Cukiniowe placki
Od dłuższego czasu na rynkach hurtowych kupimy już cukinię. Oznacza to również, że jej cena sukcesywnie spada. Dla tych, którzy lubią cukienię podpowiadamy, jak zrobić z niej placki.
Składniki:
- 300 g cukinii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/4 niedużej cebuli
- 1 łyżka koperku, świeżych ziół lub natki pietruszki
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Potrzebną ilość cukinii ścieram na dużych oczkach tarki. Tak samo robię z cebulą. Delikatnie odciskam w dłoniach z nadmiaru wody. Mąkę mieszam ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym rózgą jajkiem. Dodaję mleko i mieszam na jednolite ciasto. Dodaję odciśniętą cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie mieszam. Nakładam łyżką ciasto na rozgrzany na patelni olej. Smażę placuszki przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu. Podaję na ciepło jako samodzielne danie ze śmietaną lub sosami (czosnkowym, grzybowym lub tzatziki) albo jako dodatek do dań głównych np. gulaszu.
Więcej przepisów na pyszne i sprawdzone dania na hotblog
- Tagi:
- potrawa
- danie
- Cukiniowe placki
- cukinia