Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Żywienie bydła - dlaczego warto badać TMR?

Żywienie bydła - dlaczego warto badać TMR?

Hodowla - Bydło i mleko 8 czerwca 2016 07:00 Dorota Jańczak
Żywienie bydła - dlaczego warto badać TMR?
Źródło: fot. D. Jańczak
Co warto wiedzieć o TMR? Jakie są zalety tak sporządzonej paszy? Jak przygotować próbki do badań?
Spis treści:

    Co warto wiedzieć o TMR? Jakie są zalety tak sporządzonej paszy? Jak przygotować próbki do badań? 
     

    TMR jest jednorodną mieszaniną pasz stosowaną w skarmianiu bydła. Do sporządzania używa się wozu paszowego, który tnie i miesza poszczególne składniki. Jednak, jak podkreślił prof. Zygmunt Maciej Kowalski, kierownik Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, kupno wozu paszowego to dopiero początek wdrażania systemu żywienia TMR-em w oborze. Naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wyjaśnił, iż dobry TMR powinien być zgodny z zapotrzebowaniem krów i mieć właściwą strukturę fizyczną, umożliwiającą ślinienie się zwierząt. - Jeśli średnia wydajność mleczna w grupie wynosi 35 litrów, dawka TMR powinna być ustawiona na wydajność o 15% większą, czyli w tym przypadku na około 40 litrów - przekonywał prof. Kowalski.

     

    Krowa powinna jak najmniej sortować

    Każdy hodowca stosujący system TMR powinien zwracać uwagę nie tylko na zawartość białka w paszy, ale także stopień wymieszania różnych jej elementów, a także wielkość pociętych kawałków słomy czy sianokiszonki. - Jeśli wóz paszowy źle wymiesza, krowy, które jedzą na końcu wozu paszowego, będą miały inny TMR, niż te na początku. Mimo że dawka była dobrze ułożona, ostatecznie do krów trafi nieodpowiedni TMR - wyjaśnił prof. Kowalski. Najważniejsze, by nie doszło do sortowania. Krowa nie powinna wybierać z paszy, a zjadać wszystkie jej elementy. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że TMR jest dobrze przygotowany. Ważne jest także równomierne rozyspanie pożywienia na stole paszowym. Trzeba także rygorystycznie przestrzegać zasady, by nie zadawać pasz zepsutych. Dobry TMR jest właściwie zadany, gdy, zdaniem prof. Kowalskiego, niedojady stanowią około 5% zadanej paszy. Jest to, jak zaznaczył prof. Kowalski, żywienie do woli. - Wielu rolnikom jest żal wyrzucić 5% niezjedzonej paszy, bo są tam soja czy mieszkanka mineralno - witaminowa. Lecz udowodniono, że korzyść z tego, iż zwierzę będzie więcej jadło, niweluje stratę wyrzucenia tych 3 - 5% - przekonywał specjalista.

     

    Warto przegarniać paszę w korycie

    Z kolei Elżbieta Rybicka, kierownik Wydziału Laboratoriów Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka zaznaczyła, że niewyjady powinny stanowić minimum 2%. Na co, zdaniem specjalistów z PFHiPM, musimy zwrócić uwagę przy stosowaniu TMR? Taką paszą należy skarmiać bydło 2 razy dziennie, a raz w tygodniu szacować pobranie suchej masy. Warto bacznie obserwować krowy oceniając ich kondycję metodą BCS (patrz ramka). Bezwzględnie należy kontrolować strukturę TMR: czas mieszania i rozdrabniania  przystosować do długości sieczki podstawowych komponentów.

    - Długość sieczki z traw i motylkowatych trzeba dostosować do rodzaju posiadanego wozu paszowego i rozdrobnienia kiszonki z kukurydzy. Natomiast suchą masę kiszonek z traw dostosować do mokrych komponentów TMR (młóto, wysłodki), tak aby sucha masa TMR wynosiła 45- 55% - wyjaśnia Elżbieta Rybicka. Selektywne wybieranie paszy można ograniczyć przez minimum 4-krotne, w ciągu doby, przegarnianie dawki kompletnej w korycie oraz unikanie wprowadzania do TMR nierozdrobnionego siana lub słomy.

     

    Istotna sucha masa

    Hodowcy stosujący TMR powinni zwracać dużą uwagę na zawartość suchej masy w paszy. - Bezwzględnie każdy hodowca, któremu zależy na zysku w produkcji powinien analizować zawartość suchej masy kiszonek tak często, jak to jest możliwe. Oznaczanie zawartości suchej masy powinno odbywać się regularnie co 2 tygodnie, a jeżeli to jest potrzebne, bo jest zmiana warunków atmosferycznych, to po każdej zmianie pogody. Dlaczego tak trzeba robić? Dlatego że od tego zależy skład dawki, a od składu dawki zależy zdrowie krów i ich wydajność - wyjaśnił prof. Kowalski. Jaka więc powinna być zawartość suchej masy (SM) w paszy? Według laborantów PFHBiPR powinna ona mieścić się pomiędzy 40 - 55%.

    Prof. Kowalski uściśla optymalną zawartość SM w paszy do 44-48%. Zaznacza jednak, że pewne odchylenia mogą być akceptowane. - Jeśli pasza jest bardziej mokra, a więc gdy SM wynosi poniżej 40%, bardzo często staje się mazista i krowy ją niechętnie jedzą. Natomiast bardzo wiele osób mówi, że jeśli TMR jest suchy, to krowy sortują. Badania kanadyjskie pokazują, że sortowanie zaczyna się dopiero, gdy zawartość suchej masy jest powyżej 60%, dlatego jeśli TMR jest powyżej 50%, nie należy się stresować. Ale żywienie jest najbardziej mlekopędne, gdy sucha masa w TMR wynosi 44 - 48% - wyjaśnił prof. Zygmunt Kowalski. Zaznaczył, że wraz ze wzrostem produkcji mleka rośnie ilość zjadanej suchej masy - dziennie nawet 32 - 34 kg.

    - Średnio te najlepiej wydajne grupy bilansujemy na pobranie około 28 kg suchej masy. To są niebotyczne ilości. Dziś krowy zjadają około 30% więcej suchej masy niż kilkadziesiąt lat temu - przypomniał.

    Trzeba pamiętać, że inną ilość SM należy podawać krowom zasuszonym (około 13 kg) oraz krowom w ostatnim tygodniu przed porodem (około 10 -11 kg).

    Czytaj także: Żywienie a stan fizjologiczny krów mlecznych KLIK

    Badanie w mikrofalówce

    By sprawdzić zawartość suchej masy, nie musimy korzystać od razu z profesjonalnych laboratoriów. Wystarczy mikrofalówka. Elżbieta Rybicka z PFHBiPM wyjaśniła, jak przeprowadzić badanie: Odważamy 100 gram TMR - wkładamy do mikrofalówki ustawionej na max na 5 minut. Ważymy, następnie wkładamy na 1 minutę. Powtarzamy czynności tak często, aż waga próby ustabilizuje się. Zalecamy wykonanie minimum raz na tydzień i przy każdej zmianie pasz objętościowych wchodzących w skład TMR.

     

    Dlaczego warto badać?

    W laboratorium Federacji TMR można zbadać także pod kątem zawartości białka ogólnego, tłuszczu surowego, popiołu surowego (dodatki mineralno - witaminowe), włókna surowego, NDF (włókna neutralno-detergentowego) oraz skrobi. - Badanie wartości pokarmowej świeżego TMR to najczęściej potwierdzenie założonego bilansu pasz w programie do wyliczania dawek pokarmowych i odniesienie go do zapotrzebowania pokarmowego grupy zwierząt karmionych tymi paszami – zaznaczyła Elżbieta Rybicka. W laboratorium Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwesytetu Rolniczego w Krakowie można zweryfikować także inne parametry, jak np. zawartość kwasu masłowego czy amoniaku.

     

    Jak idealnie przygotować próbki TMR do badań?

     Jak zaznaczył prof. Kowalski, próbki do badań zawsze trzeba pobierać tuż po zadaniu TMR na stół paszowy. - Jest duże prawdopodobieństwo, że krowy sortują, więc po 2 godzinach od wysypania możemy pobrać do analizy TMR gorszy, niż zadaliśmy - przestrzegł. Co do zasady, powinno się pobrać z jednej grupy żywieniowej 10 garści TMR z różnych miejsc stołu paszowego (co kilka kroków).

    - Bierzemy garścią zanurzoną. Nie z góry! To jest naprawdę ważne. Jeśli rolnik nie używa dobrego wozu paszowego, kiedy nierównomiernie jest wymieszane, bierze włókniste jedzenie i może dojść do wniosku, że w dawce brakuje soi. I niepotrzebnie kupuje soję, dlatego że wynik jest nieadekwatny do tego co daje na stół paszowy - wyjaśnił prof. Kowalski.

    Wszystkie 10 próbek wsypujemy do wiadra, mieszamy i ponownie pobieramy zanurzoną ręką próbkę do analizy. - Nie można pomijać takich produktów jak marchewka, burak oraz długich pasz, które warto pociąć. Jeśli tego nie potniemy, nie rozłożymy równomiernie, wynik nie będzie miarodajny - powiedział prof. Kowalski. Próbkę następnie należy rozłożyć na cztery części, a dwie z nich włożyć do woreczków strunowych, ścisnąć, by nie dostało się tam powietrze i starannie zamknąć. Przed dostarczeniem próbki do laboratorium, trzeba pamiętać także o dokładnym oznaczeniu woreczka. - Wielokrotnie przychodzą do nas próbki w rękawicach inseminacyjnych i na połowie są zamazane dane, wcześniej napisane mazakiem. O wiele lepsze jest naklejenie naklejki i wpisanie na niej danych - wyjaśnił prof. Kowalski.

     

    Może lepiej próbkę zawieźć samemu do laboratorium?

    Barto istotny jest czas dostarczenia próbki do laboratorium, zwłaszcza, jeśli chcemy sprawdzić skuteczność zakupionego dodatku do zakiszania. - Transport zwykłym kurierem trwa 2 dni. Jeśli rolnik chcecie sprawdzić, jaka była fermentacja, musi mieć świadomość, że podczas transportu pasza w próbce fermentuje. Jeśli np. pobrałem kiszonkę i chcę sprawdzić, jaka jest zawartość kwasu masłowego, bo mi coś krowy chorują lub oznaczyć kwasy kiszonkowe, ph, amoniak, powinienem się zastanowić czy nie lepiej samemu zawieźć próbkę do laboratorium albo mocno ją zamrozić. Problem jednak w tym, że firmy kurierskie nie przewożą paczek zamrożonych - zaznaczył prof. Kowalski.

    Jeśli rolnik chce zweryfikować także strukturę paszy przy pomocy sit, powinien przesłać do laboratorium nie mniej niż 1,5 kg paszy TMR. Jednak nie wszystkie laboratoria takie badanie przeprowadzają na miejscu. W przypadku laboratorium Federacji takie badanie wykonuje doradca żywieniowy w gospodarstwie podczas wykonywania diagnostyki żywienia. - Nasi doradcy posługują się sitami PENNSTATE - wyjaśnia Zbigniew Wróblewski z PFHBiPM.

     

    Czy dobrze karmimy nasze zwierzę? Metoda oceny stanu zwierzęcia BCS
    Dzięki metodzie BCS możemy zweryfikować m.in. kondycję hodowlaną zwierzęcia. Służy ona do oceny prawidłowości żywienia i stanu zdrowia krów. Można to sprawdzić oceniając stopień umięśnienia i otłuszczenia zwierzęcia w ośmiu miejscach.
     - wyrostki kolczyste kręgów lędźwiowych;
    • linia poprowadzona między wyrostkami kolczystymi, a wyrostkami poprzecznymi kręgów lędźwiowych;
    • zakończenie krawędzi wyrostków poprzecznych;
    • przejście wyrostków poprzecznych w dół głodowy;
    • guzy biodrowe i kulszowe;
    • płaszczyzna między guzem biodrowym, a kulszowym;
    • płaszczyzna między dwoma guzami biodrowymi;
    • okolice okołoodbytowe.

    Czytaj także: Wozy paszowe firmy KUHN KLIK

    • Tagi:
    • tmr
    • prod. Zygmunt Maciej Kowalski
    • katedra żywienia i dietetyki zwierząt uniwersytetu rolniczego w krakowie
    • nirs
    • dobry tmr
    • krowy sortują
    • badanie tmr w mikrofalowce
    • badanie tmr
    • wozy paszowe
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Maszyny

    Samojezdne wozy paszowe - przegląd marek

    7 lutego 2023
    Maszyny

    Wóz dla średniego stada. Porównanie dwóch maszyn. Ile trzeba zapłacić?

    27 maja 2022
    Maszyny

    Święty spokój w oborze - to ich obietnica [ZDJĘCIA+VIDEO]

    5 maja 2020
    Maszyny

    Jaki wóz paszowy do średniej hodowli? [ZDJĘCIA]

    3 lutego 2020
    Maszyny

    Wozy paszowe – jak wybrać odpowiedni?

    24 czerwca 2018
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe w bydle mlecznym

    27 marca 2018
    Bydło i mleko

    Narodowy Dzień Mlecznej Fermy [PROGRAM]

    16 czerwca 2017
    Newsy

    O TMR i halach udojowych z firmą Rymek [ZDJĘCIA]

    6 czerwca 2017
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Co z tym wilkiem? Europa zmienia przepisy. A Polska?
    14 maja 2025
    Uprawa gleby
    Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy