Szparagi zaczęły się wcześniej i powinny się opłacić
Zbiory trwają u nas ok. 2 miesiące - od połowy kwietnia do początku lata. Szparagi wymagają słonecznego stanowiska, osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, gleba piaszczysto-gliniasta (należy unikać ciężkich, podmokłych). Przygotowuje się je jesienią, stosując nawozy organiczne: obornik, kompost lub humus. Istotne jest odpowiednie pH (6-7,5) i dostateczny poziom wapnia. Szparagownia może przetrwać nawet 10-15 lat. Warto więc zainwestować czas i starannie ją przygotować oraz dobrze zaplanować dla niej miejsce.
Uprawa jest czasochłonna, zbiór - ręczny, ale powinno się opłacić
Uprawa szparagów jest czasochłonna, wymaga cierpliwości, ale powinna się opłacić. Bardzo pracochłonny jest zbiór odbywający się ręcznie. Najlepiej wcześnie rano, zanim słońce zacznie przygrzewać. Szparagi odrastają, więc można zbierać je przez cały sezon. Plantatorzy coraz częściej narzekają na brak ludzi do tej wymagającej pracy. Powierzchnia upraw szparagów w Polsce niewiele się zmienia - wynosi około 2.300 ha, tylko w 2021 r. przekroczyła 2.500 ha.
Coraz bardziej popularne szparagi zielone
Coraz większą popularnością cieszą się w Polsce szparagi zielone. Swój kolor zawdzięczają słońcu, w odróżnieniu od białych, które rosną wyłącznie pod ziemią w specjalnie przygotonych pryzmach czyli szparagowniach. Te zielone są drobniejsze i bardziej delikatne. Można je gotować na parze lub smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni - najlepiej grillowej. Są wtedy chrupiące.
Wartość energetyczna szparagów to ok. 20 kcal (100 g). Stanowią źródło białka, witamin, kwasu foliowego czy błonnika. Mają więc korzystny wpływ na nasze zdrowie, szczególnie te zielone.