Zalety żywienia płynnego dla świń: ekonomia, zdrowie i przewaga technologii

Wraz ze wzrostem skali produkcji i potrzebą automatyzacji systemy suche zdominowały hodowle, jednak rozwój technologii komputerowego sterowania spowodował powrót zainteresowania systemami żywienia płynnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Logika kontynuacji żywienia płynnego
Prosięta naturalnie żywią się mlekiem matki aż do odsadzenia – logicznym więc krokiem jest kontynuowanie żywienia płynnego, o ile system jego podawania jest niezawodny i higieniczny. Liczne badania wykazały, że tuczniki oraz lochy w laktacji osiągają lepsze wyniki przy żywieniu płynnym, pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania dawki pokarmowej oraz zachowania ścisłego reżimu sanitarnego.
Czytaj też: Realia polskiej branży trzody chlewnej: przeszkody i nadzieje na rozwój
Korzyści ekonomiczne i żywieniowe
Żywienie płynne pozwala dostarczyć świniom wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i energię, często przy niższych kosztach. Możliwość wykorzystania produktów ubocznych przemysłu spożywczego (np. serwatki, produktów browarnianych, resztek z produkcji jogurtów czy czekolady) istotnie obniża koszty paszy. Co więcej, przyswajalność składników odżywczych w żywieniu płynnym jest często wyższa niż w systemach opartych na paszy suchej.
Wspomaganie procesu trawienia enzymami jest bardziej skuteczne w środowisku płynnym, a dodatkowo kontrolowana fermentacja pasz może wyeliminować patogeny, takie jak Salmonella czy bakterie z grupy coli, podnosząc bezpieczeństwo zdrowotne mięsa.