Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • 320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]

320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 18 sierpnia 2022 14:30 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 19 sierpnia 2022 10:18
320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]
Źródło: Łukasz Tyrakowski
W odległości 10 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim utrzymywane jest 320 sztuk bydła rasy angus czarny.
Spis treści:

    W odległości 10 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim, na skraju Puszczy Boreckiej, położone jest gospodarstwo należące do spółki Masurian Farm. Utrzymywane jest w nim stado bydła mięsnego rasy angus czarny. To jedyna tego typu hodowla w tej części Europy.

    - Zaczynaliśmy przed siedmioma laty. Skromnie, bo od około 60 sztuk matek zarodowych, które zostały zakupione w Szkocji i stamtąd przywiezione do Polski - mówi Krzysztof Sekściński - zarządca gospodarstwa skupionego na produkcji najwyższej jakości wołowiny, położonego w miejscowości Gieraliszki na północno-wschodnim krańcu woj. Warmińsko-Mazurskiego. - W Polsce poza naszym gospodarstwem nie ma w ogóle profesjonalnych hodowli bydła rasy angus. Wołowina, którą produkujemy charakteryzuje się marmurkowatością i dobrymi walorami kulinarnymi - tłumaczy Sekściński. - Sprzedajemy ją we własnych sklepach, które są zlokalizowane w Warszawie i w Gdańsku oraz we własnej restauracji, która także jest zlokalizowana w Warszawie. Tam trafia obecnie wszystko mięso, które tutaj w Gieraliszkach wyprodukujemy - zaznacza. Dzięki temu, że spółka posiada własne sklepy i restaurację, rentowność tego typu produkcji jest zdecydowanie lepsza. - Opłacalność bez własnych sklepów byłaby niska. W naszym wypadku mięso trafia praktycznie bezpośrednio z gospodarstwa do sklepów. Działamy więc zgodnie z tą zasadą, która jest obecnie hołdowana - "Od pola do stołu". Jest to w tej chwili najlepsze rozwiązanie. Wyeliminowani są pośrednicy i dzięki temu opłacalność jest znacznie wyższa, a zainteresowanie produktem jest bardzo duże zarówno w sklepach, jak i w restauracji - podkreśla Sekściński. - W restauracji każdy może sobie wybrać kawałek mięsa, który chce, aby kucharz przygotował. To zupełnie inaczej smakuje - dodaje zarządca gospodarstwa, który podkreśla, że cieszy go coraz większa świadomość konsumentów. - Widać to w sklepach, że ludzie - nawet starsi, przychodzą i wolą kupić nawet kilka plasterków dobrej jakościowo wędliny, czy dobry kawałek mięsa niż kupować złej jakości mięsa. Coraz więcej ludzi wie, że musimy jeść dobrze - tłumaczy Krzysztof Sekściński.

    320 angusów na 580 ha. Cały rok na pastwiskach

    - Gospodarstwo posiada 580 ha. Są to same użytki zielone, z których część jest wykorzystywana jako pastwiska, a z części zbieramy sianokiszonkę i siano - mówi Krzysztof Sekściński. Jak zaznacza, stado bydła jest utrzymywane na pastwiskach przez cały rok. - Zwierzęta mają stworzone naturalne warunki. Na pastwiskach nie brakuje zagajników i zakrzaczeń śródpolnych, które są przez nas specjalnie pozostawione, jako miejsce schronienia przed upałem w okresie letnim i mroźnym wiatrem zimą. W budynkach mamy tylko wolce opasowe lub zwierzęta, które są przeznaczone do szybkiego uboju - tłumaczy zarządca gospodarstwa, które posiada także certyfikat ekologiczny. - Proces hodowli zwierząt jest w związku z tym nieco wydłużony w porównaniu do gospodarstw konwencjonalnych. Bydło oprócz jedzenia na pastwiskach, dokarmiane jest naturalnymi paszami z gospodarstwa lub zakupionymi na rynku zewnętrznym zbożami, ale także z upraw ekologicznych - wyjaśnia Sekściński. Pasza dla zwierząt mieszana jest w paszowozie i podawana zarówno na pastwisku, jak i w budynkach. - Jesteśmy co roku kontrolowani przez jednostkę certyfikującą gospodarstwa ekologiczne, ale z tym nie ma problemu. Właściciele są zwolennikami tego, żeby w gospodarstwie stosowane były tylko produkty naturalne i dobrej jakości - podkreśla zarządca.

    Klasy gleb pastwisk na których utrzymywane jest bydło są bardzo zróżnicowwane. - W tym rejonie jest bardzo duża mozaikowatość. Klasy bonitacyjne zaczynają się od III, poprzez IVa, IVb i V, ale mamy także kawałki gdzie jest klasa VI. Przywiązujemy dbałość do tego, aby darń pastwisk była bogata w wysokojakościowe gatunki traw z dużą zawartością białka. Corocznie kilkanaście hektarów jest wyorywane i są zakładane nowe zasiewy - podkreśla Sekściński.

    320 angusów na 580 ha pastwisk. W puszczy czyhają... wilki

    - Obszar Mazur Garbatych, na którym jest położone nasze gospodarstwo jest naprawdę piękny, ale sąsiedztwo Puszczy Boreckiej ma też swoje minusy. Chodzi przede wszystkim o dziką zwierzynę. Na naszych pastwiskach pojawia się przede wszystkim zwierzyna płowa, ale niestety nie brakuje także wilków. W związku z tym trzeba dbać o stan zewnętrznych ogrodzeń i doglądać stada - mówi Krzysztof Sekściński. Obecnie w gospodarstwie w Gieraliszkach ogrodzony jest areał około 160 hektarów, ale mimo to wilki zaatakowały i zagryzły już kilka zwierząt, dlatego właściciele przywiązują wagę do odpowiedniej kontroli stada. - Oprócz ogrodzeń zewnętrznych są także wygrodzenia wewnętrzne. Zwierzęta mają przydzielone odpowiednie kwatery i są przepędzane co kilka dni z kwatery na kwaterę, na nowe trawy - tłumaczy Sekściński i dodaje: Mamy oczywiście także podział na grupy technologiczne. Jest ich kilkanaście. Są to np. matki z młodymi, jałówki, byki, wolce czy jałówki cielne.

    320 angusów na 580 ha pastwisk. To dopiero początek?

    Jak zaznacza Krzysztof Sekściński, właściciele gospodarstwa planują znacznie powiększyć hodowlę. - Docelowo miałaby to być stado przynajmniej 500 sztuk bydła. Wiadomo, że ten proces będzie trochę trwał, bo żeby osiągnąć taką ilość bydła trzeba mieć około 250 matek. Dużo zależy także od zainteresowania wołowiną w naszym kraju - podsumowuje zarządca.

    ZOBACZ TAKŻE: Uprawa i przetwórstwo warzyw ekologicznych. To się opłaca [VIDEO]

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • sylwetka
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wsparcie dla hodowców bydła. Jak otrzymać dofinansowanie na zakup buhaja?

    10 grudnia 2023
    Zboża

    Uprawiają 150 ha i produkują materiał siewny. Czy to się opłaca? [VIDEO]

    30 listopada 2023
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
    14 września 2025
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
    14 września 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności