Krem marchewkowy
Marchew, to jedno z najchętniej kupowanych warzyw. Zdrowa i smaczna - dostępna przez cały rok. Wykorzystywana głównie do wywarów czy surówek. Dziś dla smakoszy tego warzywa podsyłamy pomysł na krem marchewkowy.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 2 cebulki szalotki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili lub mniej - do smaku (można pominąć)
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- świeża zielenina
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Obraną i umytą marchewkę kroję ma mniejsze kawałki. Układam na blaszce do pieczenia (może być szklana). Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę. W dużym garnku roztapiam masło lub podgrzewam oliwę, dodaję upieczone, pokrojone i obrane chili, obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażę wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie dodaję obrany i starty imbir (bez włókien), po czym dodaję pokrojoną upieczoną marchewkę. Dolewam gorący bulion. Gotuję kilkanaście minut, po czym miksuję blenderem na gładkie purée. Dolewam mleko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńczam ją przegotowaną wodą lub bulionem. Przed podaniem posypuję świeżo pieczonymi grzankami oraz dekoruję zieleniną.
Właściwości marchewki
Marchew ma wysoką zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, która sprawia, że jej jedzenie poprawia stan naszego wzroku. Szczególnie często powinny więc po nią sięgać osoby, które na co dzień spędzają wiele godzin przed komputerem. Bogata w beta-karoten marchew wzmacnia też układ odpornościowy.