Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Padł rekord. To najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej

Padł rekord. To najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej

Uprawy - Inne uprawy 12 lutego 2025 09:54 Oprac. Marianna Kula Aktualizacja: 12 lutego 2025 11:01
Rekord w kampani cukrownieczej 2024/2025
Rekord w kampani cukrownieczej 2024/2025
Źródło: Canva
W kampanii 2024/2025 krajowi producenci cukru wyprodukowali rekordowo dużo cukru. Jest to najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej w Polsce. Ile dokładnie wynosi?
Spis treści:

    Związek Producentów Cukru w Polsce podsumował kampanię cukrowniczą 2024/2025.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najwyższy wyniki w historii branży cukrowniczej

    Kampania cukrownicza 2024/2025 rozpoczęła się 22 sierpnia 2024 roku w cukrowni Glinojeck, należącej do Pfeifer & Langen Polska S.A. Zakończenie krojenia buraków cukrowych miało miejsce 3 lutego 2025 roku, a dokonała go cukrownia w Strzelinie, należąca do Suedzucker Polska S.A. Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł 135 dni, co jest wynikiem zbliżonym do zeszłorocznego. Plony w omawianej kampanii wyniosły średnio 67,19 ton z hektara. Jest to wynik 5% lepszy niż w zeszłym roku. W zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 26.126 rolnikami, od których zakupili 18.430.271 ton buraków. Oznacza to osiągnięcie poziomu, wcześniej niespotykanego. W kampanii 2024/2025 krajowi producenci cukru wyprodukowali 2.577.822 ton cukru. Jest to najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej w Polsce.

     

    Warunki pogodowe 2024 dla buraka cukrowego

    Stosunkowo wysokie temperatury powietrza, umiarkowane opady i ogrzanie gleby do temperatury przekraczającej 5˚C w marcu umożliwiły rozpoczęcie upraw przedsiewnych i siewów jeszcze przed połową miesiąca. W niektórych regionach miały miejsce większe ilości opadów w trakcie siewów w porównaniu z poprzednimi latami. Lokalne intensywne opady oraz spadki temperatur wydłużyły okres siewów i przełożyły się również na ilość przesiewów z tytułu zaskorupień oraz uszkodzeń mrozowych. Znaczące przymrozki w części kraju, nawet do -7°C, wystąpiły pod koniec kwietnia. Nie spowodowały jednak znaczących uszkodzeń buraków. Warunki meteorologiczne w okresie wegetacji buraków należy uznać ogólnie za sprzyjające rozwojowi roślin. Średnie temperatury miesięczne w okresie kwiecień – wrzesień były wyższe od średnich wieloletnich. W niektórych regionach w kwietniu nastąpiło załamanie pogody z wyraźnym obniżeniem temperatur względem średniej wieloletniej oraz nocnymi spadkami temperatur poniżej 0˚C. Wysokie temperatury w lipcu i sierpniu oraz występujące w tym okresie opady sprzyjały wegetacji buraków, ale i dynamicznemu rozwojowi chorób grzybowych. Czasami deficyt opadów wystąpił w okresie przypadającym na wykonywanie zabiegów herbicydowych, co wpływało na ich skuteczność prowadzonej ochrony.

    Czytaj też:
    Temu rolnikowi, mimo wszystko, kalkuluje się uprawiać buraki. Tłumaczy, dlaczego

    Ponadto opady często miały charakter nawalny o lokalnym zasięgu, powodując zalania i zamulenia plantacji oraz uszkodzenia w skutek gradobić. Warunki panujące na niektórych plantacjach były bardzo korzystne do rozwoju chwościka. Nastąpiła bardzo silna presja ze strony tej choroby na przełomie sierpnia i września przy średniej skuteczności zabiegów fungicydowych. W wielu regionach kraju warunki pogodowe podczas zbioru buraków były dobre. W okresie tym nie występowały opady na tyle intensywne i długotrwałe by uniemożliwić kopanie i proces odbioru surowca z plantacji. Podczas zbiorów oraz odbioru surowca utrzymywały się dodatnie temperatury. Nie występowały drastyczne wahania temperatur z okresami silnych mrozów, które mogłyby utrudnić zbiór oraz obniżyć jakość przerobową składowanych na pryzmach korzeni. W niektórych regionach miały miejsce intensywne opady (szczególnie na Śląsku) lub z drugiej strony bardzo suche warunki, utrudniające zbiory. Lokalnie miały miejsce okresowe zalania. Nie było okresów silnych mrozów i dużej pokrywy śnieżnej. Wykopywany surowiec miał niższe zanieczyszczenie w porównaniu do roku 2023.

    Warunki do uprawy buraka cukrowego 2024

    Pierwsze siewy rozpoczęły się w połowie marca. W niektórych rejonach zakończyły się w połowie kwietnia. W innych opady i spadki temperatur wydłużyły siewy do pierwszych dni maja. Przesiewy były spowodowane głównie przez zamulenia i zaskorupienia gleby, uszkodzenia mrozowe, działanie szarka komośnika, zawiania i wycięcia siewek. Dobre uwilgotnienie i ogrzanie gleb sprzyjało równomiernym i szybkim wschodom buraków. Lokalnie intensywne opady deszczu oraz duży zapas wody z opadów zimowych utrudniał właściwe przygotowanie części pól pod zasiewy, co skutkowało powstawaniem zaskorupień i wydłużonymi piętrowymi wschodami, a w ostateczności koniecznością przesiewów. W początkowych fazach wzrostu buraki były silnie atakowane przez szkodniki takie jak: pchełki, mszyce i szarek komośnik. Warunki wegetacji w pierwszej części sezonu sprzyjały szybkiemu wzrostowi buraków, które na większości plantacji zwierały międzyrzędzia do połowy czerwca. Od maja do połowy września występowały okresowo niedobory wody, ale objawy suszy były widoczne tylko krótkotrwale na niewielkich obszarach. Na przełomie czerwca i lipca obserwowano naloty skośnika buraczaka oraz pierwsze objawy występowania chwościka na plantacjach. Lipcowe i sierpniowe opady, które wystąpiły w większości rejonów plantacyjnych sprzyjały przybieraniu masy korzeni oraz umożliwiły odbudowę aparatów liściowych w rejonach, których opady wcześniej nie występowały w dostatecznej ilości. Od opadów z połowy września wilgotność gleby była wysoka, co przy braku wyraźnego ochłodzenia przedłużało okres wegetacji. Takie warunki sprzyjały wzrostowi masy, ale nie zwiększaniu polaryzacji. Na początku wegetacji występowało znaczne nasilenie szkodników wczesnych faz rozwojowych (pchełka, mszyca, szarek), w późniejszym okresie śmietka i lokalnie skośnik. Spowodowało to duże zużycie insektycydów. Zwykle stosowano minimum dwa zabiegi insektycydami. Używano preparatów opartych między innymi o następujące substancje aktywne: acetamipryd, deltametryna, flonikamid, taufluwalinat. Skuteczna walka z zachwaszczeniem wymagała przeważnie wykonania 3-4 zabiegów przeciwko chwastom dwuliściennym oraz opcjonalnie jednego przeciwko jednoliściennym. Ochronę herbicydową prowadzono z wykorzystaniem pełnego spektrum dostępnych substancji aktywnych (po raz ostatni triflusulfuron metylu), wspomaganych adiuwantami podnoszącymi skuteczność zabiegów. Buraki uprawiane w technologii Conviso Smart były chronione herbicydem Conviso One.

    Czytaj też:
    Plantatorzy buraka cukrowego powinni być zadowoleni. Szykuje się dużo nowego

    Chwościk początkowo rozwijał się wolno, jednak od końca lipca warunki pogodowe spowodowały, że presja chwościka była wyjątkowo duża. Zwykle wykonywano dwa lub trzy zabiegi fungicydami. Do ochrony przed chwościkiem wykorzystywano preparaty posiadające w składzie substancje aktywne, takie jak: azoksystrobina, fenpropidyna difenkonazol, tetrakonazol, mefentriflukonazol. Lokalnie konieczne było stosowanie fenpiroksymatu – jedynej substancji aktywnej dopuszczonej do zwalczanie przędziorka chmielowca w buraku cukrowym. W czerwcu wystąpiła silna presja ze strony chwościka burakowego na południu i wschodzie kraju. W lipcu zaatakowane plantacje obserwowano już prawie we wszystkich regionach kraju. Bardzo sina presja chorób grzybowych liści wystąpiła w drugiej połowie sierpnia oraz w wrześniu. Część plantacji niestety z tytułu porażenia odbudowywała nową rozetę liściową. Brak nadmiaru wody w glebie w lecie spowodował, że choroby korzeni występowały w minimalnym nasileniu. Dopiero po wrześniowych opadach, w niektórych rejonach występowały podtopienia co powodowało nasilenie chorób korzeni.

     

    Źródło: Związek Producentów Cukru
    • Tagi:
    • buraki cukrowe
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Plantator krytykuje odbiór buraków. "Nerwy zaczynają puszczać"

    15 października 2025
    Uprawy

    Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?

    3 października 2025
    Inne uprawy

    Nordzucker Polska rusza z kampanią cukrowniczą. Jakie prognozy plonowania?

    9 września 2025
    Inne uprawy

    Rozpoczyna się właśnie wyjątkowa kampania buraczana

    28 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?

    25 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?

    20 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie

    18 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Plantacje buraka cukrowego narażone na nowego wroga

    18 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Rolnik do premiera: nie wytrzymamy tej konkurencji! Co mu odpowiedział Tusk?
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Uprawy
    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności