Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
      Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
      Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
      Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
      Czy rolnicy, którzy zorganizowali samozbiory, będą musieli zapłacić podatek VAT?
      Ostatni nabór w tym roku na tak dużą dotację dla rolników. Na co konkretnie?
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń

Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń

Hodowla - Trzoda chlewna 23 czerwca 2014 07:10 Mateusz Kraska Aktualizacja: 7 października 2015 15:33
Ilość białka w dawce jest bardzo ważna dla świń
Źródło: Fotolia.com
Aminokwasy są składnikiem, na który należy zwrócić szczególną uwagę w układaniu mieszanek pokarmowych dla świń.
Spis treści:

    Aminokwasy są składnikiem, na który należy zwrócić szczególną uwagę w układaniu mieszanek pokarmowych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Białko, według definicji książkowej, to suma związków zawierających azot, będących białkiem ogólnym. Białka zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą łańcuchami, tworzącymi polipeptydy, czyli łańcuchy białkowe. Na wielu etykietach pasz można spotkać się z oznaczeniem białko strawne. Jest to termin, który mówi nam, jaki procent białka zostaje strawiony przez układ pokarmowy zwierzęcia. To po prostu różnica między białkiem ogólnym pobranym w paszy, a wydalonym w kale. Wartość takiego białka powinna być większa niż 80% dla młodych świń, a dla osobników starszych powinna przekraczać 76%.

    - Ilość białka, które dostarczamy w dawce może zaważyć na tak ważnych aspektach w hodowli jak zaproszenie. Wielu hodowców zapomina o stosowaniu flushingu. Jest to podawanie w dawce pokarmowej po odsadzeniu paszy o wysokiej zawartości białka oraz energii. W skład takiej dawki flushingowej może wchodzić glukoza oraz mączka rybna (150 g glukozy i 150 g mączki). Mączka jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki flushingowi polepszamy rozwój pęcherzyków jajnikowych i zwiększamy ich liczbę – tłumaczy lek. wet. specjalista chorób trzody chlewnej Wojciech Balcerczyk (Cieśla, powiat oleśnicki).

    Organizm zwierząt hodowlanych zbudowany jest z 21 aminokwasów. Większość z nich są w stanie w wystarczającej ilości same sobie wyprodukować - są to aminokwasy endogenne. Jest jednak pewna grupa aminokwasów, tzw. egzogennych, których organizm sam nie jest w stanie syntezować i musi otrzymać je w formie ostatecznej w odpowiedniej ilości. Do aminokwasów egzogennych należą: lizyna, metionina, treonina, tryptofan, izoleucyna, walina, arginina, histydyna, fenyloalanina i leucyna. I właśnie w tych aminokwasach tkwi tajemnica strawności danego białka.

    Z żywieniowego punktu widzenia nie jest tak bardzo ważne, ile danego aminokwasu zawiera komponent, ale w jakich występuje proporcjach. Często mówi się, że w danym komponencie białko ma dobrą lub wysoką wartość biologiczną. Co to oznacza?

    Aby dany komponent posiadał białko o wysokiej wartości biologicznej, musi - oprócz innych aminokwasów – zawierać aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Białko z pasz pochodzenia roślinnego, w porównaniu z potrzebami organizmu współczesnych genotypów szybko rosnących świń, ma za mało niezbędnych aminokwasów egzogennych w stosunku do sumy pozostałych aminokwasów endogennych. Najczęściej brakuje lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. To jednak lizyna jest aminokwasem najbardziej ograniczającym wartość biologiczną białka pasz dla świń, bo jest jej najmniej. Według prawa minimum Lebiega, proporcje pomiędzy poszczególnymi aminokwasami egzogennymi następujące: (lizyna: metioniny z cystyną: treoniny: tryptofanu): prosięta odsadzone - 100:60:65:18; tuczniki w pierwszym okresie tuczu - 100:65:67:19; tuczniki w drugim okresie tuczu - 100:70:70:20. Utrzymanie tych proporcji umożliwia optymalne wykorzystanie białka paszy, co w konsekwencji wpływa pozytywnie na wskaźniki tuczu przy minimalnym wydalaniu azotu do środowiska.

    Popularnie stosowanym składnikiem mieszanek żywieniowych dla świń są zboża. Zawierają one jednak zaledwie 10 – 14% białka ogólnego. W związku z tym, podobnie jak nasiona roślin oleistych oraz tłuszcze roślinne, uznawane są za pasze energetyczne i wymagają uzupełnienia komponentami wysokobiałkowymi, z których obecnie najpopularniejszym jest poekstrakcyjna śruta sojowa (zawierająca średnio 46% białka ogólnego). Niemal równie wysoką ilość białka zawiera poekstrakcyjna śruta rzepakowa (ok. 40% białka ogólnego). Wysokobiałkowymi komponentami są również rośliny strączkowe (zawierające 22 - 45% białka ogólnego). Obecnie do paszy dodawana jest np. mączka rybna, bogata w wysoko strawne białko albo dodatki pochodzące z plazmy krwi. Aby zwiększyć ilość białka w dawce pokarmowej, stosuje się również koncentraty białkowe, które mogą zawierać od 20 do 50 % białka. Wzbogacane są dodatkowo zestawem aminokwasów, witamin oraz związków mineralnych.

    W procesie żywienia zwierząt niezwykle ważne jest również zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy zawartością białka a związkami energetycznymi zawartymi w paszach. Ich wzajemna zależność ma kluczowy wpływ na ogólny rozwój zwierząt, szczególnie młodych. Energia dostarczana do organizmu pomaga w trawieniu białka w przewodzie pokarmowym. - Każdy hodowca powinien dbać o to, aby był odpowiedni bilans białka strawnego. Gdy dostarczymy zbyt dużą ilość białka i za małą ilość energii, białko nie zostanie w całości strawione. Wtedy niestrawione resztki mogą stanowić doskonałą pożywkę dla bakterii, np. E.coli. Może to prowadzić do choroby obrzękowej, potocznie zwanej obrzękówką - objaśnia Wojciech Balcerczyk.

    Szczególnym rodzajem białek są enzymy. Są to złożone cząsteczki białkowe, pełniące funkcję katalizatora reakcji wewnątrzustrojowych. Mówiąc prościej, są to białka przyspieszające reakcje w organizmie oraz dostarczające energię i związki niezbędne do budowy tkanek, a tym samym regulujące procesy życiowe organizmu. Dodatkami do pasz wspomagającymi procesy trawienne są enzymy wytworzone na bazie grzybów, bakterii i drożdży. Ich odpowiednie dawkowanie jest szczególnie ważne podczas żywienia prosiąt, których przewód pokarmowy nie jest jeszcze dostatecznie ukształtowany, przez co jest o wiele wrażliwszy niż u osobników dorosłych. Ponadto są one korzystne podczas stosowania dodatków zawierających związki powodujące utrudnienia trawienne. Należy pamiętać o odpowiednim doborze enzymów do rodzaju komponentów użytych w paszy oraz o stosowaniu proporcji zalecanych przez producenta. Badania wykazały, że najlepsze przyrosty występują w przypadku stosowania preparatów zawierających kilka różnych rodzajów enzymów jednocześnie. Odpowiedni dobór enzymów pomaga w zwiększaniu średnich dziennych przyrostów oraz w lepszym wykorzystaniu paszy.

    Żywienie zwierząt to nie tylko optymalnie skomponowane proporcje składników żywieniowych w paszach, ale też odpowiednio dobrane dodatki pokarmowe. Obecnie, w celu podwyższenia jakości pożywienia, stosuje się odpowiednie probiotyki. Są to dodatki paszowe zawierające żywe kultury bakteryjne. Wywierają one korzystny wpływ na zwierzęta gospodarskie poprzez zapewnienie równowagi biologicznej w ich przewodzie pokarmowym. Prebiotyki natomiast są substancjami wzmacniającymi skuteczność probiotyków. Nie są trawione w żołądku i jelitach cienkich, stymulują za to wybiórczo wzrost i aktywność pożądanej flory jelita grubego, wpływają między innymi na zwiększenie liczby bakterii kwasu mlekowego. Przyczynia się to do obniżania pH treści jelit, niesprzyjającego przewadze przedstawicieli Enterobacteriaceae, a zwłaszcza chorobotwórczych szczepów Escherichia coli i bakterii z rodzaju Clostridium, w tym Clostridium perfringens. Wśród stosowanych dodatków są również: synbiotyki, eubiotyki, fitobiotyki oraz kwasy organiczne. Związki te zapewniają zwierzętom zdrowie, a także wspomagają zoptymalizowanie produkcji.

    • Tagi:
    • aminokwasy
    • mieszanka pokarmowa
    • układanie
    • świnie
    Mateusz Kraska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone

    8 grudnia 2025
    Hodowla

    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie

    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach

    5 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?

    2 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej

    28 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Kanibalizm u świń. Dlaczego świnie się podgryzają?

    26 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
    11 grudnia 2025
    Drób
    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
    11 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Są dodatkowe środki na kredyty obrotowe dla rolników
    11 grudnia 2025
    Najnowsze
    Drób
    Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
    11 grudnia 2025
    Drób
    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
    11 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń
    11 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Pilne! Od tego będzie zależeć przyszłość producentów zwierząt. Czas tylko do jutra
    11 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności