Zespół wyniszczający świnie (PMWS) - jak chronić stado?
Obniżyć czynniki stresogenne w stadzie świń
Hodowca, chcąc ochronić swoje stado przed tą chorobą, powinien ograniczyć kontakt między świniami, obniżyć czynniki stresogenne, utrzymywać wysoki poziom higieny i zapewnić właściwe żywienie. - Zasada - całe pomieszczenie pełne, całe pomieszczenie puste - powinna być bezwzględnie przestrzegana w gospodarstwie. Nie uda się ograniczyć występowania poodsadzeniowego zespołu wyniszczającego u świń bez poprawy warunków środowiskowych i zarządzania - wyjaśnia lekarz weterynarii.
Czytaj także: Marian Zadłużny - produkuje trzodę chlewną
Czyszczenie i dezynfekcja chlewni
Zaznacza, że prawidłowo wykonane czyszczenie i dezynfekcja chlewni oraz zachowanie wymienionej zasady - praktycznie uniemożliwia przenoszenie zakażeń ze zwierząt starszych na młodsze. - Utrzymanie wysokiego poziomu higieny wiąże się z koniecznością dokładnego czyszczenia pomieszczeń z cząstek organicznych (kał, pasza, ściółka) przed dezynfekcją, użyciem dobrego środka dezynfekcyjnego oraz ich wietrzeniem przed wprowadzeniem zwierząt - tłumaczy.
Gdzie może nastąpić wzrost liczby przypadków PMWS?
Głównym błędem, jaki popełniają hodowcy, jest mieszanie świń pochodzących z różnych źródeł, co powoduje szerzenia zakażeń. - Łączenie zwierząt z różnych grup jest dla nich mocno stresujące i może przyczyniać się do wzrostu liczby przypadków PMWS w stadzie, dlatego należy utrzymywać świnie w stałych, małych grupach do 40 sztuk, zwłaszcza po odsadzeniu - radzi. Kojce powinny być z litymi ściankami – łatwiej je oczyścić i ograniczyć kontakty między grupami. Prosięta muszą mieć swobodny dostęp do paszy i wody. Na każdą sztukę powinno przypadać co najmniej 7 cm karmnika.
- Natomiast zagęszczenie prosiąt nie może być większe niż 0,3 m2/sztukę, bo gęste zasiedlenie jest stresogenne dla zwierząt i przyczynia się pośrednio do wystąpienia PMWS – podkreśla Kamil Olender.
Na zwiększenie stresu, obniżenie odporności i wzrostu wystąpienia infekcji przyczyniają się wysokie temperatury w pomieszczeniach, powinny być one dostosowane do wieku świń. Szczególnie u odsadzanych prosiąt czyli 25 - 27°C. Należy także niwelować przeciągi.