Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru

Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru

Hodowla - Bydło i mleko 23 stycznia 2022 09:51 ŁT Aktualizacja: 23 stycznia 2022 09:55
Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru
Źródło: Claas
Podstawą żywienia w hodowli przeżuwaczy są pasze przygotowane z kiszonek i sianokiszonek. Wysoka jakość kiszonki, a co za tym idzie samej paszy odpowiada za racjonalne jej wykorzystanie poprzez zwiększone pobieranie suchej masy, a także wzrost produkcji i jakości wytworzonego mleka. O tym jak poprawić jakość paszy już na etapie samego zbioru opowiada ekspert marki CLAAS Andrzej Kulczyński.
Spis treści:

    Podstawą żywienia w hodowli przeżuwaczy są pasze przygotowane z kiszonek i sianokiszonek. Wysoka jakość kiszonki, a co za tym idzie samej paszy odpowiada za racjonalne jej wykorzystanie poprzez zwiększone pobieranie suchej masy, a także wzrost produkcji i jakości wytworzonego mleka. O tym jak poprawić jakość paszy już na etapie samego zbioru opowiada ekspert marki CLAAS Andrzej Kulczyński.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Kiszonka z kukurydzy lub sianokiszonka, aby była doskonałą paszą musi zostać odpowiednio przygotowana. Należy zwrócić tutaj szczególna uwagę na fazę i termin zbioru materiału, odpowiednią długość cięcia, sposób ubicia pryzmy, czy choćby dodanie odpowiednich środków wspomagających zakiszenie - mówi Andrzej Kulczyński.

    Odpowiedni termin zbioru 

    O terminie, w jakim zbieramy zielonkę czy kukurydzę na kiszonkę nie mogą decydować data, możliwość wykonania usługi, czy podpatrywanie sąsiadów. Liczy się zawartość suchej masy w zakiszanym materiale i jego faza dojrzałości. Doświadczenie rolników oraz doradców żywieniowych ma tutaj bardzo duże znaczenie.

    W dzisiejszych czasach z pomocą w ustaleniu jakości zbieranej paszy przychodzi również technologia. Przykładem może być montowany w sieczkarniach CLAAS JAGUAR czujnik NIR. Czujnik ten pozwala zmierzyć zawartość suchej masy i składników, takich jak skrobia, białko surowe, włókno surowe, popiół surowy i tłuszcz surowy. Dodatkowo w przypadku zbioru kiszonki NIR może określić także zawartość cukru. Należy dodać, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym i to z bardzo dużą dokładnością (certyfikat DLG). 

    - Czujnik NIR wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni wykonując pomiar w sposób ciągły podczas zbioru bez wpływu na przepływ materiału w sieczkarni - opisuje sposób działania Andrzej Kulczyński z CLAAS Polska.

    Odpowiednie dozowanie dodatków do sieczki

    Zwłaszcza przy wysokiej zawartości suchej masy w zbiorze traw rolnicy i przedsiębiorcy świadczący usługi rolnicze coraz częściej stawiają na dozowanie dodatków do zakiszania.

    - Aby ułatwić ustawienie fabrycznego dozowania dodatków do sieczki, firma CLAAS stworzyła praktyczną aplikację. Pomaga to operatorowi znaleźć dobrze ukierunkowane dozowanie i prawidłowe ustawienie w zależności od uprawy, plonów i informacji od producenta dodatku do sieczki. Zapobiega to dozowaniu zarówno zbyt małej, jak i zbyt dużej ilości cennego dodatku - tłumaczy przedstawiciel.

    W celu obliczenia prawidłowej dawki dla danego zastosowania do aplikacji wprowadzane są następujące dane podstawowe:

    •     Przewidywany plon na hektar
    •     Wielkość obszaru przeznaczonego do zbioru
    •     Szerokość robocza
    •     Przewidywana prędkość robocza
    •     Zalecenie dozowania od producenta dodatku do sieczki
    •     Wielkość opakowania dodatku do sieczki

    Po wprowadzeniu danych operator może dokonać zalecanych ustawień w terminalu CEBIS. Najpierw należy wybrać, czy dodatek do sieczki ma być dozowany przez zbiornik ACTILISER 37 czy wtryskiwany z dużego zbiornika na wodę o pojemności 375 l. Ponadto operator może określić, czy dozowanie ma się odbywać w l/t czy l/h. Dane podstawowe można w każdej chwili skorygować podczas zbioru, np. gdy maszyna porusza się szybciej lub wolniej niż pierwotnie zakładano. Aplikacja jest dostępna dla systemów Android i Apple poprzez dostęp do platformy „CLAAS connect”.

    Dobre i szczelne przykrycie

    Materiał ścięty na kiszonkę powinien zostać ułożony w ubitej pryzmie najlepiej w przeciągu 48-72h od skoszenia.

    - Należy pamiętać by masa kiszonkowa była bardzo dobrze ubita. Następnie pryzma musi zostać szczelnie przykryta. Warto ją także obciążyć od góry, a od dołu obsypać piachem. Szczelne przykrycie zapewnia dobre warunki do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego - wspomina ekspert marki CLAAS.

    Jak widać zebranie odpowiedniego materiału i przygotowanie dobrej, wysokowartościowej paszy jest uzależnione od wielu etapów. A praca zaczyna się już na samym początku, a więc przy zbiorach. Warto jednak wspomnieć, że nie możliwe jest dobre zaprawienie kiszonki bez odpowiednio przygotowanego i sprawnego sprzętu. 

    - Ważny jest podstawowy stan techniczny głównych elementów roboczych: noże, stalnica, walce zgniatacza, noże na przystawce - wspomina Andrzej Kulczyński. Dlatego też przed przystąpieniem do prac zalecane jest w przypadku maszyn używanych przejście przeglądu posezonowego CLAAS.

    • Tagi:
    • kiszonka z kukurydzy
    • CLAAS
    • bydło mleczne
    ŁT
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Jak przygotować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy?

    20 września 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Technika

    Zmiany w strukturze sieci dealerskiej CLAAS

    16 września 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności