Biały mazurek z morelami
Składniki na spód:
- 150 g masła
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pozostałe składniki:
- 1 szklanka marmolady pomarańczowej
- garść płatków migdałowych
- 200 g białej czekolady
- 7 łyżek śmietanki kremowej 30%
- suszone morele
Wykonanie:
Ze składników na spód zagniatam ciasto. Gotowe zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 15-30 minut. Formę o wymiarach około 33 cm na 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam na dno ciasto. Jeśli zostanie mi jakieś ciasto robię z nich elementy dekoracyjne do mazurka, np. w kształcie kwiatu lub liści i układam w osobnej foremce. Wstawiam wszystko do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piekę przez ok. 15 - 20 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i studzę. W rondelku roztapiam czekoladę razem ze śmietanką kremową. Masę dokładnie mieszam, po czym studzę i czekam aż trochę zgęstnieje. Na kruchym spodzie mazurka rozsmarowuję marmoladę pomarańczową. Na to układam morele pokrojone na paseczki. Całość polewam polewą i dekoruję płatkami migdałów i kawałkami moreli.
Inne pyszne przepisy znajdziesz TUTAJ