Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie ma na co czekać. O tym najlepiej zdecydować już dziś
      Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
      Ten zasiłek wypłacany jest niezależnie od dochodu. Należy się też rolnikom
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Karp małyszyński króluje na piętnastu stawach

Karp małyszyński króluje na piętnastu stawach

Hodowla - Inne hodowle 22 grudnia 2023 13:00 Ewelina Jamka
Karp małyszyński króluje na piętnastu stawach
Źródło: Agnieszka Idzik-Napiórkowska
Wigilia bez karpia? - w polskiej tradycji to wręcz nie do pomyślenia. Od lat hodowla karpia małyszyńskiego "kwitnie" w okolicy młyna w Małyszynie Dolnym (gm. Mirzec). To ponad wiekowa działalność, którą po przodkach kontynuuje z rodziną Agnieszka Idzik-Napiórkowska.
Spis treści:

    Hodowla karpia małyszyńskiego ma długą tradycję i sięga XIX wieku. Gospodarstwo rybne w miejscu, gdzie dziś na kilkunastu hektarach znajduje się 15 stawów, istnieje od ponad 100 lat. Zapoczątkował ją przodek rodu Franciszek Maciejowicz Gralec, właściciel osady młyńskiej, który do założenia stawów wykorzystał wody ze źródeł bijących w pobliskim lesie oraz płynącej w okolicy rzeczki.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Na początku był jeden staw, młyn i zapora na rzece, która napędzała koło młyńskie. W stawie pływały różne ryby, z czasem na potrzeby rodziny i okolicznej ludności zaczęło się zarybianie stawów karpiem, które stały się powszechnie dostępne. Kupowano je bezpośrednio w gospodarstwie, a także na pobliskim targu w Iłży i Starachowicach - opowiada Agnieszka Idzik-Napiórkowska, która kontynuuje schedę przodków, zajmując się wraz z innymi członkami rodziny hodowlą karpia małyszyńskiego. 

    Karp lubi czystą wode i dobrą paszę 

    Jak mówi, nie jest to skomplikowana hodowla, pod warunkiem, że jest czysta, dobra woda oraz dobra pasza, w tym przypadku ryby karmione są naturalną paszą wytwarzaną w gospodarstwie.

    - Tak się składa, że mamy bardzo dobrą czystą wodę, jesteśmy pierwszym odbiorcą wody, która wypływa z rzeki Małyszyniec - mówi pani Agnieszka dodając, że przygotowana dla ryb pasza, to nic innego jak śrutowane ziarno, które wysypywane jest do stawów trzy razy w tygodniu. - Karp to ryba denna, je w zasadzie wszystko, ale żywi się także roślinami oraz innymi organizmami dennymi. Potrzeba ok. 3 lat, by ryba uzyskała wagę ok. 1,5 kg i nadawała się świąteczny stół.  

    Karpie z małyszyńskich stawów są odławiane tradycyjnie na wędkę przez cały rok. Większy odłów odbywa się raz roku w okresie przedświątecznym, bo przecież w okresie  Bożego Narodzenia nie może zabraknąć słynnej  ryby na wigilijnym stole. 

     

    Mięso karpia delikatne i kruche

    Karp małyszyński, hodowany w Małyszynie Dolnym ma ciało pokryte nielicznymi łuskami o nierównej wielkości. To ryba bocznie spłaszczona, charakteryzująca się dobrym wygrzbieceniem o złocisto-brunatnej barwie. Na przekroju ma kształt owalny, z widoczną masą mięśniową. Jeśli chodzi o walory smakowe, to ma bardzo smaczne mięso, które jest delikatne i kruche.

    Trzeba przyznać, że nasz karp ma niepowtarzalny smak i zapach, pozbawiony zupełnie posmaku mułu czy innych nieprzyjemnych smaków pochodzących z dna stawu - dodaje pani Agnieszka. - To wszystko zawdzięcza czystej, nieskażonej wodzie w stawie zasilanym ze źródeł wybijających w pobliskim lesie. To także zasługa dużej obecności w wodzie planktonu roślinnego, stanowiącego naturalny pokarm ryb. W pobliżu brak jest również pól uprawnych, zanieczyszczeń wód gruntowych. Tradycyjna hodowla oparta o ekologiczny pokarm z własnego gospodarstwa, gwarantują ten specyficzny i niepowtarzalny smak karpia.

    Karp małyszyński został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku w kategorii Produkty rybołówstwa w woj. świętokrzyskim.

    ***

    "Karp małyszyński" na ciepło według przepisu Agnieszki Idzik-Napiórkowskiej

    Składniki: dwa karpie, kasza gryczana prażona, cebula, rodzynki, masło, płatki pszenne lub migdałowe, przyprawy.

    Wykonanie: świeżego karpia, wypatroszonego i natartego solą pozostawiamy na godzinę. Drugiego sprawionego karpia kroimy na dzwonka, smażymy na maśle, obieramy z ości. Dodajemy zeszkloną cebulkę, ugotowaną na sypko kaszę gryczaną, rodzynki, doprawiamy do smaku i wyrabiamy farsz. Faszerujemy rybę, układamy na blasze, posypujemy płatkami migdałowymi lub pszennymi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Podajemy na ciepło.

    • Tagi:
    • hodowla
    • ryb
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo

    22 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik musi zapłacić ogromną karę za zapach z gospodarstwa. Minister reaguje

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób

    6 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój

    14 marca 2025
    Newsy

    Nowa era genetyki w hodowli trzody chlewnej

    10 marca 2025
    Hodowla

    Spadek liczby krów mlecznych przyspiesza

    9 marca 2025
    Bydło i mleko

    Rolniczka, co wie, jak rozpoznać ruję i zreanimować cielaka [VIDEO]

    8 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
    13 grudnia 2025
    Sylwetki
    Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
    13 grudnia 2025
    Przepisy
    Jeździsz ciągnikiem po drodze publicznej? Ten błąd może sporo kosztować. Kara to nawet 1.500 zł
    13 grudnia 2025
    Najnowsze
    Żywienie
    Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
    12 grudnia 2025
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
    11 grudnia 2025
    Drób
    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności