Jak plonują buraki? Ile zarobią na nich plantatorzy? [RAPORT]
Niska zawartość cukru - tym przede wszystkim cechuje się obecny sezon dla buraków cukrowych. Jak plantatorzy oceniają pierwsze zbiory? Jakie warunki zaproponowały im cukrownie?
Tak korzystnych lat, jak te sprzed 2016 roku, pod kątem opłacalności buraka cukrowego już raczej nie będzie. Limity cukrowe narzucone na kraje i poszczególne spółki cukrowe dawały plantatorom gwarancję zysków na dość wysokim poziomie. Uwolnienie rynku doprowadziło do zwiększenia podaży cukru i tym samym spadku jego wartości. A to z kolei odbiło się na rentowności produkcji buraków. Stawki za nie spadły poniżej, jeszcze wówczas obowiązującej, ceny referencyjnej, która wynosiła 26,29 euro za tonę.
Nie ma co liczyć także na podział nadwyżki z tytułu sprzedaży cukru powyżej określonej ceny, która odpowiada cenie gwarantowanej za buraki. W umowie w ostatnich trzech latach przy cenie gwarantowanej za buraki 24 euro za tonę ewentualna dopłata była przewidziana przy średniej cenie sprzedaży cukru powyżej 400 euro za tonę cukru.
- Cena rynkowa cukru jest jednak znacznie niższa niż w latach kwotowania. Cena referencyjna cukru, od której następował moment podziału nadwyżki, w starym systemie wynosiła 440 euro za tonę przy cenie minimalnej za buraki 26,29 euro za tonę, natomiast w tej chwili średnie ceny uzyskiwane przez producenta cukru są poniżej 400 euro/t - wyjaśnił Antoni Grzebisz, członek zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Lesznie (Wielkopolska), który odstawia buraki do Pfeifer&Langen.
375 euro/t - tyle wynosiła średnia cena sprzedaży cukru luzem i big bag przez producentów cukru w Polsce w czerwcu 2020 roku
Biorąc jednak pod uwagę rosnący areał uprawy tej rośliny w Polsce, można sądzić, że nadal nie jest najgorzej. Jak podaje Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w sektor zainwestowało w tym roku 29,5 tys. rolników, którzy obsiali łącznie 251 tys. ha (w 2019 r. areał zasiewów wyniósł prawie 241 tys. ha).
Warto jednak podkreślić, że sama liczba zainteresowanych z roku na rok spada. Jeszcze w 2017 roku zdecydowało się na to ponad 34 tys. rolników, rok później - 33 tys., a w roku ubiegłym mniej niż 31 tys. plantatorów.
Produkcja buraków cukrowych w Polsce
2017/2018 |
2018/19 |
2019/20 |
2020/2021 |
|
Liczba plantatorów |
34 275 |
32 989 |
30 643 |
29 500 |
Areał zasiewów (ha) |
230 800 |
239,4 |
240 794 |
251 000 |
Areał kontraktacji na gospodarstwo(ha) |
6,7 |
7,27 |
7,86 |
8,5 |
Plon buraków (t/ha) |
68,1 |
59,7 |
57,45 |
* |
Produkcja buraków (tys. t) |
15 722,2 |
14 301,8 |
13 834,3 |
* |
Polaryzacja (%) |
16,5 |
17,75 |
16,93 |
* |
Plon cukru (t/ha) |
10,0 |
9,29 |
8,58 |
* |
Produkcja cukru (tys. t) |
2 313,1 |
2 191,3 |
2 065,3 |
2 100,00 |
* Szczegółowe dane i wyniki będą znane po zakończeniu kampanii w styczniu 2021 r.
Źródło: KZPBC