Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
      Jeśli rolnik nie zrobi tego na czas, zmniejszą mu dopłaty
      Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży
      Czy prognozy niskich cen zbóż ze żniw 2025 ożywią handel starym ziarnem?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
      Nie przegap tego zabiegu w czerwcu. Rododendron pięknie zakwitnie na wiosnę
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA? Alarmujące wyniki

Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA? Alarmujące wyniki

Uprawy - Inne uprawy 26 kwietnia 2025 05:48 Joanna Kamińska
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone TFA
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone TFA
Źródło: Adobe Stock
Europejskie wina są powszechnie zanieczyszczone kwasem trifluorooctowym (TFA), wynika z najnowszego badania. Jego autorzy ostrzegają przed niebezpiecznymi skutkami i wskazują na konieczność przeciwdziałania temu zjawisku. O sprawie informuje serwis Politico.
Spis treści:

    Wyniki badania opublikowano 23 kwietnia w raporcie Pesticide Action Network (PAN Europe), sieci organizacji pozarządowych pracującej nad ograniczeniem stosowania niebezpiecznych pestycydów i zastąpieniem ich ekologicznymi rozwiązaniami. Raport nosi tytuł „Wiadomość z butelki. Gwałtowny wzrost skażenia TFA w całej UE”. Przeanalizowano w nim 49 win, w tym zarówno produkty konwencjonalne, jak i organiczne.

    Czytaj też: To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    TFA zagrożeniem dla środowiska

    Kwas trifluorooctowy (TFA) jest toksyczną substancją chemiczną, która nie ulega naturalnemu rozkładowi. Stanowi niezwykle trwały produkt uboczny PFAS, czyli grupy sztucznych substancji chemicznych powszechnie określanych jako „wieczne chemikalia”.

    PFAS znaleźć można w części pestycydów rolniczych, ale także np. w piankach gaśniczych czy nieprzywierających naczyniach kuchennych. Chociaż cenione są za swoją trwałość, to jednak nie ulegają rozkładowi oraz odporne są na działanie wody, ciepła i oleju. Ich kumulowanie się w środowisku i organizmach żywych zwiększa ryzyko zachorowania na raka, uszkodzenia wątroby i układu rozrodczego.

    Czytaj też:
    Ile będą kosztowały truskawki w tym roku? Aktualne ceny są wysokie

    Europejskie wina są coraz bardziej zanieczyszczone TFA

    Najwięcej pestycydów, a zwłaszcza fungicydów, w europejskim rolnictwie zużywanych jest w związku z produkcją wina. To w winnicach gromadzi się wiele chemikaliów. Winogrona są bowiem wyjątkowo narażone na choroby grzybowe i w związku z tym w trakcie całego sezonu wegetacyjnego wymagają częstych oprysków. Część z nich wykonywana jest przy użyciu pestycydów zawierających związki PFAS.

    Z wyników badań opublikowanych przez PAN Europe, jak informuje Politico, wynika, że w winach wyprodukowanych przed 1988 rokiem nie wykryto TFA. Jednak od tego czasu poziom skażenia nieustannie wzrastał. W winach z lat 2021-2024 osiągnął poziom 320 mikrogramów na litr, czyli ponad 3000 razy wyższy niż prawny limit UE dla pozostałości pestycydów w wodach gruntowych. Wzrost ten, według autorów badania, związany jest z wykorzystaniem na coraz większą skalę pestycydów na bazie PFAS, a także nowszych fluorowanych czynników chłodniczych.

    Tendencję do niższych stężeń TFA wykazywały wina organiczne. Jednak i one nie były całkowicie wolne od tego rodzaju zanieczyszczeń. Szczególnie wysokim poziomem TFA wyróżniały się wina z Austrii.

    Czytaj też: Duża część użytków rolnych w Polsce zagrożona erozją. Jak jej zapobiegać?

    Zanieczyszczenie europejskich win TFA: „To czerwona flaga, której nie należy ignorować”

    - To czerwona flaga, której nie należy ignorować. Ogromne nagromadzenie TFA w roślinach oznacza, że ​​prawdopodobnie spożywamy znacznie więcej tego wiecznego związku chemicznego z pożywieniem, niż wcześniej zakładano – przyznał cytowany przez Politico Helmut Burtscher-Schaden z austriackiej organizacji pozarządowej Global 2000, który kierował badaniami.  

    Podobne wyniki do tych opublikowanych przez PAN Europe uzyskał w niezależnym badaniu Michael Müller, profesor chemii farmaceutycznej i medycznej na Uniwersytecie we Fryburgu. Zwrócił on uwagę, że problem zanieczyszczonych win jest już problemem globalnym, a obecnie nie ma już win niezanieczyszczonych. TFA są na tyle wszechobecne w środowisku, że nawet rolnictwo ekologiczne nie jest w stanie w pełni się przed nimi zabezpieczyć.

    Czytaj też: Wyrzucanie śmieci po nowemu. Potrzebny kod QR i kosze za 2 miliony zł 

    Pestycydy PFAS: Aktywiści żądają zakazu ich stosowania

    Jak donosi Politico, wnioski płynące z raportu przedstawionego przez PAN Europe zakwestionowane zostały przez Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), organizację reprezentującą europejskie firmy winiarskie. W wydanym 24 kwietniu oświadczeniu wskazała ona na małą liczebność próby zastosowanej w badaniu oraz na fakt, że niemal połowa butelek wina pochodziła z Austrii. Ponadto zwróciła uwagę na brak przedstawienia jasnych dowodów, które łączyłyby skażenie wina ze stosowaniem pestycydów. Jednocześnie organizacja wyraziła swoje poparcie dla dalszego dialogu naukowego, w tym dla trwających prac nad ponowną oceną progów zdrowotnych dla TFA, które prowadzi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

    TFA bowiem jeszcze do niedawna, w przeciwieństwie do PFAS, nie było uznawane za szczególnie niebezpieczne dla środowiska i zdrowia. Jednak już badanie z 2021 roku wykazało, że narażenie na TFA wiązać może się z poważnymi wadami rozwojowymi u płodów królików.

    Raport PAN Europe przedstawiony został kilka tygodni przed planowanym głosowaniem państw członkowskich UE w sprawie zakazu stosowania flutolanilu, czyli pestycydu PFAS, który uznany został jako ten, który w znacznym stopniu przyczynia się do emisji TFA. Jednak zdaniem aktywistów, o czym wspomina Politico, Unia Europejska powinna pójść dalej i wprowadzić zakaz stosowania wszystkich pestycydów PFAS.

    Politico zauważa, że wobec tego rodzaju dyskusji, „[…] badanie wina nadaje nowy impuls debatom na temat tego, jak radzić sobie z zanieczyszczeniem chemicznym i chronić europejskie dostawy żywności”.

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • winiarstwo
    • pestycydy
    • zanieczyszczenie środowiska
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Artykuł partnera Uprawy

    VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze

    28 maja 2025
    Pomoc unijna

    Ważą się losy unijnych dopłat dla rolników. "To oznaczałoby koniec WPR"

    28 maja 2025
    Artykuł partnera Newsy

    BIO_REACTION - smak przyszłości prosto z regeneratywnej ziemi

    28 maja 2025
    Uprawy

    Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie

    28 maja 2025
    Uprawy

    BIO_REACTION – przestrzeń, która regeneruje rolnictwo i buduje przyszłość

    26 maja 2025
    Newsy

    W 2024 roku straciliśmy obszar lasów wielkości Panamy. Winne nie tylko rolnictwo

    23 maja 2025
    Prawo i finanse

    UE i Wielka Brytania zawarły nowe porozumienie. Co to oznacza dla rolników?

    23 maja 2025
    Hodowla

    Nowy nabór ARiMR 2025. Nawet 150 tys. zł na poprawę dobrostanu bydła i świń

    21 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
    5 czerwca 2025
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Drób
    Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
    5 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
    5 czerwca 2025
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy