Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Co powinna zawierać pasza dla stad wysokowydajnych?
      Prałat: Zniesienie bioasekuracji dla małych to patologia
      Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza
      Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Będą dopłaty do zbóż, kukurydzy i rzepaku. Wiadomo kiedy!
      Fungicydy na zboża - Osadkowski rekomenduje Technologiczny Fenomen
      Wiosenny AGROMARSZ 2023 - co w programie? [MAPKA]
      Ceny nawozów pod koniec marca w dół [CENNIK]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa fabryka Joskin w Luksemburgu
      Nowy komputer obsługowy w rozsiewaczach Amazone
      Inwestycja w kocioł na słomę zwróciła się mu w jednym sezonie
      John Deere: 2 miliony ciągników z Mannheim 
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wnioski o dopłaty a warunkowość. Na co rolnicy powinni zwrócić uwagę?
      Rolnicy składają wnioski o dopłaty. Na jakie trudności natrafiają?
      Rusza wsparcie do pszczelarzy. W 2023 roku wyższa stawka!!!
      Kredyty węglowe. Czym są? Jak na nich zarobić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wino z korkiem, zakrętką czy szkłem?
      Jak upiec pyszne pączki krok po kroku?
      Kakaowe ciastka z fasoli
      Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Sieje bobik. Jakie zyski z tej uprawy? [VIDEO]
      Przetwórnia to ich serce. 500 hektarów dla 450 krów [VIDEO]
      Czas na ogród ekologiczny
      Prowadzi gospodarstwo i buduje biogazownie [VIDEO]
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Trzoda chlewna
  • Jak przygotować lochę i kojec do wyproszenia?

Jak przygotować lochę i kojec do wyproszenia?

Trzoda chlewna May 19, 2021, 5 a.m. Anna Wodzińska, Robert Szulc Aktualizacja: May 19, 2021, 12:24 p.m.
Źródło: Dorota Jańczak
Potrzeby loch w trudnym czasie oczekiwania na potomstwo.
Spis treści:

    Zanim omówimy, jak przygotować lochę i kojec do wyproszenia, podkreślmy, że w chowie trzody chlewnej wyróżnia się cztery podstawowe grupy wiekowo-produkcyjne. Są to prosięta, warchlaki, tuczniki i lochy. Każda  z tych grup charakteryzuje się innymi podstawowymi zasadami chowu. Wspólną kwestią jest jednak zapewnienie w pomieszczeniach  odpowiedniego dla zwierząt mikroklimatu, który w dużej mierze zależy od właściwej temperatury, wilgotności, a także  wentylacji. 

    Jaka powierzchnia kojca dla lochy na czas wyproszenia

     Stworzenie oraz utrzymanie najkorzystniejszych dla świń warunków życia wymaga od hodowcy sporego doświadczenia zawodowego, a także zaangażowania i cierpliwości.  W prowadzeniu stada loch istotna jest ciągła kontrola ich kondycji, która  jest ważnym elementem oceny zdrowia, dobrostanu i produkcyjności.

    Od 1 stycznia 2013 r. obowiązują przepisy wzajemnej zgodności, dotyczące dobrostanu zwierząt, w tym świń. Dodatkowo Rozporządzenie MRiRW z 15 lutego 2010 r. określa minimalne warunki, jakich należy przestrzegać w utrzymywaniu świń. Rozporządzenie to reguluje wszystkie sprawy związane z posiadaniem loch i prosiąt. Przepisy stanowią, iż świń nie utrzymuje się na uwięzi, mogą być chowane pojedynczo lub grupowo, a w celu minimalizacji agresji wśród zwierząt grupuje się je ze względu na wiek i kondycję. Szczególnie ważne jest zapewnienie jak najlepszych warunków dla loch przygotowujących się do porodu. Według rozporządzenia minimalna powierzchnia kojca dla lochy w okresie porodu i odchowu prosiąt wynosi co najmniej 3,5 m2, tak by  locha miała komfort wyproszenia się, a obsługujący poród ludzie swobodny dostęp do zwierzęcia.

    Bardzo   ważnym czynnikiem dającym komfort wyproszenia daje lochom adaptacja lochy do nowych warunków środowiskowych, czyli wprowadzenie do kojców porodowych odpowiednio wcześnie, tj. ok 7- 10 dni przed planowanym porodem. Umożliwia to lochom wytworzenie  ciał odpornościowych przeciwko drobnoustrojom występującym w nowym środowisku, które zostaną przekazane prosiętom wraz z siarą. Zbyt późne przeprowadzanie loch na porodówkę skutkuje obniżeniem odporności nowo narodzonych prosiąt i wystąpieniem u nich biegunki.

    Higiena i bezpieczeństwo loch oraz prosiąt

    Kolejnym niezmiernie istotnym elementem jest zachowanie higieny i bezpieczeństwa. Prośne maciory i loszki, które są umieszczone w kojcach porodowych należy dokładnie oczyszczać, a w przypadku konieczności poddać zabiegom przeciwko pasożytom zewnętrznym i wewnętrznym.

    Odrobaczanie loch

    W celu zapobiegania zakażenia nicieniami żołądkowo-jelitowymi w okresie okołoporodowym niezbędne jest  przeprowadzenie zabiegu odrobaczania loch. Ponieważ  jaja nicieni wydalane są przez 4–5 dni po podaniu leku zabieg ten należy wykonać najpóźniej 5 dni przed umieszczeniem  ich na porodówce. Także kojce i legowiska muszą być wolne od pasożytów, dlatego po uprzednim oczyszczeniu często przeprowadza się ich dezynfekcję.

    Kojec ze słomą

    Podłoga musi być sucha, antypoślizgowa i nie może powodować skaleczeń zwierząt. Doskonałym zabezpieczeniem podłogi jest słoma, której stosowanie działa uspokajająco na lochy, a ponieważ naturalnym odruchem maciory jest budowa gniazda, dlatego około tygodnia przed przewidywanym terminem wyproszenia należy zapewnić jej stały dostęp do słomy.

    W celu  właściwego przygotowania loch do porodu oraz okresu karmienia prosiąt, konieczne jest utrzymanie ich w jak najlepszej kondycji, na co zasadniczy wpływ ma racjonalne żywienie. Silna i zdrowa locha szybciej upora się z porodem, natomiast nadmiernie okarmiona będzie prosiła się znacznie dłużej.  Dlatego w końcowym okresie ciąży, należy ograniczyć o połowę dawkę pokarmową. W skład paszy w tym okresie powinny wchodzić składniki o większej zawartości włókna np. dodatek suszu z zielonek. Bardzo dobrą praktyką jest podawanie soli glauberskiej, która podczas porodu pomaga zapobiec zaparciom.

    Ważna długość porodu prosiąt

    W czasie  porodu maciora, a także nowo narodzone prosięta muszą mieć zapewniony bezwzględny spokój i komfort. W tym celu obsadę w sektorach należy dobierać w taki sposób, by maciory miały zbliżony termin wyproszeń.  Poród nie powinien trwać dłużej niż 6–7 godzin, a przerwy pomiędzy rodzącymi się prosiętami nie powinny przekraczać 30 minut, dlatego niezwykle ważna jest obserwacja długości trwania porodu oraz czasu odstępu między rodzącymi się prosiętami. W przypadku gdy poród przedłuża się, akcja porodowa powinna być stymulowana poprzez podanie leku powodującego jego przyśpieszenie, ale zaleca się, aby była nadzorowana przez lekarza weterynarii lub zootechnika.

    Natychmiast po urodzeniu, prosię należy oczyścić z resztek śluzu, krwi oraz łożyska. Po wytarciu do sucha, zdezynfekowaniu pępowiny i skróceniu jej do ok. 5 cm prosięta należy natychmiast dosadzić do wymienia lochy, by napiły się siary, która zawiera przeciwciała chroniące je przed chorobami. Prosięta po napiciu się należy umieścić  w budce pod promiennikiem, w którym temperatura powinna wynosić około 34°C.

    Kojec dla lochy karmiącej prosięta

    Po porodzie oseski powinny przebywać w kojcu, który nie będzie ograniczał im dostępu do karmiącej lochy, a jednocześnie będzie posiadał zabezpieczenie, uniemożliwiające przygniecenie prosiąt przez maciorę. Z kolei maciorze należy zapewnić bezpośredni dostęp do wody pitnej, a także koryta podającego paszę.  

    W praktyce wyróżniamy kilka rodzajów kojców porodowych. Podział kojców uzależniony jest od systemu odprowadzania odchodów. Dzielimy je na ściółkowe, bezściółkowe i mieszane. Klatki bezściółkowe wyposażone są w ażurową podłogę, w których  gnojowica poprzez kanały gnojowe odprowadzana jest do zbiornika głównego. Jest to rozwiązanie korzystne gdyż ogranicza kontakt prosiąt z odchodami, które mogą powodować liczne zakażenia.

    Kojce, które łączą cechy klatek ściółkowych i bezściółkowych, to kojce mieszane. Wyposażone są zarówno w litą podłogę, jak i system rusztów. Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt, najkorzystniejszy jest system ściółkowy, ponieważ daje losze możliwość zaspokojenia naturalnej potrzeby budowy gniazda.

    Ważnym elementem mikroklimatu w chlewni jest natężenie hałasu, które  w pomieszczeniach dla świń nie powinno przekraczać  poziomu 85 decybeli. Źródłem hałasu mogą być maszyny rolnicze, wentylatory, a także  inne urządzenia usprawniające pracę w gospodarstwie, ale także same zwierzęta. W chlewni szczególnie wysoki poziom hałasu obserwujemy szczególnie  w tych pomieszczeniach, gdzie przebywają lochy. Porody, prosięta po odsadzeniu, a także pobieranie krwi czy załadunek i transport zwierząt generują szczególnie wysoki poziom hałasu, który powoduje nadmierną pobudliwość nerwową, zaburzenia krążeniowo oddechowe, zakłócenia pracy serca czy biegunkę.

    Kojec z dwoma strefami temperatur

    Niezbędne jest także zapewnienie prawidłowej  temperatury w pomieszczeniu.  Z uwagi na fakt, iż nowo narodzone prosięta powinny przebywać z lochami co najmniej 28 dni  należy stworzyć właściwy mikroklimat dla 2 różnych pod względem wymagań cieplnych grup zwierząt. Przy chowie trzody chlewnej mamy do czynienia z konfliktem temperaturowym, ponieważ konieczne jest  utrzymanie odmiennej temperatury powietrza dla lochy, oraz dla prosiąt. Uznaje się, że dla loch karmiących najlepszą temperaturą jest zakres 19-21oC, a z kolei dla nowo narodzonych prosiąt temperatura powinna kształtować sie na poziomie 32-34oC. Oseski przychodzące na świat mają ciepłotę ciała ok. 40oC, a brak warstwy tłuszczu, która chroni je przed zimnem i dodatkowo słabo jeszcze rozwinięty układ termoregulacji, narażają prosięta na szybkie wychłodzenie organizmu, które może doprowadzić nawet do śmierci. Tak duża rozpiętość temperatury optymalnej dla różnych grup wiekowych,  zmusza hodowców do stosowania kojców porodowych z dwoma strefami termicznymi, jedna dla prosiąt druga dla maciory.  Zaleca się, aby fragment podłogi dla lochy wykonany był z betonu lub żeliwa, gdyż są to materiały, które dają zwierzęciu uczucie pozornego chłodu. Z kolei w strefie dla prosiąt stosuje się dogrzewanie przez promienniki podczerwieni, pompy ciepła, maty grzewcze, a także budki i zadaszenia dla prosiat.

     

    Tabela 1 Wymagane temperatury przy chowie trzody chlewnej

    Grupa wiekowa i technologiczna trzody chlewnej Temperatura [°C]
      Słoma Ruszt
    Prosięta 1-4 dniowych 24-30 30-34
    Prosięta 5-14 dniowe 26-28 28-31
    Prosięta ok. 14 dniowych 22-25 24-28
    Warchlaki 16-24 22-26
    Lochy karmiące 15-18 18-22
    Tuczniki 12-18 18-20
    Tuczniki ok. 100 kg 14-16 18-22

    Źródło: Poradnik IBMER 2004

    Oświetlenie ważne dla prosiąt

    Oprócz ciepła, bardzo ważnym czynnikiem jest światło, które przede wszystkim pełni niezwykle ważną rolę w fizjologii organizmu zwierzęcego. Szczególnie młodym prosiętom daje  komfort,  uspokaja  je  i wyznacza prawidłowy rytm życia. Długość dnia świetlnego wpływa m.in. na  zachowanie zwierząt, ich rozwój i stan zdrowia. W żadnym wypadku nie jest dozwolone  trzymanie zwierząt w ciągłej ciemności, dlatego przy braku dostatecznego oświetlenia naturalnego należy stosować dodatkowe źródła oświetlenia sztucznego. Oświetlenie naturalne zapewnić możemy poprzez stosowanie dużych otworów okiennych., natomiast oświetlenie sztuczne może być sterowane ręcznie lub automatycznie za pomocą  sterowników, które umożliwiają np. zaprogramowanie długości dnia świetlnego czy też  natężenie światła. Dzięki zastosowaniu elektronicznych przełączników oraz zegarów - lampy w chlewni mogą włączyć i wyłączyć się o określonej godzinie. Z kolei czujniki zmroku, uruchamiają oświetlenie po osiągnięciu zaprogramowanego zaciemnienia. 

    Bezwzględnie nie wolno zapomnieć o zapewnieniu zarówno lochom, jak i prosiętom stałego dostępu do wody pitnej. Coraz częsciej ponadto zwraca się uwagę, aby woda dla tych najmłodszych osobników była cieplejsza i jej temepratura wynosiła ok.14-17oC – co z pewnością chroni przed ewentulanym przeziębieniem. Ponadto wypita cieplejsza woda nie wychładza organizamu i nie wymaga dodatkowych nakładów energii od zwierzęcia na jej ogrzanie. W związku z tym można wykorzystywać źródła energii odnawialnej do podgrzewania wody pitnej o czym możńa poczytać na łamach prasy rolniczej.

     Należy mieć na uwadze fakt, iż aby otrzymać stado w dobrej kondycji, hodowcy powinni pamiętać, że właściwa opieka i postępowanie z prosiętami w pierwszych dniach życia wpływa na ich zdrowie i produkcyjność w kolejnych etapach odchowu. Przedstawione powyżej uwagi pomogą z pewnością hodowcy wyeliminować błędy w okresie okołoprodowowym, a co za tym idzie ograniczyć straty prosiąt.

     

    • Tagi:
    • higiena i bezpieczeństwo loch
    • locha i kojec przed wyproszeniem
    • temperatura w kojcach
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Wnioski o dopłaty a warunkowość. Na co rolnicy powinni zwrócić uwagę?
    April 1, 2023
    Inne
    Wystawa Zwierząt Hodowlanych na MTP [TERMIN, PROGRAM]
    April 1, 2023
    Inne
    Kontrole administracyjne wstrzymują płatności bezpośrednie
    April 1, 2023
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Co powinna zawierać pasza dla stad wysokowydajnych?
    April 1, 2023
    Trzoda chlewna
    Prałat: Zniesienie bioasekuracji dla małych to patologia
    March 30, 2023
    Bydło i mleko
    Wzrasta wydajność, wzrasta ryzyko kwasicy żwacza
    March 28, 2023
    Trzoda chlewna
    Z pola wzięte. Certyfikat na męża a żona to gdzie? [FELIETON]
    March 18, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy