Jakie ceny warzyw?
Spadają ceny szparagów. Tańsze są także krajowe pomidory. Ile trzeba zapłacić za rzodkiewkę?
Sezon szparagowy na tą chwilę kwitnie już w pełni. Odbiorcy płacą za kilogram od 6 do 10 zł w ofercie hurtowej. Szparagi sprzedawane są w półkilogramowych pęczkach.
Jak dalej podaje Rynek Hurtowy Bronisze, pomidory malinowe oferowane są w cenie 5-7 zł za kilogram (opakowania po 6 kg). W podobnych opakowaniach sprzedawane są także pomidory zwykłe - czerwone, ale są one tańsze. Kilogram kosztuje od 3,15 zł do 4.65 zł.
Od 80 groszy do 1,20 zł za pęczek wahają się ceny krajowej rzodkiewki. 2 zł kosztuje natomiast pęczek botwiny.
Jak podaje Rynek Hurtowy Bronisze, są już także pierwsze dostawy krajowej młodej kapusty z produkcji w tunelach. Ceny hurtowe wahają się od 4 do 6 zł, w zależności od wielkości główki. Krajowe ogórki wyeliminowały import. Krótkie sprzedawane są w cenie od 3,85 do 5 zł/kg (opakowania 5 kg), tzw. gruntowe (nadające się do przygotowania małosolnych) w cenie 4,5 do 5,75 za kilogram. Spore są dostawy koperku, natki i szczypiorku. Jest już także młoda kapusta pekińska oraz krajowa kalarepa w cenie 2 zł za sztukę.