Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
      Jaka cena za buraki? W KGS już wiadomo
      Ziemniaki na wczesny zbiór. Te odmiany wyróżniły się na tle reszty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR właśnie przyjmuje wnioski. Pojedyncze wsparcie to nawet 1,7 mln zł
      Prawo jazdy na ciągnik z przyczepą po nowemu. Ważne zmiany wejdą w życie
      4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
      Będą interwencyjne skupy? Padła zapowiedź kluczowej decyzji dla rolników
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
      Masz na to jeszcze tylko chwilę. Inaczej hortensja za rok nie zakwitnie
      „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów
      To czas na usunięcie mchu z drzew owocowych. Tymi metodami nie zniszczysz kory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń

Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń

Hodowla - Trzoda chlewna 23 czerwca 2014 07:10 Mateusz Kraska Aktualizacja: 7 października 2015 15:33
Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń
Źródło: Fotolia.com
Aminokwasy są składnikiem, na który należy zwrócić szczególną uwagę w układaniu mieszanek pokarmowych dla świń.
Spis treści:

    Aminokwasy są składnikiem, na który należy zwrócić szczególną uwagę w układaniu mieszanek pokarmowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Białko, według definicji książkowej, to suma związków zawierających azot, będących białkiem ogólnym. Białka zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą łańcuchami, tworzącymi polipeptydy, czyli łańcuchy białkowe. Na wielu etykietach pasz można spotkać się z oznaczeniem białko strawne. Jest to termin, który mówi nam, jaki procent białka zostaje strawiony przez układ pokarmowy zwierzęcia. To po prostu różnica między białkiem ogólnym pobranym w paszy, a wydalonym w kale. Wartość takiego białka powinna być większa niż 80% dla młodych świń, a dla osobników starszych powinna przekraczać 76%.

    - Ilość białka, które dostarczamy w dawce może zaważyć na tak ważnych aspektach w hodowli jak zaproszenie. Wielu hodowców zapomina o stosowaniu flushingu. Jest to podawanie w dawce pokarmowej po odsadzeniu paszy o wysokiej zawartości białka oraz energii. W skład takiej dawki flushingowej może wchodzić glukoza oraz mączka rybna (150 g glukozy i 150 g mączki). Mączka jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki flushingowi polepszamy rozwój pęcherzyków jajnikowych i zwiększamy ich liczbę – tłumaczy lek. wet. specjalista chorób trzody chlewnej Wojciech Balcerczyk (Cieśla, powiat oleśnicki).

    Organizm zwierząt hodowlanych zbudowany jest z 21 aminokwasów. Większość z nich są w stanie w wystarczającej ilości same sobie wyprodukować - są to aminokwasy endogenne. Jest jednak pewna grupa aminokwasów, tzw. egzogennych, których organizm sam nie jest w stanie syntezować i musi otrzymać je w formie ostatecznej w odpowiedniej ilości. Do aminokwasów egzogennych należą: lizyna, metionina, treonina, tryptofan, izoleucyna, walina, arginina, histydyna, fenyloalanina i leucyna. I właśnie w tych aminokwasach tkwi tajemnica strawności danego białka.

    Z żywieniowego punktu widzenia nie jest tak bardzo ważne, ile danego aminokwasu zawiera komponent, ale w jakich występuje proporcjach. Często mówi się, że w danym komponencie białko ma dobrą lub wysoką wartość biologiczną. Co to oznacza?

    Aby dany komponent posiadał białko o wysokiej wartości biologicznej, musi - oprócz innych aminokwasów – zawierać aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Białko z pasz pochodzenia roślinnego, w porównaniu z potrzebami organizmu współczesnych genotypów szybko rosnących świń, ma za mało niezbędnych aminokwasów egzogennych w stosunku do sumy pozostałych aminokwasów endogennych. Najczęściej brakuje lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. To jednak lizyna jest aminokwasem najbardziej ograniczającym wartość biologiczną białka pasz dla świń, bo jest jej najmniej. Według prawa minimum Lebiega, proporcje pomiędzy poszczególnymi aminokwasami egzogennymi następujące: (lizyna: metioniny z cystyną: treoniny: tryptofanu): prosięta odsadzone - 100:60:65:18; tuczniki w pierwszym okresie tuczu - 100:65:67:19; tuczniki w drugim okresie tuczu - 100:70:70:20. Utrzymanie tych proporcji umożliwia optymalne wykorzystanie białka paszy, co w konsekwencji wpływa pozytywnie na wskaźniki tuczu przy minimalnym wydalaniu azotu do środowiska.

    Popularnie stosowanym składnikiem mieszanek żywieniowych dla świń są zboża. Zawierają one jednak zaledwie 10 – 14% białka ogólnego. W związku z tym, podobnie jak nasiona roślin oleistych oraz tłuszcze roślinne, uznawane są za pasze energetyczne i wymagają uzupełnienia komponentami wysokobiałkowymi, z których obecnie najpopularniejszym jest poekstrakcyjna śruta sojowa (zawierająca średnio 46% białka ogólnego). Niemal równie wysoką ilość białka zawiera poekstrakcyjna śruta rzepakowa (ok. 40% białka ogólnego). Wysokobiałkowymi komponentami są również rośliny strączkowe (zawierające 22 - 45% białka ogólnego). Obecnie do paszy dodawana jest np. mączka rybna, bogata w wysoko strawne białko albo dodatki pochodzące z plazmy krwi. Aby zwiększyć ilość białka w dawce pokarmowej, stosuje się również koncentraty białkowe, które mogą zawierać od 20 do 50 % białka. Wzbogacane są dodatkowo zestawem aminokwasów, witamin oraz związków mineralnych.

    W procesie żywienia zwierząt niezwykle ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy zawartością białka a związkami energetycznymi zawartymi w paszach. Ich wzajemna zależność ma kluczowy wpływ na ogólny rozwój zwierząt, szczególnie młodych. Energia dostarczana do organizmu pomaga w trawieniu białka w przewodzie pokarmowym. - Każdy hodowca powinien dbać o to, aby był odpowiedni bilans białka strawnego. Gdy dostarczymy zbyt dużą ilość białka i za małą ilość energii, białko nie zostanie w całości strawione. Wtedy niestrawione resztki mogą stanowić doskonałą pożywkę dla bakterii, np. E.coli. Może to prowadzić do choroby obrzękowej, potocznie zwanej obrzękówką - objaśnia Wojciech Balcerczyk.

    Szczególnym rodzajem białek są enzymy. Są to złożone cząsteczki białkowe, pełniące funkcję katalizatora reakcji wewnątrzustrojowych. Mówiąc prościej, są to białka przyspieszające reakcje w organizmie oraz dostarczające energię i związki niezbędne do budowy tkanek, a tym samym regulujące procesy życiowe organizmu. Dodatkami do pasz wspomagającymi procesy trawienne są enzymy wytworzone na bazie grzybów, bakterii i drożdży. Ich odpowiednie dawkowanie jest szczególnie ważne podczas żywienia prosiąt, których przewód pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie ukształtowany, przez co jest o wiele wrażliwszy niż u osobników dorosłych. Ponadto są one korzystne podczas stosowania dodatków zawierających związki powodujące utrudnienia trawienne. Należy pamiętać o odpowiednim doborze enzymów do rodzaju komponentów użytych w paszy oraz o stosowaniu proporcji zalecanych przez producenta. Badania wykazały, że najlepsze przyrosty występują w przypadku stosowania preparatów zawierających kilka różnych rodzajów enzymów jednocześnie. Odpowiedni dobór enzymów pomaga w zwiększaniu średnich dziennych przyrostów oraz w lepszym wykorzystaniu paszy.

    Żywienie zwierząt to nie tylko optymalnie skomponowane proporcje składników żywieniowych w paszach, ale też odpowiednio dobrane dodatki pokarmowe. Obecnie, w celu podwyższenia jakości pożywienia, stosuje się odpowiednie probiotyki. Są to dodatki paszowe zawierające żywe kultury bakteryjne. Wywierają one korzystny wpływ na zwierzęta gospodarskie poprzez zapewnienie równowagi biologicznej w ich przewodzie pokarmowym. Prebiotyki natomiast są substancjami wzmacniającymi skuteczność probiotyków. Nie są trawione w żołądku i jelitach cienkich, stymulują za to wybiórczo wzrost i aktywność pożądanej flory jelita grubego, wpływają między innymi na zwiększenie liczby bakterii kwasu mlekowego. Przyczynia się to do obniżania pH treści jelit, niesprzyjającego przewadze przedstawicieli Enterobacteriaceae, a zwłaszcza chorobotwórczych szczepów Escherichia coli i bakterii z rodzaju Clostridium, w tym Clostridium perfringens. Wśród stosowanych dodatków są również: synbiotyki, eubiotyki, fitobiotyki oraz kwasy organiczne. Związki te zapewniają zwierzętom zdrowie, a także wspomagają zoptymalizowanie produkcji.

    • Tagi:
    • aminokwasy
    • mieszanka pokarmowa
    • układanie
    • świnie
    Mateusz Kraska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?

    7 października 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina

    25 września 2025
    Trzoda chlewna

    Pogłowie świń w Polsce. Import bije rekordy

    21 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”

    18 września 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy zobaczył to na polu, nie mógł uwierzyć! Efekt przerósł oczekiwania [VIDEO]
    26 października 2025
    Prawo i finanse
    Czym posługuje się rolnik – NIP czy PESEL?
    26 października 2025
    Pomoc unijna
    Ważny nabór w ARiMR. Na maszyny można dostać do 300 tys. zł
    26 października 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
    25 października 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Trzoda chlewna
    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
    20 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności