Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
      Rynek świń. Potężne zmiany w cenach
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
      Stadom bydła zagraża kolejna choroba, która dziesiątkuje zwierzęta? Są ogniska
      Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
      Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
      Maszyny rolnicze tańsze o 25%? Nowa pula środków w programie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do wypłacenia 1,6 mld zł. ARiMR informuje rolników, co trzeba zrobić
      Ukraina będzie mogła eksportować do Polski więcej niż zakładano. Oto nowe limity
      Zdecydowano o dodatkowych środkach na pomoc. Skorzystają z nich rolnicy
      Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Urocze kwiaty, które możesz wysiać jeszcze teraz. Będą zdobiły ogród do jesieni
      Upał i susza nie są im straszne. Te rośliny sprawdzą się w gorące lato
      Masz dość much wlatujących do domu? W ten sposób szybko się ich pozbędziesz
      Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnik z Wielkopolski buraka ćwikłowego sieje w poplonie

Rolnik z Wielkopolski buraka ćwikłowego sieje w poplonie

Uprawy - Inne uprawy 24 grudnia 2024 06:57
Rolnik z Wielkopolski buraka ćwikłowego sieje w poplonie
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Polska należy do ścisłej czołówki producentów buraków ćwikłowych w Unii Europejskiej. Powierzchnia uprawy tego warzywa ma tendencję wzrostową. Nie tylko areału z roku na rok przybywa, konsumentów również. Zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem. Trudno sobie wyobrazić wigilię bez barszczu. Stąd prezentujemy sylwetkę Bartosza Szczepańskiego, który buraczki sieje w poplonie.
Spis treści:

    Wartość odżywcza buraczków

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Burak ćwikłowy ma dużą wartość odżywczą i smakową. Zawiera sporo cennych witamin i minerałów.

    Prowadzone badania naukowe potwierdzają zdrowotne korzyści dla organizmu. Częste spożywanie buraków przeciwdziała między innymi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, wpływa na podwyższenie odporności immunologicznej organizmu. Ponadto wykazuje działanie antystresowe oraz spowalnia procesy starzenia komórek.

    Produkcja buraka ćwikłowego u Bartosza Szczepańskiego

    Producentem buraków ćwikłowych jest Bartosz Szczepański, który wspólnie z rodzicami Elżbietą i Remigiuszem prowadzi rodzinne gospodarstwo w miejscowości Popówek w gminie Gołuchów w powiecie pleszewskim.

    - Na powierzchni około 70 ha gruntów własnych i dzierżawionych uprawiamy ziemniaki i warzywa korzeniowe. Sadzimy ziemniaki wczesne i późne. Uprawiamy marchew i pietruszkę, a w poplonie siejemy buraki ćwikłowe. W naszym gospodarstwie warzywo to uprawiamy od wielu, wielu lat. W tym sezonie pod buraki ćwikłowe przeznaczyliśmy powierzchnię 7 ha. Wysialiśmy je na początku lipca po zebranych ziemniakach wczesnych. Nasiona buraków powinny być wysiewane w spulchnioną glebę o strukturze gruzełkowatej, która sprzyja szybkiemu kiełkowaniu nasion. Norma wysiewu uzależniona jest od przeznaczenia plonu korzeni. U nas wysialiśmy 450 tys. nasion/ha – informuje producent.

    Zasadniczo przyjmuje się, że dla buraków przeznaczonych do przetwórstwa  zaleca się wysiewać około 400 tys. nasion/ha a w przypadku świeżego rynku gęstość siewu wynosi od 600 do 800 tys. nasion/ha.

    Najbardziej pożądane są buraki o kalibrażu 6-9 cm. Nasiona niezależnie od przeznaczenia powinny odznaczać się wysoką zdolnością wschodów w celu otrzymania optymalnej obsady roślin w polu. Należy zaznaczyć, że kształtne korzenie i dobra jakość plonu nie zależy wyłącznie od odmiany rośliny, ale również od przygotowania warunków do jej wzrostu.

    Burak ćwikłowy. Wymagania glebowe

    Burak ćwikłowy nie ma zasadniczo dużych wymagań, jeśli chodzi o rodzaj gleb. Preferuje gleby piaszczysto-gliniaste, bogate w próchnicę i zasobne w wapń. Najlepsze są gleby o pH w granicach 6,0 – 7,5 Zbyt niskie pH gleby może być przyczyną słabych wschodów i zamierania siewek.

    Producent podkreśla - burak ćwikłowy wysiany po ziemniakach miał dobre stanowisko.

    - Została wykonana tylko lekka uprawa,  a sama gleba była wilgotna i dobrze spulchniona. Wykonaliśmy orkę i wałowanie. W związku z tym, że gleby mamy słabsze, to siew buraków wykonujemy zawsze w delikatną gruzełkę. Zastosowany w tym sezonie płytki siew bardzo pomógł roślinom, ponieważ opady deszczu, które nastąpiły po zasiewach, trochę nam zasklepiły ziemię. Mieliśmy obawy, jak będą wyglądały wschody, ale właśnie ten płytki siew pozwolił nasionom szybko skiełkować i wschody były bardzo dobre – podkreśla Bartosz.

    Burak ma wysokie wymagania wodne. Wilgotność gleby powinna być utrzymywana na poziomie 60–70% pełnej pojemności wodnej. Największa ilość wody potrzebna jest roślinie w fazie kiełkowania i formowania korzeni. Większość gruntów w gospodarstwie jest nawadniana. Przekłada się to na uzyskiwanie wysokiej jakości plonu handlowego.

    CZYTAJ TAKŻE: Rolnik z Kościelnej Wsi rządzi gminą i produkuje ziemniaki [VIDEO]

    Oferta 50 odmian buraka ćwikłowego z różnym przeznaczeniem

    Wybór odmiany uzależniony jest od jej przeznaczenia. Producenci mają do wyboru prawie 50 odmian buraków ćwikłowych przeznaczonych na zbiór pęczkowy, do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa lub do przechowywania.

    Ciekawie przedstawia się również kolorystyka burka ćwikłowego. Korzenie tych warzyw występują w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej. Wszystko uzależnione jest od barwy miąższu i koloru skórki. Rynek oferuje buraki w kolorze żółtym, pomarańczowym, różowym a nawet białym. Takie mało buraczane kolory zapewne przykują uwagę niejednej osoby, a przy tym nie spowodują przebarwień na dłoniach, ponieważ nie zawierają cennej betainy. Ale…amatorzy nowości na pewno będą zadowoleni!

    A na jaką odmianę zdecydowali się państwo Szczepańscy?  

    – Wysialiśmy odmianę Monty. Jest to mieszańcowa odmiana buraka ćwikłowego o okrągłym kształcie polecana na świeży rynek oraz do przetwórstwa. Jej okres wegetacji wynosi około 100 dni. Cechuje ją intensywnie głęboka czerwona barwa, co zawdzięcza bardzo wysokiemu ekstraktowi betainy oraz cukrów. Odmiana Monty ma zdrowe ulistnienie z wysoką tolerancją na choroby grzybowe. Korzeń o dużej sile wzrostu zachowuje wysokie parametry jakościowe nawet przy większej średnicy. Jest to odmiana polecana do długiego przechowywania, nie traci przy tym parametrów jakościowych – dodaje Bartosz.

    Buraki ćwikłowe są produkowane w uprawie zagonowe. Pozwala to na lepsze wykorzystanie przestrzeni i  ułatwia późniejsze zabiegi agrotechniczne.

    Warzywa korzeniowe uprawiane na redlinach

    W gospodarstwie państwa Szczepańskich od wielu lat warzywa korzeniowe uprawiane są na redlinach.

    Przy wyborze odmian rolnicy stawiają na ich plenność, zdrowotność oraz podatność na choroby.

    - Uprawa na redlinach gwarantuje, że produkt handlowy cechuje się wyrównaniem i lepszą zdrowotnością warzyw korzeniowych. Dodatkowo ta technologia zapewnia dobre podsiąkanie gleby, a tym samym równomierne wschody i wzrost roślin oraz wyższe  plony niż przy uprawie na płasko. Redlina wyniesiona do góry wpływa na szybsze ogrzanie gleby ale niestety także na  szybsze jej osuszanie. Dzięki tej technologii uzyskujemy wysokiej jakości produkt handlowy – dodaje mieszkaniec Popówka.

    Pod uprawę warzyw rolnicy wykorzystują nawigację GPS.

    - Dzięki temu przy formowaniu redlin mamy utrzymane równe odległości między nimi oraz proste rzędy przy wysiewie nasion. Nawigację GPS możemy wykorzystać także przy zmiennym dawkowaniu nawozów, przy orce, zabiegach agregatem uprawowym oraz opryskach. Bardzo jesteśmy zadowoleni z nawigacji, a przy tych warzywach, gdzie mamy dużo redlin, jest to bardzo wskazane. Należy również zaznaczyć, że wpływa to również korzystnie na wizualny wygląd naszych pól  – podkreśla.

    CZYTAJ TAKŻE: Młody gospodarz zarabia na świniach. Teraz żniwuje na całego [VIDEO]

    Chwościk buraka problemem w uprawie

    Czy presja agrofagów w uprawie buraka ćwikłowego była duża w tym sezonie wegetacyjnym?

    Jednym z największych zagrożeń jest chwościk buraka. Choroba ta od kilku lat jest coraz bardziej widoczna na plantacjach.

    - Szarobrunatne plamy z czerwonobrunatną obwódką przy dużym nasileniu powodują, że liście wysychają i ta martwa tkanka wykrusza się. W tym sezonie wykonaliśmy 5 zabiegów na chwościka. Największe szkody chwościk wyrządza w początkowych fazach wzrostu czyli od 1 do 5 liści. Zabiegi zwalczające staramy się wykonywać jak najwcześniej. Pomimo stosowanej rotacji środków chemicznych preparaty w tym sezonie były mało skuteczne – mówi producent.

    Ograniczenie powierzchni asymilacyjnej przez chwościka powoduje znaczne zmniejszenie plonu, a wytwarzanie nowych liści powoduje wydłużanie górnej części korzenia, co go deformuje i obniża jakość.

    Znacznie też spada zdolność przechowalnicza korzeni buraka ćwikłowego oraz rosną starty w trakcie długiego przechowywania. - Profilaktycznie wykonaliśmy również ochronę zapobiegawczą na szkodniki – dodaje Bartosz Szczepański.

    Dobrze przygotowana baza przechowalnicza buraczków

    Uprawiane w gospodarstwie warzywa sprzedawane są w części bezpośrednio z gospodarstwa, a reszta przechowywana jest w zaadoptowanych budynkach gospodarczych i nowo wybudowanych obiektach przechowalniczych. Producenci posiadają chłodnię z trzema komorami chłodniczymi oraz halę i magazyny.

    - Gospodarstwo wyposażone jest w komory do przechowywania warzyw, a ich pojemność to około 1200 ton – informuje pan Bartosz.

    Rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty oraz coraz większe wymagania klientów sprawiają, że gospodarstwa takie jak państwa Szczepańskich decydują się na nowoczesne linie technologiczne z bardzo dużymi możliwościami.

    Buraki ćwikłowe po wykopaniu są przechowywane najpierw w kopcach, a następnie w chłodni. Wiosną, przechowując buraczki w kopcu, możemy być pewni, że taki produkt w momencie ocieplenia i wzrostu temperatury rozpocznie procesy życiowe i warzywa zaczną więdnąć, kurczyć się, stając się produktem niehandlowym.

    Państwo Szczepańscy  „wygrywają” na tym, że mają chłodnie do dyspozycji i w odpowiednim momencie przenoszą tam swój towar.  

    – Sieci, z którymi współpracujemy, wymagają od nas towaru najwyższej jakości, który jest odpowiednio wyselekcjonowany, posortowany i zapakowany. Robimy w swoim gospodarstwie wszystko na „gotowo”. Mamy sprzęt specjalistyczny, dzięki któremu możemy w zależności od ilości przyjętego zamówienia przygotować odpowiednią partię towaru. Wiadomo, że przed świętami jest duże zapotrzebowanie na buraki ćwikłowe i przygotowanie towaru w granicach 200 ton nie stanowi dla nas problemu. Przygotowujemy towar w różnych opakowaniach jednostkowych najczęściej od 3 do 10 kg – opowiada.

    Podczas naszego spotkania pod koniec października plantacja buraków w polu prezentuje się bardzo ładnie. Można przypuszczać, że zostaną uzyskane dobre plony.

    A jakiego zdania jest producent?

    – Mamy samojezdny kombajn GRIMME SF 150-60, który bardzo dobrze sobie radzi. Liczymy, że na „gotowo” zbierzemy około 60 ton z 1 ha. Pomimo presji różnych zagrożeń zapowiada się dobry plon – twierdzi Bartosz Szczepański.

    Duże walory zdrowotne buraka ćwikłowego

    Buraki ćwikłowe są źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych.

    W ostatnich kilku latach spożycie buraczka bardzo dynamicznie wzrasta. Wynika to przede wszystkim z jego wysokiej wartości żywieniowej. Warzywo wykorzystywane jest w suszarnictwie, zamrażalnictwie, do produkcji gotowych sałatek oraz marynat.

    W krajach Europy Zachodniej ogromną popularnością cieszą się soki buraczane – zarówno pasteryzowane, jak i świeże, z dodatkiem soku jabłkowego czy też soku z kiszonych ogórków. Z roku na rok rośnie także popularność buraków gotowanych w vacuum. Produkty tak pakowane mimo upływu czasu zachowują swoje walory odżywcze, smakowe, kolor i wagę.

    CZYTAJ TAKŻE: Ataki wilków, powódź. To był trudny rok dla rolników z Kotliny Kłodzkiej [VIDEO]

    • Tagi:
    • ćwikłowy
    • burak
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Z redakcją współpracuje od wielu lat pisząc artykuły z zakresu tematyki rolniczej i ogrodniczej. Ogromną satysfakcję dają jej rozmowy z ludźmi obdarzonymi talentami, z którymi prowadzi rozmowy o ich pasjach i prezentuje ich dorobek na łamach gazety. Jako pracownik Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka

    8 lutego 2023
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Lokata do 2 mln zł w Ofercie Powitalnej. Ważne do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
    6 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
    6 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy składają wnioski i… zostają w niepewności. Powrócą listy rankingowe?
    6 lipca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
    4 lipca 2025
    Uprawy
    Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
    4 lipca 2025
    Zboża
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
    3 lipca 2025
    Zboża
    Gospodarstwa ucierpiały przez przymrozki i grad. Będzie wsparcie?
    3 lipca 2025
    Nawożenie
    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności