Otwarte hotele, otwarte restauracje, sezon grillowy - nadzieje hodowców
Sytuacja na rynku żywca wieprzowego jest trudna. Hodowcy martwią się, co będzie dalej. Do utrzymywania produkcji zniechęca ich niska cena. Do tego dochodzi wzrost ilości importowanego mięsa.
W notowaniach w Polsce cena tuczników w wadze żywej wynosi średnio 4,65 zł/kg. Średnia cena za kl. E kształtuje się na poziomie 6,25 zł/kg.
ZOBACZ TEŻ - MNIEJ GOSPODARSTW UTRZYMUJĄCYCH ŚWINIE - CO SIĘ DZIEJE?
Co słychać u naszych zachodnich sąsiadów?
- Na rynek tuczników w Niemczech wpływa niesprzyjająca pogoda, rosnące ceny pasz, obostrzenia Covid-19 oraz zakażenia koronawirusem w zakładach mięsnych. Nawet przy nałożeniu się tych niekorzystnych okoliczności udało się zagospodarować nadwyżkę żywca, która pojawiła się w okresie świątecznym. Obecnie nie ma problemu z płynną sprzedażą żywca do niemieckich rzeźni, a cena skupu jest ustabilizowana. W dniu 5/05/2021 w notowaniach VEZG cena została utrzymana na poziomie 1,42 €/kg (wbc)
- informuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.
ZOBACZ TEŻ - BIOASEKURACJA - JAK SOBIE Z NIĄ RADZĄ HODOWCY ŚWIŃ POD LUBAWĄ (warmińsko-mazurskie)?
Hodowcy oczekują impulsów do wzrostu cen skupu w związku ze spodziewaną mniejszą podażą świń do uboju w nadchodzących tygodniach. W niektórych krajach unijnych widać wyraźny rosnący trend. We Francji w kolejnym tygodniu zanotowano wzrost ceny tym razem o 5 centów. W Danii cenę podniesiono o 3 centy. W Holandii, pomimo presji ze strony Niemiec, nastąpił wzrost ceny skupu o 1 cent. Kraje, w których cen rosną, czerpią korzyści w eksportu do Chin i na inne rynki azjatyckie.