Ile będzie owoców i warzyw?
Wstępny szacunek zbiorów owoców i warzyw w Polsce.
Pod koniec lipca bieżącego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące „Wstępnego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w roku 2014”. Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych GUS oszacował na około 4,2 mln ton, czyli o ponad 5% więcej wobec ubiegłorocznej produkcji, ale o ponad 7% mniej wobec danych średniej wielkości zbiorów w latach 2006-2010. Jak co roku najwięcej zebrane zostanie kapusty – 1057 tys. ton oraz 746 tys. ton marchwi i 575 tys. ton cebuli. Największy wzrost zbiorów w bieżącym roku odnotują kalafiory – o 16,5% do wielkości 245 tys. ton.
Tegoroczne zbiory owoców z drzew szacowane są na rekordowo wysokie - ponad 3,6 mln ton, czyli o około 2% więcej od bardzo korzystnej poprzedniorocznej produkcji i o ponad 43% więcej wobec średniej z lat 2006-2010. W tych zbiorach jak zawsze pierwsze miejsce zajmują jabłka z prognozowaną wielkością 3604 tys. ton. Nieco mniej zebrane zostanie gruszek i wiśni. Dla owoców z krzewów tegoroczne zbiory oszacowano na około 0,6 mln ton, czyli o blisko 8% mniej od poprzednich zbiorów i o 9% więcej wobec danych z lat 2006-2010. W tej grupie produktowej największy spadek odnotowały porzeczki – o niecałe 18% oraz agrest - o 14%.