Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ostatni dzwonek na „zielony nawóz". Trik rolników na żyzną glebę bez obornika
      TYLKO U NAS. Czesi odpowiadają rolnikom w sprawie afery z pietruszką
      Jak rolnicy odchwaszczają rzepak? Który system wygrywa?
      Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ziemię zadłużonego rolnika może przejąć państwo. Nowość w przepisach
      Ministerstwo wydało nowe zalecenia. Uwzględniono uproszczenia dla rolników
      To może poprawić krytyczną sytuację na rynku zbóż. Padło konkretne rozwiązanie
      Dopłaty 2025. Ile wyniosą? Znany jest kurs euro
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
      Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
      Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Tradycyjne hamburgery

Tradycyjne hamburgery

Dla domu - Hotblog 7 czerwca 2024 11:16 Redakcja Aktualizacja: 7 czerwca 2024 11:28
Tradycyjne hamburgery
Źródło: hotblog
Tym razem coś dla miłośników fast foodów. Jak zrobić domowe hamburgery?
Spis treści:
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki mleka
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 10 g drożdży
    • 2 łyżki masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka cukru
    • do posmarowania: 1 jajko i ziarna sezamu

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 700 g wołowiny
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnek
    • do smaku sól i pieprz
    • 1 jajko
    • 2 łyżki ketchupu
    • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
    • 2 pomidory
    • 2 korniszony
    • 1 ogórek zielony
    • 1 cebula czerwona
    • liście sałaty lub szpinaku
    • 8 plastrów żółtego sera
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • 1 łyżka majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku

    Do miski przekładam drożdże. Dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut - aż zaczyn podwoi swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję roztopione zimne masło i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 stopni. Bułki przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Wstawiam na 15-20 minut aż się ładnie zrumienią.

    Mięso mielę razem z obraną cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko (można je zamienić na odrobinę zimnego rosołu - wówczas burger nie będzie twardy) i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione, kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na ruszcie lub papierze do pieczenia (w piekarniku lub na grillu), ewentualnie smażę na patelni. 

    Składniki na sos mieszam i doprawiam.

    Bułki kroję na pół, układam liście sałaty lub szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem. Składam hamburgera i spinam go długą wykałaczką.

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • fast food
    • tradycyjne hamburgery
    • jak zrobić hamburgera
    • hamburger
    Redakcja
    Warto wiedzieć
    Ekonomika
    Tyle rolnik dostanie za hektar. Oto konkretne stawki za ekoschematy 2025 [KWOTY]
    2 października 2025
    Materiał promocyjny
    Newsy
    OSP jeszcze sprawniejsze dzięki grantom z ORLENU
    2 października 2025
    Pomoc unijna
    Dopłaty do hektara 2025. Wiadomo, które płatności skoczyły w górę [NOWE STAWKI]
    2 października 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie
    2 października 2025
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
    30 września 2025
    Dla domu
    Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
    30 września 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
    30 września 2025
    Dla domu
    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"
    29 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności