Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zdrowa marchew dla krów mlecznych

Zdrowa marchew dla krów mlecznych

Hodowla - Bydło i mleko 17 stycznia 2016 07:00 Ksenia Pięta
Zdrowa marchew dla krów mlecznych
Marchew jest cennym źródłem beta-karotenu, składnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu krowy, a zwłaszcza jej układu rozrodczego.
Spis treści:

    Marchew jest cennym źródłem beta-karotenu, składnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu krowy, a zwłaszcza jej układu rozrodczego.             

    Duże możliwości obniżenia kosztów produkcji mleka tkwią w racjonalnym żywieniu, czyli takim, które polega na podaniu krowie składników pokarmowych w ilościach stosownych do aktualnej wydajności mlecznej oraz stanu fizjologicznego.

    Beta-karoten jest pomarańczowym barwnikiem, znajdującym się w marchwi.

    Należy do grupy karotenoidów - związków chemicznych, które mogą być wytwarzane tylko przez rośliny. Karoteny dzielą się na grupy alfa i beta, z tym że beta-karoten jest łatwiej przyswajalny. Przeżuwacze przekształcają również karoten w witaminę A, która jest ważnym składnikiem dla wszystkich funkcji śluzówki. Natomiast beta-karoten nie może zostać zastąpiony witaminą A.

    Organizmy zwierząt nie potrafią wytworzyć beta-karotenu, dlatego musi zostać dostarczony z pokarmem.

    Największą ilość mają:  marchew pastewna żółta i czerwona (zawartość 10-200 mg/kg suchej masy) świeża trawa, koniczyna, lucerna (ok. 250 mg/kg s.m.),  kiszonka z młodej trawy zbieranej podczas fazy strzelania w źdźbło (40-120 mg/kg s.m.) oraz dobrej jakości siano (15-30 mg/kg s.m.). Koncentracja karotenu maleje w zależności od terminu zbioru (najwięcej jest o wschodzie słońca), stopnia przesuszenia, rodzaju konserwacji, jak również od czasu składowania.

    Niedobór karotenu, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, może poważnie wpłynąć na zdrowotność zwierząt. Między innymi powoduje rogowacenie nabłonków i ułatwia wnikanie bakterii chorobotwórczych, obniżając odporność wymienia i  prowadzące do mastitis (zapalenie wymienia). Ogromne skutki mogą być także widoczne w przebiegu cyklu płciowego - ciche lub trudno zauważalne ruje, nieregularne cykle, opóźnione jajeczkowanie, niedorozwój ciałka żółtego, obumieranie zarodków, częste poronienia oraz urodzenia słabych, chorowitych cieląt. Wszystko to wpływa na zmniejszenie liczby zapłodnień, wyższy procent poronień i obumierania zarodków, wydłużenie okresu międzywycieleniowego i niezadowolenie z młodszego pokolenia, które ma problemy z układem trawiennym.

     

    „Zapotrzebowanie bydła na beta-karoten określa się na podstawie analizy krwi. Istotna jest zawartość tego składnika w surowicy krwi. I tak, za dostateczny lub dobry uznaje się poziom do 200 mg/100 ml, natomiast poziom 500 mg/100 ml uznaje się za optymalny. Należy pamiętać, że dobowe zapotrzebowanie krowy mlecznej na beta-karoten waha się w granicach 80-100 mg i zależy od jej wydajności mlecznej. Za wystarczającą dawkę bytową uznano 30 mg/100 kg masy ciała, natomiast za produkcyjną 25 mg „- pisze Bogdan Depta z K-PODR Minikowo w artykule „Niezbędny beta-katoren”.

    Trzeba pamiętać, aby regularnie dostarczać beta-katoren, ponieważ nie może być magazynowany w organizmie.

    Większość hodowców decyduje się albo na monodietę całoroczną, albo na dietę zmienną - letnią i zimową. Aby zapewnić krowom odpowiednią dawkę karotenu, przy skarmianiu zwierząt tą samą paszą przez cały rok, należy zastosować dwa rodzaje kiszonek - pierwszą z młodych traw, o wysokiej zawartości beta-karotenu, drugą o niskiej zawartości, np. kiszonkę z kukurydzy.

    Przy żywieniu letnim, podawanie nawet niewielkiej ilości świeżych zielonek powoduje nagromadzenie się w wątrobie dostatecznej ilości karotenów na okres żywienia zimowego.

    Można także uzupełnić niedobory tego składnika podając marchew pastewną świeżą lub zakiszoną albo beta-karoten syntetyczny, w postaci stałego preparatu suchego z zawartością substancji czynnej co najmniej 10% (100 000 mg/kg). Najlepiej wybrać taki, który ma w swoim składzie dodatkowo witaminę A i selen. W takim zestawieniu działanie będzie pełne. Na rynku jest wiele takich produktów, niestety ich cena jest wysoka. Marchew należy podawać zwierzętom w formie rozdrobnionej w ilości 10-12 kg dziennie, można ją także wymieszać z innymi paszami.

    Ubytki karotenu powodują enzymy podczas:

    • suszenia
    • opóźnienia w zamknięciu silosu
    • wolnego zakiszania materiału
    • gdy powietrze dostanie się do silosu
    • temperatur między 30-40°C
    • warunków aerobowych (warunki, w których ilość rozpuszczonego w wodzie tlenu jest niewystarczająca dla rozwoju organizmów tlenowych - gdy stosowane są kwasy
    • obecności azotynów (np. nadmierne nawożenie lub różne chemiczne preparaty zakiszające)

     

    • Tagi:
    • żywienie krów mlecznych
    • jak żywić krowy
    • marchew dla krów
    • bydło mleczne
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Bydło i mleko

    Precyzyjne żywienie krów. TMR to podstawa wydajności

    17 sierpnia 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wypas krów na pastwisku. Wszystko, co musisz wiedzieć 

    25 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Prawo i finanse
    Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy