Jak powinna wyglądać nowoczesna ferma drobiu? [ZDJĘCIA, VIDEO]
- 1/8
- następne zdjęcie
Przestronny obiekt, innowacyjne rozwiązania, sprawne urządzenia oraz - co najważniejsze - bogate doświadczenie i zdrowy rozsądek. Wszystko to pozwala państwu Kostrzewom na fermie brojlerów uzyskiwać jeden z lepszych wyników produkcyjnych w Polsce.
Nowoczesna ferma drobiu w Strzebieszewie (powiat łowicki, woj. łódzkie) należy do Łukasza i Pauliny Kostrzewa. Obiekt o wielkości 3600 metrów kwadratowych na 60 tys. sztuk brojlera powstał w 2018 roku. Jest to jeden z kilku kurników, które należą do Kostrzewów. - Samodzielną produkcję drobiu rozpocząłem w 2013 roku. Wcześniej pracowałem w gospodarstwie rodziców, którzy także utrzymują drób rzeźny i to oni mnie zarazili pasją do tej działalności - wyjaśnia hodowca. Chów drobiu odbywa się w cyklu 6-tygodniowym. - Po sprzedaży kurczaków dajemy sobie 2 tygodnie na sprzątanie i dezynfekcję, po czym jest nowy wsad - opowiada Kostrzewa.
Zdjęcia i więcej informacji na kolejnych stronach.
- 1/8
- następne zdjęcie