Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Tego zabiegu w rzepaku nie można już absolutnie robić. KE zakazała

Tego zabiegu w rzepaku nie można już absolutnie robić. KE zakazała

Uprawy - Inne uprawy 9 czerwca 2025 06:01 Marianna Kula
Z szacunków KZPRiRB wynika, że w Polsce zabiegu wyrównania dojrzewania rzepaku przed żniwami wymaga tylko ok. 15% powierzchni uprawy
Z szacunków KZPRiRB wynika, że w Polsce zabiegu wyrównania dojrzewania rzepaku przed żniwami wymaga tylko ok. 15% powierzchni uprawy
Źródło: M.Kula
W tym sezonie rzepaku nie można dosuszać glifosatem. Czy stanowi to problem? Co na ten temat mówią rolnicy? Z szacunków Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych wynika bowiem, że jedynie ok. 15% upraw wymaga desykacji.
Spis treści:

    Kilkanaście miesięcy temu weszło w życie rozporządzenie wykonawcze KE nr 2023/2660 z dnia 28 listopada 2023 r. “w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011”. Wynika z niego, że środki zawierające glifosat, można stosować jedynie w charakterze chwastobójczym, a nie  - „do osuszania w celu kontrolowania momentu zbioru lub optymalizacji omłotu”.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Zabieg wyrównania dojrzewania rzepaku - jaki procent plantacji go potrzebuje?

    Z szacunków KZPRiRB wynika, że w Polsce zabiegu wyrównania dojrzewania rzepaku przed żniwami wymaga tylko ok. 15% powierzchni uprawy. Tej kwestii nie bagatelizuje jednak prof. Marek Mrówczyński z Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego. - Glifosat pozostaje ważnym środkiem chwastobójczym, o co zabiegała branża rolnicza, tym niemniej w kontekście wyrównywania stanu dojrzewania łuszczyn przed zbiorami rzepaku należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią agrotechnikę, która ograniczać będzie tzw. wtórne zachwaszczenie na wiosnę, a także chronić plantacje przed porażeniem szkodników, co łącznie istotnie zmniejsza potrzebę desykacji. W Polsce od 2024 roku w technologii uprawy rzepaku ozimego będzie można stosować glifosat tylko przed siewem, czyli na tzw. "zielone ściernisko", co dotyczy zebranego przedplonu. Dbałość o plantację rzepaku zaczynamy od doboru odpowiedniej odmiany i w tym zakresie niezwykle ważny jest wybór odmiany z wrodzoną odpornością na pękanie łuszczyn” - zaznaczał prof. Marek Mrówczyński*.

    KE zakazała glifosatu do desykacji rzepaku. Jak na to wszystko zapatrują się rolnicy?

    Tomasz Brodowicz, rolnik z miejscowości Boczkowice w woj. małopolskim, który gospodaruje na areale ok. 200 ha (mniej więcej ¼ tego areału zajmuje rzepak), mówi, że nie desykował rzepaku od lat, nawet, gdy była taka możliwość. - To nie ma sensu - podkreśla farmer. - Odkąd stosuję bakterie do ochrony roślin,  zarówno rzepak, jak i kukurydza,  pszenica także, łatwiej się wymłacają podczas zbioru - to po pierwsze. Druga rzecz jest taka, że dzięki tym bakteriom rośliny szybciej dojrzewają i nie dzieje się tak, jak w poprzednich latach, kiedy szły jakieś mocne “grzybówki” w rzepaku na płatek - wówczas górna część łanu była dojrzała, a dolna zaś tak mocno zielona, że czuć było podczas zbioru, że te rośliny nie są takie, jak trzeba - mówi pan Tomasz. Zwraca przy tym uwagę na jeszcze jedną ważną rzecz w tym aspekcie: - Wilgotność rzepaku, chronionego bakteriami, przy zbiorze - w stosunku do rzepaku z technologii, jaką stosowałem wcześniej (a więc chemicznej ochrony - przyp.red.) - była o 5% procent niższa. W plonie, jego wysokości, natomiast między jedną, a drugą technologią nie było różnicy - tłumaczy plantator.

    Nie bez znaczenia, zdaniem rolnika, jeśli chodzi o osypywanie się nasion podczas zbioru, jest czynnik odmianowy. - Przede wszystkim, według mnie, w tej kwestii liczy się jednak zdrowotność roślin. Jak będzie zdrowa roślina, ona nie będzie się otwierać - uważa rolnik.  Podkreśla jednocześnie, że jest zwolennikiem, co zresztą wybrzmiało już wcześniej, “niestandardowych” metod ochrony rzepaku. - Od tego sezonu zamiast różnych dziwnych nawozów, aminokwasów, zacząłem używać melasy buraczanej do zabiegów. Wydaje mi się, że przez tę melasę miałem dobrze zagęszczone soki w roślinach i to prawdopodobnie wpłynęło pozytywnie na przetrzymanie tych chłodów i tej suszy, z jakimi mieliśmy ostatnio do czynienia, bo wody ewidentnie na polach brakuje - zaznacza rolnik. Farmer wspomina jednocześnie o tym, że melasę pierwszy raz zastosował przede wszystkim jako adiuwant do glifosatu, nie zaś - jako substancję odżywczą. Było to jesienią. - Zrobiłem to na kilku polach na próbę. Wcześniej dotarłem, tak w ogóle do amerykańskiej publikacji na ten temat tego, że rośliny o dużej zawartości cukru w sokach komórkowych, są bardziej odporne na patogeny i troszkę mniej atakowane przez insekty - opowiada producent rzepaku.

    Melasa została zastosowana właściwie we wszystkim uprawach, jakie prowadzi pan Tomasz, wśród nich jest chociażby soja czy kukurydza. - Zostawiłem tylko kilka poletek bez niej - żeby porównać później rośliny i ich plonowanie - tłumaczy nasz rozmówca. Kiedy i w jakich ilościach melasa została zastosowana na jego plantacjach rzepaku? - Na poczatku marca, gdy wykonywałem zabieg na chowacza, “poszła” pierwsza dawka. W sumie aplikowaliśmy 20 l/ha. Na uwadze należy mieć to, że litr waży 1,3 kg. W sumie więc zastosowaliśmy melasy 30 kg/ha - opowiada nasz rozmówca. Drugi raz rzepak otrzymał melasę w fazie wydłużania pędu głównego. Aplikowano ją razem z bakteriami. - Trzeci raz melasa “poszła” wraz zabiegiem na słodyszka. Czwarty z kolei, gdy będę wykonywał zabieg na płatek - relacjonuje nasz rozmówca. 

    Na temat desykacji rzepaku wypowiada się też Arkadiusz Konieczny, rolnik z miejscowości Chwalibogowo k. Wrześni w Wielkopolsce, który gospodaruje na 170 ha. Ponad 10 lat temu postawił na system bezorkowy. Uprawia tak m.in. rzepak ozimy. Do pługa nie zamierza już wracać, choć maszyna nadal stoi na podwórku. - Czy brak desykacji glifosatem stanowi problem? Powiem tak: jest możliwość ubezpieczenia upraw, więc korzystam z tej możliwości, dzięki temu mogę spać spokojniej - mówi farmer z Chwalibogowa. Wspomina jednocześnie o tym, że o rośliny należy zatroszczyć się już na początku sezonu, m.in. poprzez odchwaszczannie pola (łan rzepaku ozimego pozbawiony chwastów jest bardziej przewiewny, zmniejsza się w ten sposób wilgotność łanu, a tym samym zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób), a nie -  jego końcu. Rolnik zwraca również uwagę na to,  że w przypadku desykacji glifosatem znaczne zniszczenia można było zauważyć w ścieżkach przejazdowych. Wówczas bowiem łuszczyny otwierały się, co prowadziło do osypywanie się prawie dojrzałych nasion.

    Przeciwnikiem desykacji glifosatem rzepaku jest Wojciech Oleś, rolnik z miejscowości Bielsk k. Torunia. Prowadzi on gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 300 ha (w tym dzierżawy). Obejmuje ono gleby od klasy III a do IV b. Ziemie leżą w dwóch województwach: kujawsko-pomorskim i pomorskim. Nasz rozmówca specjalizuje się m.in. w uprawie rzepaku ozimego. Robi to już ponad 25 lat  i nie zamierza - absolutnie - z tego rezygnować,  choć w tym sezonie zasiał rzepak jedynie na areale ok. 21 ha. - Tak się po prostu pola ułożyły - tłumaczy farmer. 60 ha - taką powierzchnię rzepak zajmuje zazwyczaj w gospodarstwie pana Wojciecha. W sprawie glifosatu wypowiada się następująco: - Uważam, że jak ograniczamy jego stosowanie, to wpłynie to korzystnie zarówno na środowisko, jak i zdrowie nas - konsumentów.

    Pan Wojciech zwraca też uwagę na to, że dbałość o plantację rzepaku zaczyna się już w momencie jej zakładania. - Wówczas trzeba dążyć do tego, żeby pole było wolne od chwastów - podkreśla farmer z Bielska. Co natomiast ze zbiorem? - Tu ważna jest cierpliwość. Warto wyczekać ten właściwy moment, choć czasami korci, by wyjechać w pole, gdy na sąsiednich plantacjach widać już kombajny. Ostatnie lata pokazały jednak, że nie warto się spieszyć. Im bardziej rzepak “przestany”, tym suchszy  - komentuje farmer. Mówi również o tym,  że rzepak, który nie był desykowany, zazwyczaj daje lepszej jakości nasiona i wyższy plon.

    *Źródło: “Glifosat zakazany w desykacji rzepaku”, PSPO, dostęp: 16 maja 2025 r. 

     

    • Tagi:
    • desykacja
    • glifosat
    • rzepak
    Marianna Kula
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Dlaczego liście rzepaku żółkną?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?

    15 października 2025
    Uprawy

    Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?

    28 września 2025
    Uprawy

    To powoduje 40 procent straty w plonowaniu rzepaku

    20 września 2025
    Dla domu

    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    13 września 2025
    Uprawy

    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?

    12 września 2025
    Uprawy

    Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?

    4 września 2025
    Inne uprawy

    Mają 1300 ha. Rzepak sieją na 400 ha. Nie obyło się bez przygód w tym roku

    2 września 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Uprawy
    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności