Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
      Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
      Posadź to zamiast bukszpanu. Ćma przestanie być problemem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • 320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]

320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 18 sierpnia 2022 14:30 Łukasz Tyrakowski Aktualizacja: 19 sierpnia 2022 10:18
320 angusów na 580 ha pastwisk. Jedyna taka hodowla w Polsce [VIDEO]
Źródło: Łukasz Tyrakowski
W odległości 10 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim utrzymywane jest 320 sztuk bydła rasy angus czarny.
Spis treści:

    W odległości 10 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim, na skraju Puszczy Boreckiej, położone jest gospodarstwo należące do spółki Masurian Farm. Utrzymywane jest w nim stado bydła mięsnego rasy angus czarny. To jedyna tego typu hodowla w tej części Europy.

    - Zaczynaliśmy przed siedmioma laty. Skromnie, bo od około 60 sztuk matek zarodowych, które zostały zakupione w Szkocji i stamtąd przywiezione do Polski - mówi Krzysztof Sekściński - zarządca gospodarstwa skupionego na produkcji najwyższej jakości wołowiny, położonego w miejscowości Gieraliszki na północno-wschodnim krańcu woj. Warmińsko-Mazurskiego. - W Polsce poza naszym gospodarstwem nie ma w ogóle profesjonalnych hodowli bydła rasy angus. Wołowina, którą produkujemy charakteryzuje się marmurkowatością i dobrymi walorami kulinarnymi - tłumaczy Sekściński. - Sprzedajemy ją we własnych sklepach, które są zlokalizowane w Warszawie i w Gdańsku oraz we własnej restauracji, która także jest zlokalizowana w Warszawie. Tam trafia obecnie wszystko mięso, które tutaj w Gieraliszkach wyprodukujemy - zaznacza. Dzięki temu, że spółka posiada własne sklepy i restaurację, rentowność tego typu produkcji jest zdecydowanie lepsza. - Opłacalność bez własnych sklepów byłaby niska. W naszym wypadku mięso trafia praktycznie bezpośrednio z gospodarstwa do sklepów. Działamy więc zgodnie z tą zasadą, która jest obecnie hołdowana - "Od pola do stołu". Jest to w tej chwili najlepsze rozwiązanie. Wyeliminowani są pośrednicy i dzięki temu opłacalność jest znacznie wyższa, a zainteresowanie produktem jest bardzo duże zarówno w sklepach, jak i w restauracji - podkreśla Sekściński. - W restauracji każdy może sobie wybrać kawałek mięsa, który chce, aby kucharz przygotował. To zupełnie inaczej smakuje - dodaje zarządca gospodarstwa, który podkreśla, że cieszy go coraz większa świadomość konsumentów. - Widać to w sklepach, że ludzie - nawet starsi, przychodzą i wolą kupić nawet kilka plasterków dobrej jakościowo wędliny, czy dobry kawałek mięsa niż kupować złej jakości mięsa. Coraz więcej ludzi wie, że musimy jeść dobrze - tłumaczy Krzysztof Sekściński.

    320 angusów na 580 ha. Cały rok na pastwiskach

    - Gospodarstwo posiada 580 ha. Są to same użytki zielone, z których część jest wykorzystywana jako pastwiska, a z części zbieramy sianokiszonkę i siano - mówi Krzysztof Sekściński. Jak zaznacza, stado bydła jest utrzymywane na pastwiskach przez cały rok. - Zwierzęta mają stworzone naturalne warunki. Na pastwiskach nie brakuje zagajników i zakrzaczeń śródpolnych, które są przez nas specjalnie pozostawione, jako miejsce schronienia przed upałem w okresie letnim i mroźnym wiatrem zimą. W budynkach mamy tylko wolce opasowe lub zwierzęta, które są przeznaczone do szybkiego uboju - tłumaczy zarządca gospodarstwa, które posiada także certyfikat ekologiczny. - Proces hodowli zwierząt jest w związku z tym nieco wydłużony w porównaniu do gospodarstw konwencjonalnych. Bydło oprócz jedzenia na pastwiskach, dokarmiane jest naturalnymi paszami z gospodarstwa lub zakupionymi na rynku zewnętrznym zbożami, ale także z upraw ekologicznych - wyjaśnia Sekściński. Pasza dla zwierząt mieszana jest w paszowozie i podawana zarówno na pastwisku, jak i w budynkach. - Jesteśmy co roku kontrolowani przez jednostkę certyfikującą gospodarstwa ekologiczne, ale z tym nie ma problemu. Właściciele są zwolennikami tego, żeby w gospodarstwie stosowane były tylko produkty naturalne i dobrej jakości - podkreśla zarządca.

    Klasy gleb pastwisk na których utrzymywane jest bydło są bardzo zróżnicowwane. - W tym rejonie jest bardzo duża mozaikowatość. Klasy bonitacyjne zaczynają się od III, poprzez IVa, IVb i V, ale mamy także kawałki gdzie jest klasa VI. Przywiązujemy dbałość do tego, aby darń pastwisk była bogata w wysokojakościowe gatunki traw z dużą zawartością białka. Corocznie kilkanaście hektarów jest wyorywane i są zakładane nowe zasiewy - podkreśla Sekściński.

    320 angusów na 580 ha pastwisk. W puszczy czyhają... wilki

    - Obszar Mazur Garbatych, na którym jest położone nasze gospodarstwo jest naprawdę piękny, ale sąsiedztwo Puszczy Boreckiej ma też swoje minusy. Chodzi przede wszystkim o dziką zwierzynę. Na naszych pastwiskach pojawia się przede wszystkim zwierzyna płowa, ale niestety nie brakuje także wilków. W związku z tym trzeba dbać o stan zewnętrznych ogrodzeń i doglądać stada - mówi Krzysztof Sekściński. Obecnie w gospodarstwie w Gieraliszkach ogrodzony jest areał około 160 hektarów, ale mimo to wilki zaatakowały i zagryzły już kilka zwierząt, dlatego właściciele przywiązują wagę do odpowiedniej kontroli stada. - Oprócz ogrodzeń zewnętrznych są także wygrodzenia wewnętrzne. Zwierzęta mają przydzielone odpowiednie kwatery i są przepędzane co kilka dni z kwatery na kwaterę, na nowe trawy - tłumaczy Sekściński i dodaje: Mamy oczywiście także podział na grupy technologiczne. Jest ich kilkanaście. Są to np. matki z młodymi, jałówki, byki, wolce czy jałówki cielne.

    320 angusów na 580 ha pastwisk. To dopiero początek?

    Jak zaznacza Krzysztof Sekściński, właściciele gospodarstwa planują znacznie powiększyć hodowlę. - Docelowo miałaby to być stado przynajmniej 500 sztuk bydła. Wiadomo, że ten proces będzie trochę trwał, bo żeby osiągnąć taką ilość bydła trzeba mieć około 250 matek. Dużo zależy także od zainteresowania wołowiną w naszym kraju - podsumowuje zarządca.

    ZOBACZ TAKŻE: Uprawa i przetwórstwo warzyw ekologicznych. To się opłaca [VIDEO]

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • sylwetka
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    W ciągu 5 lat z produkcji bydła w Polsce zrezygnowało 50 tys. gospodarstw

    14 września 2024
    Bydło i mleko

    Co z dopłatami do zakupu buhaja?

    2 marca 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wsparcie dla hodowców bydła. Jak otrzymać dofinansowanie na zakup buhaja?

    10 grudnia 2023
    Zboża

    Uprawiają 150 ha i produkują materiał siewny. Czy to się opłaca? [VIDEO]

    30 listopada 2023
    Warto wiedzieć
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    Newsy
    Złóż ten wniosek w sierpniu. Planowane wypłaty rozpoczną się w październiku
    26 lipca 2025
    Przepisy
    Te błędy mogą sporo kosztować. Sprawdź i wyślij zdjęcia jak najszybciej do ARiMR
    26 lipca 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności