Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      80 mln zł na pierwszą w Polsce suszarnię parową wysłodków
      Za tę pszenicę firmy płacą więcej
      Ziemniaczny kłopot i jego skutki. Grozi nam kolejny kryzys?
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski od dziś! Ten nabór właśnie się rozpoczął. ARiMR przypomina
      Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Czym zastąpić chryzantemy? Coraz częściej wybieramy na cmentarz te kwiaty
      Zapomnij o tulipanach. To ona może być królową wiosennego ogrodu
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ketoza – kosztowna choroba krów

Ketoza – kosztowna choroba krów

Hodowla - Bydło i mleko 5 sierpnia 2014 05:09 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 8 października 2015 14:03
Ketoza – kosztowna choroba krów
Źródło: fot. M. Teodorczyk
Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. Z jej fazą kliniczną mamy do czynienia, gdy krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz
Spis treści:

    Ketoza jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. Z jej fazą kliniczną mamy do czynienia, gdy krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O ketozie mówimy wtedy, gdy we krwi krowy chorej znajduje się nadmierna ilość ciał ketonowych tj. kwasu beta-hydroksymasłowego, acetonu oraz kwasu aceto-octowego. Powstają one w wątrobie w wyniku niepełnego utleniania kwasów tłuszczowych. Główny powód występowania ketozy stanowią błędy żywieniowe, czasem jednak to skłonność osobnicza.

    Przyczyny i rozpoznanie

    - W zależności od zawartości ciał ketonowych mamy do czynienia z dwoma formami ketozy. Pierwsza - subkliniczna, gdy we krwi znajduje się 1,4-2,9 mmol kwasu beta-hydromasłowego, krowy są już chore, nie dają jednak wyraźnych objawów klinicznych. Nie leżą, nie pokazują zaburzeń pracy żwacza, ale obniżyły już wydajność. Gorzej jedzą, wyraźnie widać spadek żerności. Druga - kliniczna, występuje gdy we krwi znajduje się powyżej 2,9 mmola kwasu beta-hydroksymasłowego, z wyraźnymi objawami. Krowa leży otępiała, żwacz nie pracuje, nie ma przewracania się treści żwacza, przestaje przeżuwać, chudnie. Wokół zwierzęcia czuć wyraźnie unoszący się zapach acetonu, w kale występuje śluz - wyjaśnia Piotr Funka, główny doradca żywieniowy Polskiej Federacji Bydła i Producentów Mleka. Ketozę dzielimy na trzy typy, w zależności od przyczyn oraz czasu występowania. Pierwszy typ, występujący w 3-6 tygodni po porodzie, spowodowany jest niedoborami żywieniowymi w okresie poporodowym. Drugi typ związany jest także z niedostatecznym pokryciem zapotrzebowania na energię, ale również z nadmierną kondycją krowy, u której doszło do otłuszczenia wątroby. Występuje w 1-2 tygodniu po porodzie. - Największe straty w stadach są  powodowane przez niedożywienie i otłuszczenia, czyli ketozę 1 i 2 typu - zaznacza Piotr Funka. Na trzeci typ zwierzę może zachorować w całym okresie laktacji. Wynika on z nadmiernego spożycia pasz ketogennych. - Tu najgorsze są zepsute kiszonki z trawy, lucerny, które spleśniały, były przesuszone, z dużą domieszką piasku - podkreśla specjalista.

    Konsekwencje

    Ketoza powoduje wyraźny spadek ilości mleka, gorsze parametry rozrodu. Chora niedożywiona krowa jest mniej odporna, łatwiej zapada na choroby bakteryjne np. zapalenia wymienia, endometritis. Zwiększa się również prawdopodobieństwo występowania innych schorzeń np. przemieszczeń trawieńca. - Najbardziej kosztownym dla hodowcy efektem występowania ketozy w stadzie jest zwiększenie brakowania - przyznaje doradca żywieniowy PFHBiPM.

    Lepiej zapobiegać niż leczyć!

    - Wbrew pozorom, hodowców najwięcej kosztują ketozy subkliniczne, bezobjawowe, dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. Pamiętajmy, że wszystkie krowy zatuczone, są zagrożone ketozą. Utrzymywanie prawidłowej kondycji krów jest niezwykle istotne, przed porodem ich BCS(body condition scoring - metoda służąca subiektywnej ocenie kondycji krów, mierzona w skali od 1 do 5 pkt - przyp. red.) powinno być poniżej 3,5. Istotne jest odpowiednie żywienie w okresie przejściowym. Nie można również dopuszczać do niedoborów wapnia. I to, co ciągle powtarzam: należy zadbać o bardzo dobrą jakość kiszonek - akcentuje specjalista. Ważny jest również prawidłowy odchów, żywienie jałówek, szczególnie wysoko prowadzoną przez PFHBiPM, gdyż w ramach ich systemu kontroli, stado jest również oceniane pod kątem zagrożenia subkliniczną ketozą. - Krowy, u których skład mleka z próbnego udoju wskazywałby na to, że są chore, oznaczone są w raporcie wynikowym RW-2 za pomocą symbolu”K!”. Raport jest darmowy i otrzymują go wszyscy nasi hodowcy - informuje doradca żywieniowy. Gdy jednak dojdzie już do wystąpienia ketozy klinicznej, konieczne jest leczenie weterynaryjne w postaci dożylnego podawania roztworu glukozy, iniekcji insuliny oraz wlewów glikolu lub gliceryny.

    Jakie koszty?

    - Według szacunków jeden zdiagnozowany przypadek subklinicznej ketozy to strata ok 300-500 litrów mleka. Ryzyko przemieszczenia trawieńca wzrasta wtedy 4-8 razy, a jego wystąpienie u sztuki generuje koszty leczenia minimum 1.000 zł. Takie krowy trzy razy częściej były brakowane w pierwszych 30 dniach laktacji, kiedy to powinny właśnie dawać jak najwięcej mleka, zasilając nasz budżet. Dochodzi również leczenie wszelkich chorób wynikłych ze spadku odporności, jaki zawsze towarzyszy ketozie - podsumowuje Piotr Funka.

    • Tagi:
    • śluz w kale
    • chudnięcie
    • ketoza
    • choroba krów
    • objawy
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Profilaktyka ketozy – konkretne działania

    20 lutego 2025
    Drób

    Wirus wywołuje kryzys. W USA kradzieże jaj w sklepach. Czy grozi to też Polsce?

    17 lutego 2025
    Drób

    Obowiązkowe szczepienie drobiu. Prawie pół mln sztuk do wybicia w 2025 roku

    14 stycznia 2025
    Drób

    Kolejne gigantyczne stado kur do wybicia. Mapa zasięgu rzekomego pomoru drobiu

    9 grudnia 2024
    Drób

    Ptasia grypa w kolejnym województwie. Mapa ognisk HPAI w Polsce

    25 listopada 2024
    Drób

    Ponad MILION kur niosek do wybicia! Potężne straty!

    22 października 2024
    Zdrowie i dobrostan

    Każda krowa może mieć ketozę

    14 sierpnia 2024
    Choroby i szkodniki

    Zaraza ziemniaka - objawy, ograniczanie, ochrona

    27 maja 2022
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
    21 października 2025
    Newsy
    Szokujące wyniki kontroli produktów spożywczych z Ukrainy
    21 października 2025
    Przepisy
    Prześwietlono sprawę rzekomej zmowy cenowej. UOKiK nie ma wątpliwości
    20 października 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Bydło i mleko
    Niebieski język zbiera kolejne żniwo
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności