Krem cukiniowy
Cukinia (nazywana również kabaczkiem), należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten.
Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Skórka jest jadalna i smaczna (szczególnie z młodszych okazów). Warzywo to może dorastać do około 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej - kiedy ma około 15-20 cm. Wówczas jest najdelikatniejsza i możemy ją zjadać bez obierania ze skórki.
Z cukinii można zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw „spaghetii”. Jadalne i pyszne są również jej kwiaty, które możemy smażyć w cieście naleśnikowy lub po nafaszerowaniu - zapiekać.
Składniki:
- 1 kg zielonej cukinii (najlepiej młodej)
- 1 duży por
- 2 łyżka oliwy
- 2 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu
- szczypta kurkumy
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- dodatkowo: 1/2 szklanki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu, prażone pestki dyni, wiórki startej cukinii, szczypiorek lub pietruszka
Wykonanie:
Umytą cukinię kroję w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora myję i kroję na talarki. W garnku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję pora oraz starty czosnek. Smażę przez około 5 minut cały czas mieszając. Dodaję cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Zalewam bulionem i zagotowuję. Dodaję kurkumę. Doprawiam solą, pieprzem i gotuję przez ok. 15 minut. Zupę miksuję z dodatkiem śmietanki. Doprawiam do smaku. Podaję z keksami gęstej śmietany. Posypuję wiórkami startej cukinii, prażonymi pestkami dyni i zieleniną.