Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
      Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
      Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
      Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
      Ta odmiana rzepaku tak łatwo nie przemarza. Sprawdzi się nawet na słabych glebach
      Dlaczego kukurydza nie rośnie? Co jest grane? Ekspert wyjaśniał na dniu pola
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cena śruty poekstrakcyjnej sojowej w Polsce - stan i prognoza
      Zakaz nazw zwierząt dla wegańskich produktów
      Nie złożyłeś wniosku o dopłaty? Masz czas do 11 lipca, ale wiesz ile tracisz?
      Koniec tego etapu dopłat. W przyszłym tygodniu przelewy do ostatnich rolników?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Intensywnie kwitnie aż do jesieni i ma piękny, słodki zapach. Dobrze znosi suszę
      Odstraszy ślimaki i mrówki, ale nie tylko. Sześć zastosowań sody w ogrodzie
      Pyszne masło ziołowe
      Przyciąga motyle jak magnes. Aby pięknie kwitł, trzeba pamiętać o tym zabiegu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Ketoza – kosztowna choroba krów

Ketoza – kosztowna choroba krów

Hodowla - Bydło i mleko 5 sierpnia 2014 05:09 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 8 października 2015 14:03
Ketoza – kosztowna choroba krów
Źródło: fot. M. Teodorczyk
Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. Z jej fazą kliniczną mamy do czynienia, gdy krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz
Spis treści:

    Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. Z jej fazą kliniczną mamy do czynienia, gdy krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz

    O ketozie mówimy wtedy, gdy we krwi krowy chorej znajduje się nadmierna ilość ciał ketonowych tj. kwasu beta-hydroksymasłowego, acetonu oraz kwasu aceto-octowego. Powstają one w wątrobie w wyniku niepełnego utleniania kwasów tłuszczowych. Główny powód występowania ketozy stanowią błędy żywieniowe, czasem jednak to skłonność osobnicza.

    Przyczyny i rozpoznanie

    - W zależności od zawartości ciał ketonowych mamy do czynienia z dwoma formami ketozy. Pierwsza - subkliniczna, gdy we krwi znajduje się 1,4-2,9 mmol kwasu beta-hydromasłowego, krowy są już chore, nie dają jednak wyraźnych objawów klinicznych. Nie leżą, nie pokazują zaburzeń pracy żwacza, ale obniżyły już wydajność. Gorzej jedzą, wyraźnie widać spadek żerności. Druga - kliniczna, występuje gdy we krwi znajduje się powyżej 2,9 mmola kwasu beta-hydroksymasłowego, z wyraźnymi objawami. Krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz - wyjaśnia Piotr Funka, główny doradca żywieniowy Polskiej Federacji Bydła i Producentów Mleka. Ketozę dzielimy na trzy typy, w zależności od przyczyn oraz czasu występowania. Pierwszy typ, występujący w 3-6 tygodni po porodzie, spowodowany jest niedoborami żywieniowymi w okresie poporodowym. Drugi typ związany jest także z niedostatecznym pokryciem zapotrzebowania na energię, ale również z nadmierną kondycją krowy, u której doszło do otłuszczenia wątroby. Występuje w 1-2 tygodniu po porodzie. - Największe straty w stadach są  powodowane przez niedożywienie i otłuszczenia, czyli ketozę 1 i 2 typu - zaznacza Piotr Funka. Na trzeci typ zwierzę może zachorować w całym okresie laktacji. Wynika on z nadmiernego spożycia pasz ketogennych. - Tu najgorsze są zepsute kiszonki z trawy, lucerny, które spleśniały, były przesuszone, z dużą domieszką piasku - podkreśla specjalista.

    Konsekwencje

    Ketoza powoduje wyraźny spadek ilości mleka, gorsze parametry rozrodu. Chora niedożywiona krowa jest mniej odporna, łatwiej zapada na choroby bakteryjne np. zapalenia wymienia, endometritis. Zwiększa się również prawdopodobieństwo występowania innych schorzeń np. przemieszczeń trawieńca. - Najbardziej kosztownym dla hodowcy efektem występowania ketozy w stadzie jest zwiększenie brakowania - przyznaje doradca żywieniowy PFHBiPM.

     

    Lepiej zapobiegać niż leczyć!

    - Wbrew pozorom, hodowców najwięcej kosztują ketozy subkliniczne, bezobjawowe, dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. Pamiętajmy, że wszystkie krowy zatuczone, są zagrożone ketozą. Utrzymywanie prawidłowej kondycji krów jest niezwykle istotne, przed porodem ich BCS(body condition scoring - metoda służąca subiektywnej ocenie kondycji krów, mierzona w skali od 1 do 5 pkt - przyp. red.) powinno być poniżej 3,5. Istotne jest odpowiednie żywienie w okresie przejściowym. Nie można również dopuszczać do niedoborów wapnia. I to, co ciągle powtarzam: należy zadbać o bardzo dobrą jakość kiszonek - akcentuje specjalista. Ważny jest również prawidłowy odchów, żywienie jałówek, szczególnie wysoko prowadzoną przez PFHBiPM, gdyż w ramach ich systemu kontroli, stado jest również oceniane pod kątem zagrożenia subkliniczną ketozą. - Krowy, u których skład mleka z próbnego udoju wskazywałby na to, że są chore, oznaczone są w raporcie wynikowym RW-2 za pomocą symbolu”K!”. Raport jest darmowy i otrzymują go wszyscy nasi hodowcy - informuje doradca żywieniowy. Gdy jednak dojdzie już do wystąpienia ketozy klinicznej, konieczne jest leczenie weterynaryjne w postaci dożylnego podawania roztworu glukozy, iniekcji insuliny oraz wlewów glikolu lub gliceryny.

    Jakie koszty?

    - Według szacunków jeden zdiagnozowany przypadek subklinicznej ketozy to strata ok 300-500 litrów mleka. Ryzyko przemieszczenia trawieńca wzrasta wtedy 4-8 razy, a jego wystąpienie u sztuki generuje koszty leczenia minimum 1.000 zł. Takie krowy trzy razy częściej były brakowane w pierwszych 30 dniach laktacji, kiedy to powinny właśnie dawać jak najwięcej mleka, zasilając nasz budżet. Dochodzi również leczenie wszelkich chorób wynikłych ze spadku odporności, jaki zawsze towarzyszy ketozie - podsumowuje Piotr Funka.

    • Tagi:
    • śluz w kale
    • chudnięcie
    • ketoza
    • choroba krów
    • objawy
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Profilaktyka ketozy – konkretne działania

    20 lutego 2025
    Drób

    Wirus wywołuje kryzys. W USA kradzieże jaj w sklepach. Czy grozi to też Polsce?

    17 lutego 2025
    Drób

    Obowiązkowe szczepienie drobiu. Prawie pół mln sztuk do wybicia w 2025 roku

    14 stycznia 2025
    Drób

    Kolejne gigantyczne stado kur do wybicia. Mapa zasięgu rzekomego pomoru drobiu

    9 grudnia 2024
    Drób

    Ptasia grypa w kolejnym województwie. Mapa ognisk HPAI w Polsce

    25 listopada 2024
    Drób

    Ponad MILION kur niosek do wybicia! Potężne straty!

    22 października 2024
    Zdrowie i dobrostan

    Każda krowa może mieć ketozę

    14 sierpnia 2024
    Choroby i szkodniki

    Zaraza ziemniaka - objawy, ograniczanie, ochrona

    27 maja 2022
    Warto wiedzieć
    Technika
    Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
    23 czerwca 2025
    Uprawy
    O te dopłaty można się jeszcze starać w ARiMR. Nawet kilkaset zł do hektara
    23 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    KOWR sprzedaje te tereny średnio za 465 tys. zł za ha. Chętnych jest dużo
    23 czerwca 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym
    22 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Koniec z pełnymi rusztami u świń – ogłaszają datę zakazu
    22 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Polska wołowina podbija Japonię. Trafiamy na prestiżowy rynek
    22 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Zagrożenie dla płodności świń – zalecenia dla hodowców
    21 czerwca 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Czy koniec z obcinaniem ogonów u świń? Kto przestrzega, a kto "udaje"?
    21 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy