Letnia beza
Trwa sezon na truskawki. Możemy je wykorzystać m.in. do bezy pavlova.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (kartoflanki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na sos:
- 200 g truskawek (mogą być mrożone)
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wody
Składniki na krem:
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki gęstego waniliowego serka homogenizowanego lub mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Ponadto:
- świeże truskawki
- świeże listki mięty
Wykonanie:
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej! Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym bardzo powoli, stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając. Należy to robić do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany. Zajmuje to kilkanaście minut, ale naprawdę warto. Na koniec dodaję sok z cytryny i cały czas mieszając – już na najniższych obrotach dodaję przesianą skrobię ziemniaczaną. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Rysuję na nim okręgi o średnicy około 22 cm pamiętając, że beza nam urośnie. Wykładam masę bezową, formując bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Można do tego też wykorzystać rękaw cukierniczy. Wstawiam do nagrzanego do 160ºC piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 120ºC i piekę przez 1 godzinę i 45 minut. Czas ten różni się w zależności od piekarnika oraz od tego, czy chcemy mieć bezę jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz, a piankową w środku. Po ukończeniu pieczenia uchylam lekko piekarnik i tak studzę bezę. Pamiętajcie, że aby zrobić dobrą bezę potrzebujemy czasu - robiąc ją nie możemy się spieszyć.
W międzyczasie przygotowuję sos owocowy. Owoce zagotowuję z wodą i cukrem. Do gotującej masy dodaję skrobię rozrobioną w łyżce wody. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.