Zupa chrzanowa
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g wędzonych żeberek (ewentualnie wędzonych kości wieprzowych)
- 1,5 litra bulionu
- 4 ziemniaki
- 3 surowe białe kiełbaski
- 1 łyżka majeranku
- około 2 łyżeczek chrzanu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- ugotowane na twardo jajka
- szczypiorek lub natka pietruszki
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem na maśle podsmażam na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję zmiażdżony czosnek, gorący bulion i wędzone żeberka (lub wędzone kości wieprzowe). Gotuję ok. 45 minut na małym ogniu. Dodaję obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, surową kiełbasę (w całości) oraz majeranek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję przez ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości ziemniaków). Białą kiełbasę wyciągam i kroję na kawałki, po czym wrzucam z powrotem do zupy. Podobnie robię z żeberkami – wyciągam z zupy, obieram, kroję i wrzucam z powrotem do zupy. Na koniec dodaję chrzan (ilość zależy od ostrości jaką lubimy), zagotowuję. Po zdjęciu z ognia dodaję śmietanę (wcześniej hartuję ją dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy). Podaję z jajkami i szczypiorkiem. Na wielkanocnym stole zupa chrzanowa ładnie wygląda podana w specjalnych chlebkach.
Inne pyszne przepisy znajdziesz TUTAJ
- Tagi:
- zupa chrzanowa