Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają naszej godności
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zdrowa żywność 8 sierpnia 2022 12:25 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 19 października 2022 11:03
Małe przetwórstwo - jaka opłacalność? [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Od czego zacząć produkcję? Czy ten rynek będzie się rozwijał? Na pytania odpowiadają praktyk odnoszący sukcesy w tej dziedzinie i doradca rolny.
Spis treści:

    Historia tej rodzinnej firmy, wywodzącej się z gospodarstwa, pokazuje, że prowadząc małe przetwórstwo, można świetnie się rozwijać i osiągać sukcesy.

    Sery, wędliny, konfitury, soki, oleje i wiele innych produktów wysokiej jakości trafia na rynek dzięki małym przetwórcom. Najczęściej są to rolnicy, którzy zdecydowali się na przetwarzanie owoców, warzyw czy mleka - powstających na terenie ich gospodarstw. Uruchomienie takiej działalności wymaga ogromnego zaangażowania, a także zmysłu biznesowego oraz marketingowego. Niektórym udaje się na tyle rozwinąć swoją działalność, że z czasem ich produkty - określane jako te z najwyższej półki, stają się rozpoznawalne nie tylko w regionie, ale w całym kraju. Taką firmą jest SemCo - przedsiębiorstwo rodzinne ze Śmiłowa (Wielkopolska) zarządzane przez dwa pokolenia państwa Justów.

    Małe przetwórstwo. Powrócili do tradycji wyrobu olejów tłoczonych na zimno

    Krystyna i Jerzy Just zdecydowali się na uruchomienie małego przetwórstwa ponad 30 lat temu. Wówczas prowadzili 30 - hektarowe gospodarstwo. Zdecydowali się na rozpoczęcie produkcji olejów tłoczonych na zimno.

    - W ten sposób moi rodzice powrócili do tradycji tłoczenia olejów na zimno, która, tak naprawdę, zamarła w latach sześćdziesiątych, gdy weszły do Polski duże olejarnie, które rafinowały olej. Posiadając stuletnią tłoczarnię, wiedzieliśmy, że ten olej różni się smakowo, od tego, który jest dostępny w sklepach. Każde nasiono ma swój specyficzny smak, zapach i kolor. Podobnie jest z olejem. Każdy z nich ma charakterystyczny smak. Rodzice zaryzykowali i uruchomili małe przetwórstwo, żeby zwiększyć dochody, bo z produkcji rolniczej były one niewystarczające - opowiada Marcin Just, prezes zarządu firmy SemCo.

    Rozwój przedsiębiorstwa odbywał się małymi kroczkami. Początkowo nabywcami wyrobów państwa Just byli mieszkańcy gminy, później, gdy wieść o smacznych olejach rozniosła się w okolicy, do Śmiłowa zaczęli się zjeżdżać klienci z innych regionów. - Początki dystrybucji naszych olejów miały miejsce na naszej przydomowej werandzie. Z biegiem czasu firma zaczęła się tak rozrastać, że wyodrębniliśmy jedną część naszego biura na punkt sprzedaży. W tej chwili posiadamy sklepik, który ma około dwadzieścia pięć metrów kwadratowych, ale w planach jest jego rozbudowa, bo już powoli zaczyna robić się ciasno w tym obiekcie - opowiada Katarzyna Just, żona pana Marcina. Nie tylko sprzedaż na miejscu tak bardzo się rozwinęła. Wraz z powiększaniem produkcji oraz działaniami nad promocją marki, państwo Just szukali różnych źródeł dystrybucji swoich olejów.

    - Poszliśmy jakby za ciosem. Pracowaliśmy nad tym, by dotrzeć do małych sklepików ze zdrową żywnością. I z czasem doszliśmy do takiej sytuacji, że mogliśmy zaproponować współpracę sieciom handlowym, które ją przyjęły. I teraz rolnicy, w ramach kontraktacji, produkują dla nas nasiona na kilku tysiącach hektarów - tłumaczy Marcin Just.

    Małe przetwórstwo i zrównoważony rozwój

    Przedsiębiorstwo kładzie duży nacisk na produkcję w duchu zrównoważonego rozwoju oraz zgodnie z koncepcją „zero waste”.

    - Nic w naszej firmie się nie marnuje. Wszystko, co do nas przychodzi, podlega segregacji: czy folia, kartony czy też butelki, a wszystko, co zostaje po produkcji, czyli na przykład makuchy z nasion, są sprzedawane rolnikom, którzy wykorzystują je do pasz. I tak samo oleje, które nie są dystrybuowane do ludzi, są przeznaczone do skarmiania zwierząt i to jest bardzo cenny składnik, bo wtedy one zdecydowanie mniej chorują - zapewnia Marcin Just.

    Małe przetwórstwo. Grunt to dobry pomysł

    W jaki sposób rozpocząć małe przetwórstwo w gospodarstwie?

     - Po prostu trzeba zacząć, troszkę podejrzeć w internecie, jak to robią inni. Warto zastanowić się również nad tym, jakie przetwórstwo sprawiałoby największą satysfakcję? Czy produkcja roślinna, czy coś związanego z produkcją zwierzęcą? Zacząć sprzedaż bezpośrednio u siebie i małymi krokami rozwijać działalność - mówi Marcin Just.

    Małe przetwórstwo. Podmiotów wytwarzających zdrową, lokalną żywność będzie coraz więcej

    Według szefa SemCo, małe przetwórstwo będzie w Polsce się rozwijać. - Myślę, że jest to bardzo ważny trend dla naszego rolnictwa. Właściciele gospodarstw o znacznych areałach mogą pozwolić sobie na produkcję tylko na roli i czerpać z tego niezłe przychody. Jednak rolnicy posiadający mniejszą liczbę hektarów, muszą szukać innych źródeł dochodu i często decydują się na przydomową sprzedaż. Takie podejście jest widoczne na Zachodzie. W każdej wsi są jeden lub dwa punkty, w których można kupić swojskie wyroby - stwierdza Marcin Just. Podobnego zdania jest Anna Czarnecka, doradca Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szamotułach.

    - Wzrasta wśród konsumentów zainteresowanie produktami wytworzonymi w gospodarstwach, w których łatwo udokumentować pochodzenie takiego produktu, jego skład i metody wytworzenia. Świadomość konsumencka jest coraz większa. Ludziom zależy na tym, żeby dbać swoje zdrowie poprzez zakup produktów o wyższym standardzie oraz o środowisko poprzez właśnie wspieranie lokalnych przetwórców i skracanie tych łańcuchów dostaw - tłumaczy Anna Czarnecka.

    Skoro jest zainteresowanie, od czego powinni zacząć działania ci, którzy chcą parać się w swoich gospodarstwach przetwórstwem spożywczym?

    - Wydaje mi się, że najważniejszy jest pomysł. Jeżeli jest pomysł, to znajdą się też i środki. Dofinansowania unijne udziela Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - mówi Anna Czarnecka.

    Warto wspomnieć, że Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego od wielu lat współpracuje z rodziną Justów ze Śmiłowa. Firma SemCo około 5 lat temu została wpisana do sieci gospodarstw demonstracyjnych WODR. - Przez to należy rozumieć, że jest to gospodarstwo pokazowe. Państwo Just chętnie dzielą się z innymi rolnikami swoimi doświadczeniami, związanymi z małym przetwórstwem - mówi Anna Czarnecka.

    Czytaj także: Postawili na ekologiczną produkcję warzyw. Działają rodzinnie

    • Tagi:
    • małe przetwórstwo
    • opłacalność
    • Semco
    • oleje tłoczone na zimno
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń

    16 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Czekają nas spadki cen drobiu. Jak bardzo przełoży się to na opłacalność?

    18 września 2024
    Analizy rynkowe

    Drób tańszy, a opłacalność większa. Jak to możliwe?

    27 sierpnia 2024
    Trzoda chlewna

    Tuczników pół miliona więcej, ale stad świń ubywa w tysiącach

    3 lutego 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo ma mało czasu

    1 lutego 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór w toku

    23 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór cały czas trwa

    17 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo - dziś wystartował nabór!

    3 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości
    15 sierpnia 2025
    Inne
    Jak osiągnąć 95 tys. litrów mleka? Przykład efektywnej produkcji
    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie
    15 sierpnia 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności