Bób z makaronem
W ofercie warzywniaków i targowisk jeszcze dostępny jest bób. Dziś pomysł na obiad z bobem w roli głównej.
Składniki:
- 400 g makaronu
- 500 g bobu
- 3 łyżka masła
- 140 g boczku drobno pokrojonego
- 1 ząbek zmiażdżony czosnku
- 1 garść grubo posiekanej mięty
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bób gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente (nie możemy go rozgotować). Odcedzam i odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i wrzucam drobno pokrojony boczek. Smażę aż będzie chrupiący. Następnie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i całość mieszam. Na koniec dodaję resztę masła, bób oraz miętę. Lekko mieszam całość i dodaję makaron ugotowany al dente.