Zadbaj o jakość kiszonki już podczas zbioru
Podstawą żywienia w hodowli przeżuwaczy są pasze przygotowane z kiszonek i sianokiszonek. Wysoka jakość kiszonki, a co za tym idzie samej paszy odpowiada za racjonalne jej wykorzystanie poprzez zwiększone pobieranie suchej masy, a także wzrost produkcji i jakości wytworzonego mleka. O tym jak poprawić jakość paszy już na etapie samego zbioru opowiada ekspert marki CLAAS Andrzej Kulczyński.
- Kiszonka z kukurydzy lub sianokiszonka, aby była doskonałą paszą musi zostać odpowiednio przygotowana. Należy zwrócić tutaj szczególna uwagę na fazę i termin zbioru materiału, odpowiednią długość cięcia, sposób ubicia pryzmy, czy choćby dodanie odpowiednich środków wspomagających zakiszenie - mówi Andrzej Kulczyński.
Odpowiedni termin zbioru
O terminie, w jakim zbieramy zielonkę czy kukurydzę na kiszonkę nie mogą decydować data, możliwość wykonania usługi, czy podpatrywanie sąsiadów. Liczy się zawartość suchej masy w zakiszanym materiale i jego faza dojrzałości. Doświadczenie rolników oraz doradców żywieniowych ma tutaj bardzo duże znaczenie.
W dzisiejszych czasach z pomocą w ustaleniu jakości zbieranej paszy przychodzi również technologia. Przykładem może być montowany w sieczkarniach CLAAS JAGUAR czujnik NIR. Czujnik ten pozwala zmierzyć zawartość suchej masy i składników, takich jak skrobia, białko surowe, włókno surowe, popiół surowy i tłuszcz surowy. Dodatkowo w przypadku zbioru kiszonki NIR może określić także zawartość cukru. Należy dodać, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym i to z bardzo dużą dokładnością (certyfikat DLG).
- Czujnik NIR wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni wykonując pomiar w sposób ciągły podczas zbioru bez wpływu na przepływ materiału w sieczkarni - opisuje sposób działania Andrzej Kulczyński z CLAAS Polska.
Odpowiednie dozowanie dodatków do sieczki
Zwłaszcza przy wysokiej zawartości suchej masy w zbiorze traw rolnicy i przedsiębiorcy świadczący usługi rolnicze coraz częściej stawiają na dozowanie dodatków do zakiszania.
- Aby ułatwić ustawienie fabrycznego dozowania dodatków do sieczki, firma CLAAS stworzyła praktyczną aplikację. Pomaga to operatorowi znaleźć dobrze ukierunkowane dozowanie i prawidłowe ustawienie w zależności od uprawy, plonów i informacji od producenta dodatku do sieczki. Zapobiega to dozowaniu zarówno zbyt małej, jak i zbyt dużej ilości cennego dodatku - tłumaczy przedstawiciel.
W celu obliczenia prawidłowej dawki dla danego zastosowania do aplikacji wprowadzane są następujące dane podstawowe:
- Przewidywany plon na hektar
- Wielkość obszaru przeznaczonego do zbioru
- Szerokość robocza
- Przewidywana prędkość robocza
- Zalecenie dozowania od producenta dodatku do sieczki
- Wielkość opakowania dodatku do sieczki
Po wprowadzeniu danych operator może dokonać zalecanych ustawień w terminalu CEBIS. Najpierw należy wybrać, czy dodatek do sieczki ma być dozowany przez zbiornik ACTILISER 37 czy wtryskiwany z dużego zbiornika na wodę o pojemności 375 l. Ponadto operator może określić, czy dozowanie ma się odbywać w l/t czy l/h. Dane podstawowe można w każdej chwili skorygować podczas zbioru, np. gdy maszyna porusza się szybciej lub wolniej niż pierwotnie zakładano. Aplikacja jest dostępna dla systemów Android i Apple poprzez dostęp do platformy „CLAAS connect”.
Dobre i szczelne przykrycie
Materiał ścięty na kiszonkę powinien zostać ułożony w ubitej pryzmie najlepiej w przeciągu 48-72h od skoszenia.
- Należy pamiętać by masa kiszonkowa była bardzo dobrze ubita. Następnie pryzma musi zostać szczelnie przykryta. Warto ją także obciążyć od góry, a od dołu obsypać piachem. Szczelne przykrycie zapewnia dobre warunki do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego - wspomina ekspert marki CLAAS.
Jak widać zebranie odpowiedniego materiału i przygotowanie dobrej, wysokowartościowej paszy jest uzależnione od wielu etapów. A praca zaczyna się już na samym początku, a więc przy zbiorach. Warto jednak wspomnieć, że nie możliwe jest dobre zaprawienie kiszonki bez odpowiednio przygotowanego i sprawnego sprzętu.
- Ważny jest podstawowy stan techniczny głównych elementów roboczych: noże, stalnica, walce zgniatacza, noże na przystawce - wspomina Andrzej Kulczyński. Dlatego też przed przystąpieniem do prac zalecane jest w przypadku maszyn używanych przejście przeglądu posezonowego CLAAS.