Postawił na technologię Claas Shredlage®. Zwiększył wydajność mleczną krów
Kamil Wawrów, rolnik z miejscowości Kromolice w pow. gostyńskim (woj. wielkopolskie), gospodaruje wraz z synami - Ernsetem oraz Erykiem - na areale 70 ha (dominują ziemie klasy III i IV). Samej kukurydzy farmer sieje 35 ha (roślina ta jest wiodącą w jego gospodarstwie). Aktualnie stado bydła pana Kamila liczy 300 sztuk, w tym 120 krowy dojne.
Kiszonka dla zwierząt w gospodasrwtwie pana Kamila jest przygotowywana w technologii Claas Shredlage®, która polega na dłuższym cięciu sieczki na 2,5 - 3 cm oraz na maksymalnym roztarciu masy przez gniotowniki w sieczkarni. Analiza kiszonki na farmie wykazała zawartość skrobi na poziomie 43,2% w suchej masie, gdzie wartości standardowe wynoszą 30-40%, przy zawartości suchej masy 34,5%. Rolnik jest zadowolony z jej strawności, ponieważ testy na sitach kałowych nie wykazują pozostałości niestrawionej kiszonki.
Dzięki powyższemu rozwiązaniu udało się zwiększyć wydajność mleczną krów.
Odmiana, z której została przygotowana “rekordowa kiszonka”, to SY Amforę o FAO 260-270. Należy ona do programu hodowlanego Powercell® odmian o podwyższonej strawności włókna oraz bardzo wysokiej zawartości skrobi.
Czytaj także: