Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zimno w chlewni to straty w produkcji

Zimno w chlewni to straty w produkcji

Hodowla - Trzoda chlewna 29 stycznia 2018 13:51 Aneta Przespolewska Aktualizacja: 29 stycznia 2018 14:08
Zimno w chlewni to straty w produkcji
Źródło: ChiccoDodiFC, fotolia.com
Niskie temperatury w chlewni mogą prowadzić do chorób układu oddechowego, a co za tym idzie - większych kosztów weterynaryjnych.
Spis treści:

    Niskie temperatury w chlewni mogą prowadzić do chorób układu oddechowego, a co za tym idzie - większych kosztów weterynaryjnych.

    Tegoroczna zima jest wyjątkowo ciepła. Nie oznacza to jednak, że spadki temperatur nie przyjdą. Dlatego hodowcy trzody powinni mieć to na uwadze.  - Zwierzęta same wytwarzają energię, która w normalnych warunkach atmosferycznych wystarcza im do ogrzania się. Jeśli jednak w chlewniach jest zbyt zimno, to szybko tę własną energię tracą - wyjaśnia Paweł Wasiak, lekarz weterynarii prywatnej praktyki w Sobótce (powiat ostrowski).

    Hodowca trzody chlewnej nie jest w stanie przewidzieć, jaka będzie zima, czy mroźna, czy raczej angielska. - Ale budynek powinien być przygotowany pod względem termoizolacyjnym, ponieważ świnie nie są odporne zarówno na niskie temperatury, jak i na wysokie. Ale w okresie jesienno-zimowym i zimowym przy niskich temperaturach i słabo zabezpieczonym budynku pod względem termoizolacji może dochodzić do większej ilości schorzeń układu oddechowego, a wtedy jest wzrost koszów weterynaryjnych  - tłumaczy lekarz weterynarii. Niska temperatura i wysoka wilgotność źle wpływają na odchów prosiąt - zarówno przy lochach, jak i po odsadzeniu - oraz na zakupione warchlaki po wprowadzeniu do budynku.

    - Zahamowany będzie wzrost zwierząt, a wyższe zużycie pasz. W zimnym budynku, żeby zwierzę mogło się samo ogrzać, to będzie więcej jadło. Jednak wyższe zużycie pasz nie wpłynie na przyrost masy ciała - mówi Paweł Wasiak.

    W przypadku zwierząt zakupionych i wprowadzeniu do chlewni dochodzi do obniżenia odporności. Takie warchlaki walczą o pozycję w stadzie i się stresują. Na ich samopoczucie również niekorzystnie wpływa niska temperatura w pomieszczeniu. - One gorzej się aklimatyzują, potrzebują więcej czasu na dostosowanie się i stają się nieproduktywne. Dlatego rolnik, który wstawia prosięta na tucz, musi  wymyć, wydezynfekować, wysuszyć chlewnię i ją ogrzać. Dzięki temu zmniejszą się koszty produkcji -  uważa specjalista.

     

    Bardzo ważne ciepło na porodówce

    Ciepło jest także ważne dla prosiąt tuż po urodzeniu.- Jeżeli hodowca trzody chlewnej nie zadba o warunki klimatyczne prosiąt, to takie małe prosięta kilkudniowe będą zawsze przy maciorze. A to może doprowadzić do zaduszeń. Wiadomo, że maciora po porodzie jest leniwa, szybko i nieostrożnie kładzie, co może powodować straty w miocie - zaznacza Paweł Wasiak.

    Czytaj także: ASF. Bioasekuracja w całym kraju

    Prosięta w pierwszych dniach po urodzeniu wymagają ciepła. Temperatura otoczenia powinna wynieść 32-34 stopni Celsjusza. Prosięta odsadzone wymagają 25-27 stopni Celsjusza. Jednak maciory w porodówce czy lochy po porodzie potrzebują zaledwie 17 stopni Celsjusza.

    -Trudno zapewnić komfort cieplny zarówno dla prosiąt, jak i dla loch po porodzie. Dlatego muszą być jakieś budki dla prosiąt, żeby miały ciepło. Wtedy locha będzie miała niższą temperaturę, żeby  dobrze się czuć i pobierać duże ilości pasz dla wytworzenia mleka dla potomstwa - tłumaczy Paweł Wasiak.

    To, czy w pomieszczeniu jest zimno, możemy poznać zarówno po zachowaniu się trzody chlewnej, jak i po odczytach z termometrów i wigotnościomierzy zamontowanych w pomieszczeniach. Zwierzęta są bardziej apatyczne, gromadzą się w grupach, żeby się wzajemnie ogrzać. Następuje większe zużycie paszy bez przyrostów. - Ogrzewają się paszą - mówi specjalista.

     

    Legowiska na ściółce dają ciepło

    Nie bez znaczenia są również legowiska. Na ściółce komfort jest większy aniżeli na rusztach. - Ruszta betonowe są zimne, dlatego temperatura w budynku powinna być dostosowana do tego, czy zwierzęta są trzymane na rusztach. Jeśli budynek ma odpowiednią termomoizolację, wówczas nie jest wymagane dodatkowe dogrzewanie - tłumaczy. Nowe budynki przystosowane są do złych warunków atmosferycznych, m.in. zimy.

    Aktualnie powstają obiekty, gdzie termoizolacja jest na wysokim poziomie i tam dochodzi do najmniejszych strat ciepła. - Czyli trendy są takie, aby jak najbardziej ekonomicznie utrzymywać stado w chlewniach - wyjaśnia Paweł Wasiak. Jeżeli są to stare obiekty, to wtedy najlepiej uszczelnić okna, a ściany ocieplić z zewnątrz.

    - Ale zawsze pamiętajmy o wentylacji, bo musi być przepływ powietrza. Jeśli o to nie zadbamy, to nagromadzą się: dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór będą gromadzić się w budynkach, a zwierzęta oraz ludzie będą mieli dyskomfort – uczula specjalista.

    Do ogrzania chlewni można wykorzystać: maty grzewcze, promienniki ciepła, nagrzewnice olejowe czy gazowe, promienniki gazowe, watę mineralną czy płyty wielowarstwowe.

    Czytaj także: Oczyszczony silos - bezpieczne przechowywanie ziarna

     

    • Tagi:
    • temperatura
    • chlewnia
    • choroby
    • porodówka
    • trzoda chlewna
    • prosięta
    • ciepło
    • warchlaki
    Aneta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Cło importowe na duńskiego warchlaka. Co o pomyśle sądzi minister rolnictwa?

    3 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ta choroba zagraża plonowaniu i jakości ziemniaków. Jak walczyć z rizoktoniozą?

    13 kwietnia 2025
    Uprawy

    Te choroby najbardziej zagrażają truskawkom. Jak im zapobiegać?

    31 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Producent świń: Nie chcę kończyć biznesu. Drzemią we mnie duże pokłady zaparcia

    29 marca 2025
    Trzoda chlewna

    Warchlaki drożeją - co oznacza nowy trend cenowy dla rolników?

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy