ogrodnictwa w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Zaznacza, że duże nasilenie kiły kapusty obserwuje się praktycznie w całej Europie, w Polsce również staje się to problemem.

    Sprawcą choroby jest grzyb bytujący w glebie o nazwie Plasmodiophora brassicae. Zarodniki przetrwalnikowe mogą zalegać w podłożu do 8 lat, nie tracąc jednocześnie aktywności. - Grzyb atakuje system korzeniowy - najpierw komórki włośnikowe, skąd wnika dalej do wewnętrznych warstw korzenia. Porażone komórki powiększają się i namnażają, a po kilkunastu dniach od infekcji widoczne są zgrubienia na korzeniach. Takie komórki nie funkcjonują normalnie. Mają utrudnione przewodzenie wody i składników pokarmowych i w konsekwencji na roślinach obserwujemy objawy więdnięcia, które w przypadku dużego nasilenia prowadzą do zamierania roślin. Dodatkowo sprawcy towarzyszą liczne bakterie, które powodują szybki rozkład tkanek korzeni - tłumaczy specjalista. Dodaje, że zachodzące na roślinach procesy gnilne dodatkowo nieprzyjemnie pachną.

    Rośliny, które zostały zaatakowane w późniejszej fazie wzrostu mogą wytworzyć wtórny system korzeniowy lub zregenerować się, dzięki czemu wydają plon handlowy. Choroba ta jest znana, jednak trudna do rozpoznania w fazie produkcji rozsady. Właściwie pierwsze jej symptomy widoczne są na polu w okresie ciepłej i słonecznej pogody. Zainfekowane rośliny placowo więdną i zasychają. - Jednym ze źródeł infekcji może być zakażona gleba na rozsadniku lub substrat torfowy użyty do produkcji rozsady. Dodatkowo rozwojowi choroby sprzyja zakwaszona gleba, wysoka wilgotność oraz temperatura powyżej 200C. Przy temperaturach poniżej 150C infekcja korzeni nie zachodzi lub przebiega wolno. W Polsce patogen może występować na wszystkich typach gleb, a w szczególności na lekkich - wyjaśnia.

    Rolnik, chcąc ograniczyć ryzyko porażenia tą chorobą, musi prawidłowo zaplanować płodozmian. Zasadne byłoby, aby na stanowiskach, gdzie wystąpiła kiła przez co najmniej 4-5 lat nie uprawiać roślin kapustowatych. Pozytywny wpływ na glebę mają następujące rośliny: pomidory, fasola, ogórki, zboża jare, gryka czy rajgras roczny. Dlatego warto uwzględnić je w płodozmianie.

    Bardzo ważnym elementem w walce z kiłą jest wapnowanie gleb. Kiła kapusty występuje na wszystkich rodzajach gleb, ale w szczególności na glebach kwaśnych i torfowych. Gleby o odczynie poniżej 6,0 należy wapnować. Do uprawy warto wybierać odmiany warzyw kapustnych i rzepaku, które są odporne na kiłę kapusty. Należy zachować odpowiednie środki ostrożności, aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby. - Producenci powinni dokładnie czyścić maszyny, narzędzia przy przejazdach z pól zainfekowanych - mówi Dorota Piękna-Paterczyk.

    Chcąc ograniczyć porażenie roślin przez kiłę kapusty warto profilaktycznie zastosować preparat Altima 500 SC, opryskując nim powierzchnię i mieszając na głębokość 10 cm. Można również 1-2 tygodnie przed sadzeniem warzyw kapustowatych użyć cyjanamid wapnia tzw. azotniak Perlka, który redukuje liczebność glebowych agrofagów m.in. zarodników kiły. - Dodatkowo zawarty w składzie cyjanamid jest pożywką dla pożytecznych mikroorganizmów, które są naturalnymi pasożytami kiły. W przypadku produkcji rozsady zaleca się podlewanie rozsady w tackach plastikowych przed wysadzeniem w pole roztworem preparatu Altima 500 SC - tłumaczy specjalistka.

    • Tagi:
    • Dorota Piękna-Paterczyk
    • kiła
    • choroba
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak rozpoznać pryszczycę u zwierząt? Najczęstsze objawy

    30 marca 2025
    Bydło i mleko

    Groźna choroba zaatakowała blisko Polski. Będą dyżury i kontrole na granicach

    7 marca 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Każda krowa może mieć ketozę

    14 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    ASF w powiecie rawickim!

    27 lipca 2021
    Drób

    336 ognisk ptasiej grypy w Polsce!

    21 czerwca 2021
    Drób

    Ptasia grypa dziesiątkuje stada drobiu - miliony ptaków zagazowanych [WIDEO]

    2 czerwca 2021
    Drób

    Minister rolnictwa Grzegorz Puda zaapelował do rolników

    24 kwietnia 2021
    Drób

    Ptasia grypa - sytuacja w kraju i w Wielkopolsce

    26 lutego 2021
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Nie zapominaj o tym zgłoszeniu. Rolnicy muszą to zrobić jeszcze w listopadzie
    10 listopada 2025
    Maszyny
    Jedna maszyna i 266 ciężarówek. Ta sieczkarnia zmiażdżyła rekord Guinnessa w zbiorze paszy
    10 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek. O te dopłaty rolnicy mogą starać się tylko do końca miesiąca
    10 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
    9 listopada 2025
    Uprawy
    Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
    9 listopada 2025
    Uprawy
    To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
    7 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
    7 listopada 2025
    Zboża
    Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności